Afvoer 110 vol met brokken - wat is dit en wat te doen?

jeroenvs

 • #1
Vanwege een klein lek in een T-stuk heb ik een deel van de 110mm afvoer in mijn kruipruimte vervangen. Daarbij ontdekte ik dat de afvoerbuis voor 80% vol zit met harde, witte brokken. Bij het deel dat ik heb vervangen kon ik deze weghakken, tot een armlengte naar links en een armlengte naar rechts. Maar er zit nog veel meer in de buis die onder het hele huis loopt en ook de afvoer is voor de badkamer en (vermoed ik) het waterputje in de tuin.

Wat zijn dit voor brokken en wat kan ik ertegen doen?

Hierbij een situatieschets. Het gele deel is het t-stuk dat ik heb vervangen. De buis loopt aflopend naar links, zit daar aangesloten op toilet en badkamer en loopt verder links richting straat.
Naar rechts loopt de buis omhoog naar de tuin, met in ieder geval nog een aansluiting voor het putje bij de tuinkraan.
situatieschets afvoer.jpeg

Een foto vanuit de kruipruimte. Het geel omrande T-stuk is vervangen.
1592403765856.png


Volgens bronnen op internet zouden deze brokken zeepresten zijn. Klopt dat? En is er iets tegen te doen? Tips tegen verstoppingen hebben het over soda mengen met azijn en dan kokend water door de leidingen spoelen. Een klein brokje heb ik in zo'n mengsel gegooid, maar dan gebeurt er vrij weinig. Voor de zekerheid heb ik een flinke lading soda met azijn en kokend water door de buis gespoeld vanaf de keuken, maar ik betwijfel dus of dat geholpen heeft.

Moet ik nu de hele buis vervangen, of om de paar meter een opening maken en dan aan de slag met hamer, zwaard of veer? Ik hoor graag of er nog andere oplossingen mogelijk zijn. En ook hoe urgent dit is - kan ik de brokken gewoon laten zitten, zolang de buizen niet 100% verstopt zijn, of moet ik nu actie ondernemen? Het huis en de afvoerbuis zijn bij mijn weten uit 1970, dus het kan zijn dat dit een ophoping is van vele jaren.

Hieronder wat foto's van de buisstukken (doorsnede) en de brokken.
buis.jpeg
brok.jpeg
buisstuk grotendeels gevuld met brokken.jpeg
buisstuk vol met brok.jpeg
grote brok uit buis.jpeg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  dit is zeep en vet de leiding laten schoon frezen door onstoppingsbedrijf en schoon spuiten.
  Eventueel kan je later een camera inspectie laten uit voeren om te zien waar de problemen zitten.
   

  Jackd

  • #3
  Soda met azijn niet van tevoren mengen, dan heft het elkaar op.
  soda + azijn --> zout water + co2

  Soda zorgt o.a. dat vet oplost, het azijn erbij enkel dat het gaat bruisen, dat versterkt de werking eventjes.
  Soda werkt beter als alles warm is, dus eerst een tijdje de hete kraan laten lopen.Zet als het kan de watertemperatuur hoger bij de cv ketel. Een tijdje na de soda ook weer even spoelen.

  Maar als de hele buis vol zit heb je hele grote hoeveelheden nodig, dat gaat het hem niet worden.Inderdaad tijd voor een ontstoppingsbedrijf , en niet te lang wachten, dit zit dichtbij een volledige verstopping en dan wordt het waarschijnlijk duurder.
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  volgens mij kan je er best goed bij
  als je hem vervangs hang hem dan beter op afschot op aan de vloer
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu