Bestaat zoiets? Een "One-way afvoer" voor overdruk ventiel

Edwin Hendriks

  • #1
Ik wil een keukenboiler plaatsen. Volgens de handleiding moet ik hiervoor een overdruk ventiel plaatsen. Echter, ik zie dat de afvoer hiervan gewoon met een normale buis het riool ingaat. Dat is onder veel situaties prima, maar jammer genoeg hebben wij een oud huis en bestaat er een reële kans dat het riool verstopt raakt. Mocht dat gaan gebeuren (en dat gaat ongetwijfeld een keer gebeuren), dan zal het rioolwater vrij rap het niveau van het overdrukventiel bereiken en zal het rioolwater dus gewoon via het overdrukventiel er uitstromen.

Dus ging ik op zoek naar een mechanisme wat ik vooralsnog een "One-way-afvoer" heb genoemd. Een beetje zoals een terugslagklep, maar dan 1tje ook zonder druk werkt en simpelweg opkomend (riool)water tegen kan gaan en dus zal voorkomen dat rioolwater via de uitgang van het overdrukventiel er uitloopt.

Ik heb dit echter nog niet kunnen vinden (misschien simpelweg omdat ik niet de juiste term weet). Weten jullie of zo'n "One-way-afvoer" bestaat? Hoe zoiets heet? En waar ik dat kan kopen?

Hieronder trouwens ter verduidelijking een tekening van zo'n soort afvoer (als ik hem zelf zou ontwerpen). Maar als er iets bestaat wat heel anders werkt als hieronder beschreven, maar ook werkt, is dat uiteraard ook prima.
Afvoer die overstroming uit riool voorkomt.png


Bij voorbaat dank
Edwin Hendriks
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Balsifon heet zo'n ding.
 

Freek007

  • #3
Ha: herkenbaar zeg! :-)
Ook met die term heb ik nooit een werkend ding weten te vinden; ik heb nog gedacht zoiets zelf te maken met een pingpongbal erin, maar da's natuurlijk gekkenwerk en gaat snel lekken door aanslag en kalk enzo.. uiteindelijk heb ik uit arrenmoede het gehele ventiel (inclusief afvoer en de slangen) zo hoog mogelijk onder het aanrechtblad vastgezet met een tight-wrap (aan een metaalstrip van het keukenkastje waar het keukenblad op rust)...en het werkt, maar ik moet toegeven dat ik de verwachte verstopping zoals jij die duidt nog niet heb gehad ;-) . Ben benieuwd of jij een echt werkend "balsifon" hebt weten te vinden...
 

Auto-Geen

  • #4
Niet op de afvoer aansluiten dan maar het afvoerslangetje met een krul onder de vloer uit laten komen. Een overstroming tgv een verstopping geeft meer water.
 

ADDave

  • #5
Je probeert een oplossing te vinden voor een probleem met een andere oorzaak. Die balsifons bestaan niet voor deze situatie omdat het niet nodig is.

Bij een goed aangelegd rioleringsysteem hoort er helemaal geen water omhoog te komen. Is dat wel zo dan is er vaak wat mis met de beluchting, beginnende verstopping of de leiding is te klein.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
je wc stroomt ook over op dat moment.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu