Afvoeren van badkamer vragen

Scoupevo

 • #1
Hallo,

boven komt er bij mij een badkamer, voorheen een slaapkamer.
nu moet ik alle afvoerleidingen nog leggen en had onderstaant schema in gedachten.

alleen bij het rond speuren op het www kom ik op de ene site tegen dat de afvoer voor bad 75 moet zijn en bij andere weer 50.
dus wat is het nou?

verder zou ik graag kritiek op mijn schema willen hebben, of het zo kan of niet en dergelijke of verbeteringen. het is niet op schaal maar wel ongeveer de route.

dan nog even een aantal andere vragen.

1 - heb ik hierin ook nog steeds een be/ontluchting nodig?

2 - verder lees ik steeds vaker dat er een (stand?)pijp door naar buiten moet, is dat een verplichting? en zoja wat moet daarvan de diameter zijn? eventueel icm de cv afvoer?

3 - mocht vraag 2 verplicht zijn, hoe zit dat dan met je dakpan? hebben ze elke type dakpan ook met die doorvoer? zodat hij er mooi tussenpast zeg maar.

ik hoop dat de schema een beetje duidelijk is. de afvoer naar de cv loopt overigens een stuk schuin omhoog langs dakbeschot. mocht dat eventueel handig zijn om te weten.

mvg
Pascal


edit: ik zie dat de afb. niet echt groot is en niet duidelijk zichtbaar, dat is ook niet te veranderen volgens mij.. dus eventueel kan ik hem doorsturen via mail mocht dat nodig zijn.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Xr8

  • #2
  Kan je schema niet lezen. Een beluchting van een riool is minstens zo belangrijk dan een deugdelijk afschot en goed beugelen. Alles staat met elkaar om een goed werkend geheel te krijgen.

  Wastafel in 50mm aansluiten en minstens eindigen met een sok 40 om een goede aansluiting te kunnen maken. Bad kan in principe wel op 50 maar als je er 75 kunt krijgen dan zou ik dat doen. Soms kun je gewoon niet anders.

  Standleiding gaat vaak door als ontspanning. Hiervoor dezelfde diameter houden als de standleiding zelf indien mogelijk. Moet je kleiner omdat het niet anders kan dan zeker 75mm aanhouden. Cv condensafvoer kun je hier prima op lozen. Rookgassen niet!! Deze dienen apart of via een gecombineerde doorvoer het dak uit te gaan.

  Als dakpan kun je een loodslabpan nemen deze kun je in de vorm tikken. Voor sneldekkers zijn ook wel kunststof pannen te krijgen. Op deze pan kun je een dakdoorvoer plaatsen of je kiest voor een ontluchtingspan.

  Succes.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #3
  Op je tekening staan veel haakse bochten dat moet meer 45 graden zijn


  Anders lees dit even door

  link helaas niet meer werkend

  succes
   

  Scoupevo

  • #4
  Hallo,

  ik heb maar even snel de foto online gezet, dan moet hij als het goed is te zien zijn.
  nou wou ik alle bochten in 45gr. doen. moet dat ook bij horizontale bochten trouwens?

  de standleiding doortrekken naar buiten in 110mm gaat niet echt lukken.
  75mm zou wel kunnen in principe maar dan moet hij wel eerst schuin door lopen omhoog. want het moet neem ik aan boven alle aansluitingen zitten?

  verder hoopte ik doordat de wastafel en douche aansluit op de 110mm pijp er geen ont of beluchting nodig zou zijn.
  omdat hij volgens mij dan niet vacuüm kan zuigen, tenminste dat lijkt mij.

  de bad zou wel in 75mm kunnen, maar tussen de balk en bovenkant kozijn zit 130mm en ik dacht dat 50mm mooier zou zijn, zit je er met je plafond er straks niet zo dicht op. en ook mede omdat alleen de bad erop zit. plus de cv eventueel maar dat is verwaarloosbaar denk ik, aangezien dat niet met liters tegelijk eruit komt.

  over die standleiding moet ik dan nog even brainstormen, over hoe ik dat moet/ga doen.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Als je de WC doortrekt lijkt mij dat de douche en wasbak sifons worden open gezogen.
   

  Neesje

  Specialist Verwarming
  • #6
  Ook je condensafvoer van de ketel staat omschreven als 32 mm, tegenwoordig schrijven de fabrikanten 40 mm voor als standaard.
  Kom vaak verstoppingen tegen wegens gebrekkig onderhoud en 40 mm heeft duidelijk mijn voorkeur als je toch de keuze hebt.
   

  Scoupevo

  • #7
  Ok zoals ik het goed begrijp, zou ik de standleiding door moeten trekken naar boven, dat word dat de ontspanningsleiding en daar mogen 4 90gr. of 6 45gr, bochten inzitten. dus dat moet dan wel goed komen.

  dan moet de leiding die vanaf de toilet komt haaks worden aangesloten op de standleiding ivm de hydraulische afsluiting?

  op ontspanningsleiding komt boven tevens nog de cv-afvoer.

  maar dan nog even het volgende, de leiding van de wc komt zeg maar bovenin, kan ik daar ook de badafvoer vlakbij aansluiten of kan ik die beter vlak boven de vloer aftakken naar links en dan in de hoek omhoog? alle bochten 45gr. maar weer haaks op de standleiding?

  als ik het zo een beetje goed heb, gaat het zondemeer goedkomen :)

  mvg
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu