Afvoeren borrelen na - maar lopen wel goed af

PamMartine

  • #1
Ongeveer iets meer dan 1 jaar geleden zijn wij in ons appartement getrokken en hebben we de badkamer en keuken laten verbouwen.
Nu zijn we 1 jaar verder en bij grote hoeveelheden water borrelen de afvoer van de keuken en douche na. Ook afpompen van de vaatwasser en wasmachine geeft geborrel.
Het gaat dus ook niet om een andere afvoer die borrelt, maar om de afvoer die je zelf gebruikt. Online las ik dat dat vaak op een verstopping duid. Echter, ze lopen allemaal prima af. Water blijft niet staan.

In de keuken is al een waterstofzuiger en 9 meter veer gebruikt en ruim gespoeld met heet water/soda etc. Er zijn meerdere bochten dus verder ging het niet. Dat levert eigenlijk geen verschil. De man van het ontstoppingsbedrijf gaf zelf ook aan dat het water wel goed wegloopt en weet niet hoe de borrel verholpen kan worden. Wel gaf hij aan dat er veel bochten liggen en een ontzettend stom geplaatst t-stuk in de badkamer.

Ik krijg inmiddels grote doemscenario's waarbij alles in de badkamer en keuken opnieuw opengebroken en geplaatst moet worden. Hierbij ben ik bang dat we na 1 jaar wonen onze hele keuken en nieuwe badkamer er weer uit kunnen halen om bochten in afvoeren aan te passen.

Het zou wellicht ook een probleem in de standleiding kunnen zijn, maar de bovenbuurvrouw geeft aan nergens last van te hebben.

Wellicht dat iemand andere tips heeft, of mij gerust durft te stellen dat zolang het alleen borrelt maar goed afloopt geen directe stappen ondernomen dienen te worden.

Als er wel gebroken moet worden, betekent dit het gehele tegelwerk vervangen of alleen daar waar leidingen lopen?
 
Laatst bewerkt:

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Het lucht wil niet weg daarom borrelt het.
Vaak sluiten ze een Y-stuk op een standleiding aan zodat lucht niet via ontspanning naar de standleiding naar het dak kan maar in de keuken of badleiding blijft hangen.
Ook word vaak te dunne leidingen gebruikt.
aansluiting standleiding.JPG

afvoer.gif
 

PamMartine

  • #3
Dank voor je snelle reactie. Is er een andere manier om de lucht te laten ontsnappen? Of wat zou een oplossing kunnen zijn?
 

ADDave

  • #4
Een sifon met beluchter plaatsen onder de gootsteen. Lost vaak al een hoop op
1652704181123.png
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #5
een ontzettend stom geplaatst t-stuk in de badkamer.
Heb je hier een foto van?
Dit is een sifon met beluchter die zuigt lucht aan als water wegloopt.
Maar lucht moet uit de leiding.
Als een sifon vol staat sluit de klep.
afgesloten beluchter bij volle sifon.jpg
afgesloten beluchter bij niet volle sifon.jpg
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
Plaats eens een foto van die t-stuk.
 

PamMartine

  • #7
Hi! Van het t-stuk kan ik geen foto plaatsen. Dat zit blijkbaar gelijk achter de douche drain. Super onhandig volgens de man van het onstopbedrijf omdat je er niet met een veer in kan zo. Volgens mij vriend zat het echter ook al zo bij de vorige aansluiting van het bad.

Inmiddels valt het me op dat zowel boven de douche na borrelt, de wastafels, beneden de afvoer van de wasmachine met afpompen en de keuken afvoer. Nu zitten die dus op verschillende verdiepingen. Juist omdat het op zo veel verschillende afvoeren is én het water prima wegloopt krijg ik zelf het idee dat het toch in de standleidingen of verderop moet zitten. Dat het water zeg maar een heel eind komt in de leiding en dan ergens weerstand heeft en die lucht terug komt?

Ook omdat de keuken leiding recent met een veer & waterstofzuiger is nagegaan.

Klopt mijn logica hierin dan wellicht?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #8
Omdat je zegt ergens weer stand onder vind zou ik zeggen laat een bedrijf komen met camera inspectie die kunnen het laten zien in een film waar het probleem zit.
Verder kan ik niet beoordelen hoe je leidingen lopen er kan een vernauwing of iets in de afvoer of leidingen die verkeerd zijn geplaatst bij 1= normale leiding, bij 2= een nieuwe leiding hoger geplaatst dan oude aansluiting standleiding 3.
Je ziet dat groen (lucht) weer terug gaan door die weer stand verder op.
Naamloos.jpg
 

Sander de Kool

  • #9
Borrelende sifons is altijd een probleem met lucht. Problemen met lucht ontstaan oa door verkeerde aansluitingen op de standleiding (mag NOOIT onder 45 graden), maar een te veel aan bochten (bochten zijn weerstand in de stroming) kan ook problemen met beluchting geven. Ook te kleine diameters kunnen problemen geven met luchttoevoer. Wanneer het een probleem in de standleiding zou zijn, zou de bovenbuurvrouw er ook last van moeten hebben.
Aangezien zo ongeveer alles borrelt, zal het probleem waarschijnlijk toch binnen in de afvoeren zitten. Is er een leidingtekening?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #10
@Sander de Kool in begin bij bouwen heb je situatie (1) 90 graden aan gesloten.
Vaak bij verbouwen bad kamer of keuken komen de leidingen hoger en eigenlijk moeten ze de T-stuk in de standleiding ook aanpassen maar vaak krijg je situatie (2) en dan heb je problemen met je afvoer.
De buur vrouw heeft niet de boel aan gepast dus daar is het bv een aansluiting(1).
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu