Afvoer douche 1.50 meter horizontaal ontluchting?

Remco de prutser

  • #1
Hoi,

Ik ben momenteel met mijn badkamer bezig en ga een easydrain plaatsen met een 40mm uitloop, deze laat ik dan meteen verlopen naar 50mm. Deze 50mm afvoer loopt vervolgens 1,50m horizontaal en vervolgens gaat de afvoer door de vloer en vertikaal naar de kruipruimte waar het doormiddel van een T-stuk op de 125mm hoofdafvoer zal worden aangesloten waar deze hoofdafvoer het huis verlaat.

Nu vraag ik me af of er in zo'n geval noodzaak is om een ontluchtings voorziening aan te leggen. In eerste instantie dacht ik van niet, maar hoe meer ik er over nadenk, hoe meer ik begin te twijfelen.

Tevens vraag ik me af hoeveel afschot het horizontale stuk afvoer zou moeten hebben.

Bij voorbaat dank voor de tips en adviezen.

M. vr. gr.,
Remco
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Als je de mogelijk hebt om een ontluchting te plaatsen zou ik dat zeker doen.

of de leiding door trekken horizontaal naar een standleiding.


Voor afschot kan je 0,5-1cm gebruiken
 

Remco de prutser

  • #3
Ik zou hem kunnen doortrekken naar de oude afvoer van het ligbad dat er heeft gezeten zodat daar lucht vandaan kan komen, alleen die afvoer zit in de betonnen vloer en is dus niet zo makkelijk bij te komen. Als het alleen voor lucht is, zou dan 30 mm ofzo wel genoeg zijn?

De huidige situatie ziet er ongeveer als volgt uit.


De rode afvoer is de afvoer die ik aan het aanleggen ben, die loopt vertikaal naar de hoofdafvoer toe. De oude afvoer van het ligbad is 40mm en maakt heel wat haakse bochten, hij loopt ook een heel stuk horizontaal in de kruipruimte. Daardoor liep het water bij het bad niet echt lekker vlot weg. Ik heb de afgelopen 7 jaar in het ligbad staan douchen op zo'n rubber matje omdat je anders onderuit gaat (is in het begin ook wel eens gebeurd) en stond dus altijd in een plas water. Dus nu zelf aan het prutsen om er een mooie inloopdouche van te maken. Heb ook overwogen om het door de vakman te laten doen, maar dat lag buiten mijn budget.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
Zo je tekening te zien zou ik toch de moeilijke oplossing nemen en een nieuwe aansluiting op je stand leiding te maken en direct een 50mm aan sluiting.

evt kan je bestaande leidingen die afgedopt zijn verwijderen.

of een ontspanning verder door naar het dak
 

Remco de prutser

  • #5
Dus de nieuwe afvoer dmv een T-stuk en een dunnere leiding aansluiten op de oude afvoer puur alleen voor ontluchting is geen goede optie ? (optie 2)

De standleding is namelijk ook 40mm en zit in de muur aan de andere kant van de badkamer. Hij loopt in de kruipruimte ook een stuk horizontaal en ik denk dat hij daardoor niet voldoende afvoert voor een douche, voor een wastafel gaat het wel.

Een derde mogelijkheid zou kunnen zijn om op de nieuwe afvoer een T-stuk te plaatsen en een leiding omhoog naar de zolder en daar aansluiten op de standleiding. Dan ontlucht hij ook. (optie 3) Ik vraag me alleen af welke diameter je dan zou moeten hebben.








 

Remco de prutser

  • #6
Sorry hoor Henk, ik ben vast een beetje vermoeiend. Wel bedankt voor het meedenken, wordt erg gewaardeerd.

Maar ik ben natuurlijk aan het puzzelen hoe te ontluchten zonder dat ik in muren vloeren etcetera moet gaan hakken. Als het niet anders kan doe ik het, maar als ik het kan omzeilen.....

Ik heb dus nog een vierde optie bedacht: De nieuwe afvoer in de kruipruimte op de standleiding aansluiten. Zo kan hij toch ontluchten en wordt het waterslot van de drain niet leeggezogen als de WC wordt doorgetrokken en het enige dat ik dan hoef te doen is een extra stukje PVC aan te sluiten.



Hm...dat zou wel een heel makkelijke oplossing zijn, meestal als het makkelijk is, klopt er iets niet. Ik bespaar me zo een hoop hakken en fresen.

Zie ik iets over het hoofd en zijn er redenen om niet zo te doen ?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7
Bij optie 4 heb je te maken met vallende water in verticale leiding dat betekent dat er een zuigende werking op treed bij je waterslot easydrain zodat deze gaat klokken en of leeg zuigt.

Dus dat stukje leiding onder de vloer heeft geen zin.

de minimale maat ontspanning neem maar 50mm.

optie 3 lijkt me ook wel beter maar je moet wel t-stuk in verlengde van leiding plaatsen


Optie 2 valt ook weg
 

Remco de prutser

  • #8
Ja, optie 3 moet het gaan worden. Morgen maar weer naar de bouwmarkt spullen halen. Nogmaals bedankt voor het meedenken.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #9
:prima:


Succes
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu