Keuze van diameter voor afvoer van afzuigkap

Yeki

  • #1
Voor de keuken-afzuiging heb ik een Atag WS9011HM op de kop getikt (715 m3/u).
Deze heeft een afvoerdiameter van 150 mm. Mijn afvoerkanaal is 125 mm.

De afzuigkap komt uiteraard boven de kookplaat, gaat 1 m naar boven en dan 0.5 m naar links het afvoerkanaal in.
Uiteraard neem ik een (flexibele) metalen buis voor de rookafvoer.

Mijn vraag is: knijp ik de diameter al direct vanaf de afzuigkap af van 150 naar 125 mm, of ga ik eerst met 150 mm naar het gat in de muur, en dan met een verloopje het 125 mm muurgat in?
Voordeel van 125 mm: goedkoper dan 150 mm.
Nadeel van 150 mm: in mijn afvoerbuis gaat de lucht van 150 naar 125 mm. Hierdoor bouwt zich een druk (?) op in de buis. Misschien beter om meteen vanaf de kap met 125 mm te beginnen?

Dank voor jullie 'overwegingen'!
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #2
Buis helemaal uitvoeren in 150mm. 715 m3/h heeft deze maat gewoon nodig. Het gat in de muur zul je mijn inziens moeten vergroten.

Ik heb zelf onlangs een Bosch geinstalleerd met een afzuigcap. van 650 m3 op een 150mm buis en daarbij bleek dat alleen het plaatsen van een uitblaasrooster al zorgde voor teveel belemmering in het kanaal. Gevolg was meer geluid door terugslag in de buis en minder afzuigcapaciteit. Rooster aangepast en nu een perfect werkende en stille installatie.
(Bosch adviseert zelfs om vlak voor de uitmonding in de gevel de diameter van de afvoer nog groter te maken om zulke problemen met roosters te voorkomen)

Gebruik bij voorkeur ook zo min mogelijk flexibele leiding. De ribbels zorgen voor veel extra weerstand en geluid. Ik zou de leiding dan ook uitvoeren in spiraliet met waar mogelijk vaste bochten. Eventueel nog omkleden met steenwol voor minder stromingsgeluid. (ik heb persoonlijk een hekel aan lawaaige installaties)

715 m3/u is een forse capaciteit, gewoon een goede afvoer aan maken, dan heb je er het meeste plezier van.
 

Yeki

  • #3
Thanks!

We krijgen 1 april de sleutel van het huis en dan kan ik zien of er makkelijk een mouw aan te passen valt (van 15 cm welteverstaan!).
Moet de hele pijp dan van metaal, of kun je na +/- twee meter (wanneer de pijp de muur/plafond ingaat) overgaan op een goedkoper materiaal?

Ik hoop wel dat het de moeite en geld waard is om van 12.5 naar 15 cm te gaan...

Dank voor de reactie!
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Voorzover ik mij kan herinneren is spiraliet niet duur.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu