Afvoer afsplitsen voor extra wastafel

pavlosm

  • #1
Ik wil een extra wastafel op zolder plaatsen, de leidingen zijn makkelijk toegankelijk omdat de CV ketel en wasmachine in de buurt staan.
Aan de standleiding zit een afsplitsing naar de CV ketel en naar de wasmachine. Ik wil aan de rechterkant (de kant van de wasmachine) een extra wastafel. Daarbij wil ik dan de afvoerbuis in de cementvloer laten lopen (horizontaal via de muur lijkt mij niet handig i.v.m. stabiliteit). Hoe kan ik de afvoer het beste afsplitsen, kan ik hierbij gebruik maken van de wasmachine afsplitsing of moet dit persee via een nieuwe afsplising uit de de standleiding? Er is daar namelijk niet veel plek voor een 3de afsplitsing.
Daarnaast zit er wel een hoogteverschil, de afvoerbuis zou dan iets omlaag gaan om in de cementvloer te gaan en bij de wastafel weer verticaal omhoog in de muur. Kan het water dan nog wel wel afgevoerd worden door het kleine hoogteverschil? Ik dacht zelf als de wastafel altijd hoger staat dan doet zwaartekracht wel zijn werk.

Hierbij de huidige situatie:
20230202_224401.jpg


Bedankt
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Waarom in de cement vloer je kunt ook een koofje er om maken want anders moet de T-stuk in de beton vloer komen om je liggende leiding in de cement vloer te leggen.
 

pavlosm

  • #3
@Henk253 Bedankt voor de reactie. De vrouw wilt het mooi weggewerkt hebben. Maar als een koofje simpeler is dan ga ik daar eens naar kijken. Kan de afvoer dan gesplitst worden vanuit de wasmachine afvoer? Of wat raadt u aan?
 

Charel

  • #4
Zeker niet naar beneden brengen om in de vloer in te werken ! Afvoerleidingen moeten altijd en overal in afwatering liggen ! Zo niet krijg je vroeg of laat slibvorming in de lagere gedeeltes. Ook zal het afvoeren niet zo vlot verlopen, er is immers altijd een weerstand van stilstaand water te overwinnen.
De afvoer kan zeker worden afgesplitst vanuit de aftakking voor de wasmachine.
De grijze buis met sifon wegnemen, in de plaats een T-stuk van 40 mm in het grotere T-stuk plaatsen. De sifon voor de wasmachine in dat nieuwe T-stuk bovenaan aansluiten om rechtdoor verder te gaan naar de wastafel.
Vermits de rest van de leidingen daar ook in opbouw liggen lijkt het mij niet te storen om dat met deze buis ook te doen.
 

pavlosm

  • #5
@Charel Bedankt voor de uitgebreide uitleg. De T stuk die ik moet vastmaken is dan 45 graden? Zover ik begreep moet dit altijd op horizontale delen anders kan het water van de wasmachine in de wasbak komen, klopt dit?
Ik hoop dat ik dan nog wel genoeg ruimte heb om de afvoer van de wasmachine weer vast te maken aan het hout met beugels, ik ben bang van niet.

Kan ik niet een t stuk plaatsen op het verticale gedeelte van de wasmachine afvoer?
 
Laatst bewerkt:

Charel

  • #6
Inderdaad, best met een T-stuk van 45 ° waarbij de aftakking omhoog steekt.
Vermits je hierin moet verder gaan met een bocht van 45° (recht omhoog) met daarin een stukje buis van 40 mm kan je hierop met een bocht van 90° met daarin de sifon het geheel terug richting die houten plaat brengen.
 

pavlosm

  • #7
@Charel Ik weet niet of het kan, maar wat als ik de huidige opstelling zo laat en dat ik boven de sifon van de wasmachine een t stuk neerzet en dit afsplits naar de wastafel? Dan vallen ze beide onder 1 sifon.
 

Charel

  • #8
Dat kan, maar is verre van ideaal. Beide toestellen kunnen mekaar negatief beïnvloeden.
Normaal moet elk toestel zijn aparte sifon hebben.
 

Willem52

  • #9
Let op dat je zwart pe of pp niet kunt lijmen. Hiervoor moet je een rubber manchet moffen toepassen. Daarna kun je eventueel verder met grijs pvc. Je zult ook een rubbermanchet overschuifmof moeten inbouwen. Deze moet je aan de onderkant vastzetten met een klemband of iets dergelijks anders kan deze naar beneden zakken.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #10
Met een beetje loodgieters ideeën kan je wel in de cement laag je moet wel ongeveer 10-11cm diep om de 75 buis op kappen zodat je hem daar door moet zagen.
Daar plaats je een T-stuk75x50 90 graden 3x mv.
Daar komen dan T-stuk 75x50 90 graden 2xmv 1x spie in.
Daar komen je ketel afvoer en je wasmachine zoals het zat.
Naamloos.jpg

en als je voor de pijp naar je toe ruimte uit hakt daar kan je met een handdraadzaag de buis in de vloer door halen.zie hier zaag
Naamloos.jpg
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu