Afvoer warmtepompdroger vervangen of verlengen, hoe?

hankmoody

  • #1
Beste klusidee'ers,

Al een tijd zoekende naar een specifieke warmtepompdroger slang leverde vrij weinig tot geen goede resultaten, wat voor slang heb ik nodig, heb ik een specifieke warmtepompdrogerslang nodig of zijn er alternatieve slangen die ook zullen passen, welke?

IMG_20220108_122627.jpg


Alvast bedankt en een fijne klusdag!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wat is het merk en (exacte) type van het apparaat? Er zijn (veel) warmtepompdrogers, waar helemaal geen afvoerslang op aangesloten kan worden omdat het water gebruik wordt bij de "Selfcleaning" functie ervan. Voorzover dat systeem betrouwbaar is, maar dat is een ander verhaal.

En als het wél kan, dan zal daarover iets te vinden zijn in gebruiksaanwijzing of explosietekeningen / onderdelenlijsten (dat laatste voorzover openbaar beschikbaar).
 
  • Like
Waarderingen: hankmoody

hankmoody

  • #3
Hi Kees, het gaat om de volgende warmtepompdroger: https://downloadcenter.samsung.com/...0607101929999/DV6000M-03791A-00_EN_170208.pdf

specifieke type/nummer: DV90M6200CW

Er zit al een slang op welke ik in de foto in de hand heb.

De handleiding vermeld ook expliciet dat je hem beter niet kan verlengen, maar beter een langere slang kopen, dat deel is nu wel duidelijk " Do not extend the drain hose. Water may leak from the connected area. Use a long drain hose "

Verder weet ik dat de vervangende slang ook minimaal 2.5m tot 3m moet worden, maar blijf vooral hangen op het feit welke slang er nou op kan.
 
Laatst bewerkt:

Lampje45

  • #4
Kees schreef:
Er zijn (veel) warmtepompdrogers, waar helemaal geen afvoerslang op aangesloten kan worden omdat het water gebruik wordt bij de "Selfcleaning" functie ervan.
Dat is niet juist Kees, bij deze machines kan wel degelijk een afvoer worden aangesloten, maar blijft het reservoir niet leeg en wordt het overtollige water door een overloop (wat niet nodig is voor het spoelproces) wel degelijk afgevoerd naar het riool.
Bij de andere machines wordt de slang regelrecht aangesloten op de pomp en bereikt het water het reservoir niet meer.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Zelf kan ik je niet zeggen welke slang je exact nodig hebt. Als ik wat zoekacties op het Internet doe, is mijn indruk dat vrijwel alle afvoerslangen voor condenswater dezelfde maat 10mm hebben, maar zeker weten doe ik dat niet.

Normaal gesproken zou ik verwijzen naar een onderdelenzaak voor witgoed, maar helaas zijn die allemaal gesloten ivm. de coronaregels. Je zou eventueel (als er niemand anders hier een gericht antwoord heeft) er wel naar kunnen bellen, een lijst van dergelijke zaken vind je hier (klik).

Er bestaan ook verlengslangen met een verloopstukje, zoals deze (helaas alleen bij een bepaalde winkel gevonden, waar nog leverbaar), maar ik kan niet zeggen of dat betrouwbaar is.
 

Lampje45

  • #6
Als je zoekt naar aquariumslang dan ziet je dat die er in verschillende maten leverbaar zijn.
Ik dacht dat ik een 12 mm slang heb gebruikt en een stukje koper pijp van 12 mm als uitloop gebogen heb om in de afvoer te hangen zodat de slang niet knikt.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
@Lampje45
Ik weet met zekerheid dat met name BSH een hele lange tijd warmtepompdrogers heeft gehad waarbij het niet mogelijk was om een afvoerslang aan te brengen. Inmiddels hebben ze (voorzover ik het gevolgd heb) hun "leven gebeterd" en kan het (bij de meeste modellen) wél. Verder wil ik hier niet over discussieren, want off-topic.
 

hankmoody

  • #8
Nogmaals bedankt voor de reacties allemaal. Ik ben voor de oplossing gegaan van Kees (de scanpart verlengslang) en die werkt perfect. Moet ik dit topic sluiten of wat is gebruikelijk op klusidee?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu