Lekkage badkamer - lekkage van de afvoer?

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #1
Hallo klusgenoten,

Leuk om zelf eens een vraagstuk hier neer te kunnen leggen. Ik heb namelijk een lekkage vanuit mijn badkamer naar het plafond in de hal.

De loodgieter kan het lek niet eenvoudig traceren en ik sta op het punt om lekdetectie te laten komen. Dit is niet goedkoop en de verzekering vergoedt dit enkel als zij daadwerkelijk een lek vinden.

Daarom wil ik mijn situatie eens aan jullie voorleggen in de hoop dat iemand nog nuttige tips voor me heeft.

Situatieschets met mijn beste tekenkunsten:
tekening badkamer.PNG


Er zit een vochtplek in het onderliggend plafond die zich langzaam uitbreidt. De randen van de vochtplek zijn bruin. Klopt het dat dit duidt op de afvoer?

CV blijft op druk, watermeter staat stil en ook warm water blijft rustig. Ik verdenk zelf de afvoer. Enige andere oorzaak zou kitwerk of voegwerk kunnen zijn. Kitwerk heb ik recent vernieuwd maar heeft de lekkage niet opgelost.

Indien ik warm water even laat lopen en de kraan sluit dan hoor ik een tikkend geluid wat klinkt alsof er water druppelt op een kunststof of gedempte metalen ondergrond. Geluid lijkt van onder de douchebak vandaan te komen. Dit geluid hoor ik bij gebruik van alle kleine afvoeren; bad, douche en wastafel.

Ik vermoed dat mijn badkamer met Lewis platen is gemaakt en denk dan dat lekwater wellicht over of langs de plaat richting de vochtplek loopt.

Wat denken jullie? Duidt mijn verhaal inderdaad op lekkage van de afvoer?
Is er iets dat ik zelf kan proberen?

Mij opties zoals ik ze nu zie zijn lekdetectie of de douchebak eruit halen en hopen dat ik dan een lekkende afvoer vind. Dat laatste vind ik dan weer ingrijpend gezien ik niet zeker ben of ik inderdaad het lek ga vinden.

Ben benieuwd naar jullie kijk hierop!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
  Hang toilet of staande pot?
   
  • Like
  Waarderingen: Vonken_trekker

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #3
  Staande pot.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
  Dan valt lekkage achter de ombouw af.
  Tikken kan ook uitzetten van een leiding zijn.
   
  • Like
  Waarderingen: Vonken_trekker

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Sinds dat winter is heb je lekkage?
  Kan je een situatie foto maken daar bij wc en waar bruin en groen omcirkeld is en groen geschreven.
   
  • Like
  Waarderingen: Vonken_trekker

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #6
  @Rola Dat klopt. Tikken doet hij volgens mij enkel bij warm water ook. Maar ik meen toch dat het meer is dan enkel uitzetten, al blijft dat gokken natuurlijk. Ikzelf dacht een een afvoer die misschien uit zet met warm water en daardoor een verbinding gaat lekken?

  @Henk253 Nee het lek is al van voor de vorstperiode. Heb in de tussentijd de kit vernieuwd rondom bad en douche en nog wat zaken uitgeprobeerd. Het lekt wel aardig maar ook weer niet zo hard dat ik de vochtplek kan zien groeien bij gebruik van bijv. de douche.

  Onderaan twee foto's bijgevoegd. Mocht je andere hoelen of details willen zien dan kan dat natuurlijk.

  Wel een goed idee om nog eens goed aan de andere zijde van de muur te kijken. De muur met wastafel en toilet grenst aan 2 inbouwkasten met gestucte wanden. Ik zou nog eens goed moeten kijken of ik daar onderaan de muur wellicht iets van vocht kan zien. Ik ga vanmiddag die kasten eens uitladen!
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #7
  20210217_125322.jpg

  20210217_125306.jpg
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #8
  Is die vloer dik zodat de afvoer over de vloer loopt?
  Ik neem aan dat de wc afvoer onder de lewis platen langs lopen naar je standleiding.
  En dat in de hoek een T-stuk zit waar bad en douch op zitten loopt die standleiding ook verder door naar dak?
  Of onder de wc aansluiting zit een liggende T-stuk en dat afvoer daar door loopt na een koker en dan door het dak als ontspanning, maar dan moet achter de badkamer muur een koker zitten.
  Ik heb me een endoscoop aan geschaft zodat je maar klein gaatje hoeft te boren.
   
  • Like
  Waarderingen: Vonken_trekker

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #9
  De vloer van de badkamer is zo'n 10 cm dikker/hoger dan de rest van de verdieping.

  Alles komt uiteindelijk samen in die hoek bij de standleiding want bij watergebruik of spoelen loopt het water door de standleiding. Standleiding loopt door de meterkast dus kan dit eenvoudig horen en voelen. Ook de wastafel op een andere slaapkamer zit op deze standleiding en ik vermoed ook nog de afvoer van de cv ketel op zolder want zou niet weten waar die anders heen zou lopen. Deze laatste 2 zijn naar mijn mening niet de oorzaak van het lek want de cv ketel hangt aan de andere kant op zolder (boven het bad zeg maar) en de andere wastafel wordt maar zeer weinig gebruikt.

  De standleiding loopt niet door naar boven, in ieder geval niet als dikke buis want er is geen koof. Ook is op zolder niets te zien ter hoogte van de standleiding.

  Er loopt wel ter plaatse van de toilet/wastafel een dunne buis (40 / 50 mm schat ik) naar de zolder en die gaat door het dakbeschot heen. Die buis zie ik op zo'n 150cm hoogte aan de andere kant van de badkamermuur in de inbouwkast binnen komen en loopt dan recht omhoog door het dak.

  Mag ik concluderen dat jij denkt dat het lek ook echt van toilet of wastafel komt en niet dat het lekwater via de Lewis platen naar de andere kant loopt?

  Ben benieuwd of ik straks in de inbouwkasten bij de vloer iets zie in de muur.

  Ik zou natuurlijk ook een lange endoscoop kunnen kopen en dan via de afvoer van de wastafel naar binnen gaan?

  Het is trouwens een huis uit 1970 en ik denk met originele badkamer nog. Misschien dat dat je iets zegt over hoe destijds afvoeren werden aangelegd.
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #10
  We zijn een stap verder! De inbouwkast eens leeg gehaald en daar trof ik deze vochtplek aan. Dit is vrijwel exact op de plek waar de afvoer van de wastafel in de muur naar beneden loopt.

  Lijkt mij dat de afvoer van de wastafel dus lekt ongeveer op de plaats waar deze de bocht in de vloer maakt van verticaal naar horizontaal of net iets hoger.

  20210217_144435.jpg
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #11
  Ik probeer ook maar de situatie te bepalen want als afvoer lek is dan moet je veel meer water hebben.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #12
  Je bent sneller dan ik kan denken en kan bedenken ik wil graag die ontspanning zien die hoger in de kast loopt en is dit een koker of dubbele muur. met ruimte waar leidingen door lopen.
  Ik denk dat de ontspanning zit lekken zo aan de muur te zien komt het hoger weg.
  De zij muur zit daar de muur van de wc of zit daar nog een kast?
   
  • Like
  Waarderingen: Vonken_trekker

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #13
  Ik weet dat water een raar iets is het kruipt maar ik denk niet dat er iets lekt van de douche of bad naar dat punt waar je lekkage bruine plek hebt.
  Zoals je nu ziet die muur is vochtig en schimmelig dus zit op de rand van muur en lewis platen en het trekt langzaam er door heen.
  Als de ontspanning is die condenseert en dat condens krijg je denk ik deze plek.
  Als de afvoer is zelf moet lekkage groter zijn denk ik.
  Trouwens aan de kant van je wastafel zie ik geen verkleuring in de voegen.
   
  • Like
  Waarderingen: Vonken_trekker

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #14
  Tegen de muur waar wastafel en wc zitten bevinden zich twee inbouwkasten.

  De muur waartegen de radiator hangt is het trapgat en de andere twee muren zijn buitenmuren.

  De vochtplek zit dus exact ter plaatse van de afvoer van de wastafel.

  De ontspanning die ik bedoelde zie je hier op de foto. Dit is ongeveer tussen de toilet en wastafel in. Deze komt op een meter hoogte de inbouw kast binnen en loopt dan recht omhoog door de zolder naar het dak.

  20210217_154123.jpg

  Buis is mee geverfd/behangen dus het ziet er wat vreemd uit.

  Ik zie inderdaad geen verkleuring in de voegen op de badkamer. Maar omdat de badkamervloer 10 cm hoger is dan de vloer van de inbouwkast, zit deze vochtplek zeg maar echt in de vloer. De wandtegels zouden dan dus sowieso niet verkleuren denk ik.

  Ik begin te denken dat het de afvoer van de wastafel is of de beluchting inderdaad.

  Lijkt me dat ik nu niet per se lek detectie nodig heb maar dat het al kan helpen om te gaan hakken vanuit de inbouwkast ter plaatse van de vochtplek?
   

  ABCDE

  • #15
  Is je constructieve vloer van hout? Dan kun je beneden toch het plafond er af halen?

  De CV ketel zit ook nog hoger zeg je; daar komt alles bij elkaar opgeteld ook best een sloot condenswater uit (indien HR ketel). Als je maar een klein lek hebt en en je loost af en toe een grote plens water, gaat er bijna niks door het lek. Heb je een klein lek en een continue minuscule hoeveelheid water die je afvoert (bijv. van CV), dan gaat er totaal veel meer water door dat lek.
   
  • Like
  Waarderingen: Vonken_trekker

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #16
  Ja, beste is gewoon eens de muur open maken in de kast.

  Wat je kunt doen is sifon en buis uit de rubber en kijken hoe die loopt als een bocht of een T-stuk .
  @ABCDE het is geen cv zit boven bad
   
  • Like
  Waarderingen: Vonken_trekker

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #17
  Nee het is harde/massieve vloer. Ik weet niet of het beton is of iets met broodjes ofzo. Anders had het plafpnd inderdaad verwijderd kunnen worden.

  CV zit inderdaad aan de andere kant, boven het bad. Die afvoer loopt daar de vloer in en gaat naar verwachting direct naar de standleiding toe.

  Ik zal inderdaad de sifon e.d. eens loshalen en kijken of ik kan zien hoe diep die buis in de muur zit en of ik de ontspanning wellicht kan zien. Ik heb wel een endoscoop van een meter ofzo dus kan wel een stukje de buis in kijken.

  Vervolgstap is inderdaad gaan hakken. Ben blij vooralsnog geen lekdetectie nodig te hebben.
   

  ABCDE

  • #18
  Ik zou dan eerst eens controleren of de CV daadwerkelijk daar aangesloten zit.
   
  • Like
  Waarderingen: Vonken_trekker

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #19
  Dat kan ik ook nog wel bekijken inderdaad. Al lijkt het mij niet logisch dat de CV afvoer de badkamer zou doorkruisen om dan weer terug te moeten naar de standleiding. Maar je weet nooit.

  Het vervelende is dat de afvoer van de CV op zolder in een stukje smeervloer verdwijnt. Rest van de vloer is allemaal houten planken maar er ligt een plateau van cement/beton van ongeveer een vierkante meter. Denk dat daar vroeger de ketel op stond ofzo.

  Ik kan natuurlijk wel direct naast dit plateau een gaatje boren in de houten planken vloer en met de endoscoop erin kijken hoe de buis weg loopt. De balklaag ligt in een gunstige richting dus ik zou de buis moeten kunnen volgen.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #20
  Een echte Sherlock Holmes succes
  Je kunt ook afvoer er uit bij wastafel en even water door de afvoer van cv laten stromen en dat moet je dan bij wastafel horen.
   
  • Like
  Waarderingen: Vonken_trekker

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu