Afvoercapaciteit voor dubbele douche

Status
Niet open voor verdere reacties.
Wij willen in onze douche 2 stuks Raindance Allrounder E150 plaatsen die gelijkertijd gebruikt moeten kunnen worden. We maken gebruik van een daalderop ketel die 22 liter water van 40 graden levert. Met koud mengwater wordt dit natuurlijk meer, geen idee hoeveel precies.

Omdat we gebruik willen maken van een drain wil ik graag weten hoe groot de afvoercapaciteit moet zijn van de drain? Er is keuze tussen een enkele en een dubbele afvoer in de drain. De enkele afvoer kan maximaal 28 liter per minuut afvoeren, is dat voldoende of moet ik toch een dubbele plaatsen.
 
Ik durf niet te zeggen enkel of dubbel, maar ik zou in ieder geval je afvoer incalculeren op de maximale doorstroom van de regendouches. Misschien krijg je in de toekomst een ketel met een grotere capaciteit.
 
Fiesiekus schreef:
De optimale temperatuur voor de legionella-bacterie is 42 graden Celsius. Is die genoemde 40 wel correct?
Wanneer de boiler op minimaal 60 graden wordt gehouden is de temperatuur van 40 graden niet belangrijk, in stromend warm water over korte afstanden zoals hier het geval is krijgt legionella geen kans om te groeien.

Een geiser zou je dan ook niet op de laagste stand mogen zetten.
 
Ik heb dezelfde ketel en waarschijnlijk dezelfde drain (ook 28l/min) en 1 regendouche. De goot is een muurdrain van 1meter30. Deze heeft een 40mm aansluiting die na plm. 20 cm overgaat in 75. Ik heb nooit gemeten of ik ook echt die 22+ liter haal, maar de drain houdt het maar net bij. Het werkt prima, maar als er ook maar een klein beetje vuil in zit begint het al moeilijker te worden, het water stroomt wat moeilijker weg. Ik ben zelf erg tevreden met de drain, en het werkt zo prima, maar ik had toch een met 2 uitgangen moeten nemen. Het werkt zo ook maar 2 uitgangen was handiger geweest. Ik kan het bad bijvullen en tegelijk douchen zonder dat je er wat van merkt (tot het voorraadvat leeg is). Je bent van plan 2 regendouches te plaatsen. Misschien toch maar op zeker spelen en een met 2 uitgangen nemen?
 
Jan schreef:
Fiesiekus schreef:
De optimale temperatuur voor de legionella-bacterie is 42 graden Celsius. Is die genoemde 40 wel correct?
Wanneer de boiler op minimaal 60 graden wordt gehouden is de temperatuur van 40 graden niet belangrijk, in stromend warm water over korte afstanden zoals hier het geval is krijgt legionella geen kans om te groeien.

Was ik dan in de war met een boiler; bij een ketel is dat geen probleem.
 
Deze ketel heeft een boilervoorraadvat van 50 of 80 liter, en deze kan niet lager ingesteld worden dan 60 graden. De taphoeveelheden die genoemd worden door Daalderop zijn gebaseerd op water van 40 graden na menging. Ze noemen het 'specifieke badvulcapaciteit conform CW-gaskeur'. Geen gevaar voor legionella dus.
 
Voordat bij mij een paar maanden geleden mijn Daalderop boiler 80L voor een combiketel eruit ging, maakte ik weleens mee dat ik het water opdouchte. Dit was met een enkele, gewone douchekop. Ik denk dat je snel door je warmwatervoorraad heen bent met z'n tweeen, vooral als er gezellige discussies gevoerd worden onder de douche.
 
Het gaat hier niet om een elektrische boiler maar om een combiketel met voorraadvat van 80 liter. Ik heb hem zelf op 60 graden staan. Als je twee grote warmwaterverbruikers aanzet issie in plm. 7 minuten 'leeg', maar hij warmt voldoende op in 10 minuten om daarna zonder problemen weer te douchen met een regendouche. Ik denk dat je, als je de boilertemperatuur op 70 graden zet ipv 60 en eventueel een doorstroombegrenzer in de douches zet als het dan nog niet gaat, je prima kunt douchen zolang als je wilt.
 
Even een vraagje om iets te leren:
Wat is het voordeel van een boiler gekoppeld aan een combiketel in een huissituatie? Als ik de douche volgas zet, dan krijg ik hem kokend heet zolang ik wil met een belachelijk harde straal.
 
Haak schreef:
Het gaat hier niet om een elektrische boiler maar om een combiketel met voorraadvat van 80 liter.
Het gat dus duidelijk niet om een boiler die gekoppeld is aan een combiketel.
 
Hoe krijg je je water van 40 graden dan op de 60 (of 70) graden waarover gesproken wordt?
Dan snap ik de eerste opmerking van Fiesiekus wel.
 
Dat water van 40 graden wordt geleverd door vermenging met warm water, dat is de capaciteit die de ketel maximaal aan kan.
Het aangevoerde water is dus wel heter maar uit de douche komt water van 40 graden.

Wanneer u iets niet begrijpt lijkt het me handiger dat u zelf een topic opent, ook in een paar andere topics stelt u vragen, wij vinden dat topic kapen, lees de forumregels eens voordat u gaat beantwoorden, dat werkt voor iedereen prettiger.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan