Afvoer voor afwasmachine probleem

Mennoe

  • #1
Hallo,
Ik heb al het een en ander gelezen hier op het forum en daarmee al kleine probleempjes in huis op kunnen lossen, waarvoor alvast dank!
Nu het volgende:
Eergisteren begon de afvoer van de vaatwasser ineens over te lopen. Deze vaatwasser staat er al twee jaar en de afvoerslang heb ik destijds gewoon gestopt in de afvoer die al aanwezig was. Nooit eerder problemen gehad.
Mijn eerste gedachte was een verstopping. Sifon is echter helemaal schoon en meerdere malen met een ontstoppingsveer leverde helemaal niks op. Soepel erin en eruit en geen vuiligheid in de kop. Misschien afvoerslang te diep erin gezakt dacht ik? Nee, ook met de slang hoger erin zelfde probleem.
Ik las dat de sifon zo laag mogelijk bij de grond zou moeten zitten en in mijn geval is dat niet zo, maar dan pas na 2 jaar overloop? Ik vind het vreemd weet nu zo even niet wat ik zou moeten doen! Misschien toch sifon lager plaatsen en dus langere valbuis maar waarom dan pas problemen na 2 jaar?
Hier de fotos om het te verduidelijken:




Op de tweede foto zie je onderin ook een knik in de valbuis met een verkleuring, alsof het verhit is geweest en daardoor vervormd, wat kan het zijn?
Wat vinden jullie wat ik zou moeten doen?
Alvast bedankt voor de reacties!
Groet,
Menno[/img]
 

Fiesiekus

  • #2
Ja, dat ziet er niet geweldig uit. Kan je eens heet sodawater door die sifon gieten en een tijd in de sifon laten staan?

Dan kijken of het beter gaat!
 

Mennoe

  • #3
Hoi,
Bedankt voor de reactie in elk geval.
Heet sodawater in de sifon zou toch een verstopping moeten oplossen?
Echter is de sifon echt brandschoon, voelt zelfs bijna nieuw van binnen. In de sifon is dus geen vuiltje te vinden.
Wat vind je er slecht uitzien, de algehele constructie?
groet,
menno
 

Fiesiekus

  • #4
Nee, die vervormde plek.
 

De rioolontstopper

  • #5
Die verkleuring en vervorming is waarschijnlijk het gevolg geweest van een agressief ontstoppingsmiddeltje, je bent niet de eerste met zo'n leiding.

Een wasmachine spoelt veel zeep-resten weg en op het moment dat je leiding niet netjes afloopt, maar horizontaal of zelfs op tegenschot ligt, groeit zo'n afvoer dicht.

Wat je zelf kan doen is een waterstofzuiger huren en die op je leiding zetten om de zeep-resten eruit te zuigen.
Maar dit zal tijdelijk verlichten. Zeep-resten zijn vrij hard en kan je het beste uit je leiding laten frezen, door een rioolontstopper.

Doe wel een beetje aan prijsvergelijking en ga niet in zee met bedrijven die per meter gereinigde leiding rekenen, dan weet je nooit waar je eindigd!

Succes!
 

Mennoe

  • #6
Maar het betreft hier een vaatwasser, dan zullen er toch geen harde zeepresten vastzitten?
Is het dan niet een idee om die buis zo laag mogelijk af te zagen en een nieuwe contructie in elkaar te lijmen waarbij de sifon ook lager zit?
 

Mennoe

  • #7
En ten tweede, heb je het dan over de leiding die onder grond loopt die eventueel op tegenschot zou liggen? Want de buis met de verkleuring is de valbuis en die loopt verticaal naar beneden..
Misschien zeg ik nou wel wat doms hoor :oops: veel dingen zijn nieuw voor me :)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Ik zou maar voorzichtig zijn met het afzagen van de buis, de vervorming ziet er niet zo mooi uit en zal zo goed als zeker problemen opleveren met lijmen van een nieuwe verbinding.

Probeer eens met een (tuin)slang hoe lang het duurt voordat hij over begint te lopen, vermoedelijk zit de verstopping in het liggende gedeelte van de afvoer, dat kan een meter maar ook 3 meter verder zijn.
 

De rioolontstopper

  • #9
Ik heb t idd over de buis die onder of in de vloer loopt. En wat betreft afzagen; met een flexibele (fernco) koppeling, is alles weer aan elkaar te knopen.
Het heeft alleen geen enkele zin om het sifon lager te plaatsen, hij heeft immers altijd goed gewerkt...

En een vaatwasser laat wel degelijk zeepresten achter in een leiding, zeker als deze vol met water blijft staan door tegenschot.
 

Mennoe

  • #10
Hartelijk bedankt voor de reacties, dat kan ik echt waarderen.
In het begin ging ik uit van geen verstopping, mede doordat de ontstoppingsveer helemaal niks tegenkwam. Maar die was maar 3meter en misschien zit het verderop.
De eerste tip heb ik daarom toch opgevolgd en een hoeveelheid heetwatersoda erdoorheen gegoten en de nacht laten staan. Gister na een uur stegen er opeens een aantal luchtbellen op, leek mij goed nieuws dus laten staan. Zonet de tuinslang erin gehangen en het begon weer met luchtgeborrel en daarna 10 minuten met een flinke watertoevoer doorgespoeld. Ging soepel en het waterpeil in de buis steeg geen centimeter!
Zou het dan toch?

EDIT: hmm, nogmaals door willen spoelen alvorens de vaatwasser aan te sluiten. Na minuut begon het waterpeil toch te steigen en liep deze weer over. Zal er misschien nogeens soda ingooien..
 

De rioolontstopper

  • #11
Soda is een ontvettend middel, maar doet niets aan zeepresten. wat je ook nog kan proberen;

de leiding goed afdichten met een vaatdoek om je tuinslang en dan persen met waterdruk. wel opletten dat er geen andere afvoeren op aangesloten zijn, anders gaan deze overlopen.

Maar geloof me, de rioolontstopper is met een half uurtje klaar. T kost wat, maar dan is ie goed schoon.
Wat je zelf ook doet, t blijft terugkomen.
 

Mennoe

  • #12
Dank je, zit ondertussen ook maar te denken om idd grondig aan te laten pakken. Misschien zometeen ook die tuinslang methode nog proberen, heb er nu soda instaan.
 

Fiesiekus

  • #13
:prima: rioolontstopper; de ware deskundige! :wink: .
 

Millew

  • #14
De leiding eerst leegzuigen voordat je met soda aan de gang gaat. De soda bereikt de verstopping niet eens als er water in staat.
En waarom soda gebruiken? Er zijn toch ook ontstoppingsmiddelen?
 

Fiesiekus

  • #15
Ja, maar die zijn op basis van Na(OH), en erg agressief en milieuonvriendelijk.
 

Millew

  • #16
Er zijn ook minder aggressieve middelen. Daardoor werkt het veel langzamer en moet je het spul een nacht laten staan. Het verhaal erachter is, dat de bestanddelen zwaarder zijn dan water en daardoor de verstopping 'opzoeken'. En daar is tijd voor nodig.
 

Mennoe

  • #17
Ondertussen heb ik verschillende dingen geprobeerd. Ontstopt met soda, met afgesloten slang erin met waterdruk proberen door te spoelen. In het weekend nog een hele nacht een biologische ontstopper erdoorheen. Daarna leek het doorspoelen goed te gaan. Ik heb de vaatwasser weer aangeloten en al het water spoelde weg.. allen wat mij nu bijzonder opviel: elke keer dat de wc wordt doorgetrokken begint het enorm te borrelen en te spetteren uit de sifon! Heeft dat iets met beluchting te maken in de afvoer ofzo?
Ik vertrouw het namelijk nog steeds niet!
Alvast bedankt!
groet,
menno
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #18
Dat heeft te maken met ontluchting en niet met beluchting.
Meestal zit er dan een (beginnende) verstopping in het riool, dat kan ook in het riool buiten zitten, in elk geval kan de lucht niet weg en de druk verdwijnt door de sifon.
Een andere mogelijkheid is een verzakking van de afvoerpijpen.
Mogelijk dat er helemaal geen ontluchting op het riool zit maar dan zou u eerder last hebben gehad.
 

Mennoe

  • #19
Bedankt voor uw heldere reactie.
Alles in acht nemend denk ik dat de tijd rijp is om er nu een specialist bij te laten komen, voordat alles straks alles (evt door mijn toedoen) erger wordt met alle gevolgen van dien.
groet,
menno
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu