12 mm aansluiting op 110 staande afvoer

Kaajee

  • #1
Ik overweeg de aanschaf van een waterontharder. Bij installatie moet een afvoer slang van die ontharder van 12mm op het riool worden gerealiseerd. Deze mag op maximaal 120cm hoogte (gemeten van het regelventiel, dat kom meer op max. 200cm van de grond) zitten. Redelijk in de buurt komt onze staande 110mm rioolbuis.
2 vragen:
Hoe maak ik het meest eenvoudig een aansluiting op deze buis? Een aanboor klemzader (met rubber) kan natuurlijk, maar is best overdreven wellicht. Ik dacht zelf ook aan zo'n "quooker oplossing", waarmee je eenklein gat in de buis boort en er een kleine tule indraait. Is dat wat? En zijn die kleine aanboor tules ook los verkrijgbaar?

Vraag 2 is wat ik als stankafsluting zal gebruiken? Zij raden een vrij prijzige unit aan (vanzelfsprekend ;-) ), maar ik zou het hier niet vragen als wij klussers niet een goedkopere oplossing zouden kunnen bedenken :super: Los van het feit dat hun oplossing best een groot en lomp geheel creëert.

Die van hun is een combi tussen een soort sifon en meteen terugslagklep.
Is een terugslagklep in een dergelijke situatie echt nodig? Wat is de kans dat er vanuit die staande leiding water terug in die 12mm slang gaat lopen?
En anders; Zou alleen een terugslagklep (bijvoorbeeld eentje in de 12mm afvoerslang) niet afdoende zijn? Die houdt dan toch ook de stank tegen?
En zou anders een lus in de 12mm afvoer slang ook niet afdoende zijn? (Net als gebruikelijk is met een keuken boiler en inlaatcombinatie).
 

Auto-Geen

  • #2
1703667463288.png

Je moet een vrije val hebben van minimaal 2 cm.
 
  • Like
Waarderingen: Ronny

Kaajee

  • #3
Okay, uit interesse, waarom is dat nodig?
Wat is het verschil met bijvoorbeeld een inlaatcombinatie of Quooker?

En waar vond jij die tule?
En daar zitten 2 ingangen op, dus kunnen er 2 slangen op aangesloten toch?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Ook bij een cooker moet er ruimte zitren tussen riool en afvoer, net al bij een boiler.

Vertrouwen op een mechanische klep om fecalien uit je drinkwater te houden is niet slim.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Kaajee

  • #5
Maar als ik de aansluiting op het riool van een voorbeeld plaatje van genoemde boiler bekijk, is het daar toch ook gewoon een afvoerslang doe rechtstreeks op het riool aangesloten is? Bij D.

Screenshot_20231227_192853_Chrome.jpg


Stankafsluting/sifon wordt door de lus/bocht links van E verzorgd.

Edit: of heeft dat dan puur te maken dat er in het voorbeeld een inlaatcombinatie boven zit? Met een open verbinding en er dus niets kan terugvloeien in het 'aangesloten' apparaat?
 
Laatst bewerkt:

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
De inlaatcombinatie heeft die vrije val van 2cm.

stankafsluting: een standaard sifon?

12 mm leiding. Gaat door water onder druk door? Zo ja dan zal een dunne afvoerslang zoals bij een cooker te klein zijn.
Is er een minimale afvoer diameter voorgeschreven?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #7
Een aansluiting zoals bij een Quooker is zeker niet toegestaan.
Er mag geen verbinding zijn tussen de afvoerslang en het sifon.
Volgens mij is 2 cm zelfs veel te weinig, ik dacht dat het iets van 10 of 12 cm moest zijn.
Ook moet er een terugslagklepje in de afvoerslang zitten.

De reden is dat bacteriën makkelijk terug kunnen bewegen (ik weet niet of ze lopen) vanuit het riool naar de waterontharder.
Daar krijg je dan een hele ongezonde situatie.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Bij die cooker zit er voldoende ruimte tussen de afvoerslang en de inlaatcombinatie.
Volgens mij is de minimale afstand 5 cm, maar dat word gehaald door de inlaatcombi uitloop.
 

Kaajee

  • #9
Okay helder, dank, dan wordt het iets als ik post #2.

(Wel curieus eigenlijk dat de fabrikanten van apparatuur, zoals bijvoorbeeld de ontharders, hier intern niet in voorzien, een stankafsluting en een terugslagklep is toch eenvoudig te integreren zou je zeggen......)
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
Mag je als terugslagklep een kogelsifon plaatsen? Dan kun je daarboven een stukje vrije val creëren.
 

Charel

  • #11
Kaajee schreef:
(Wel curieus eigenlijk dat de fabrikanten van apparatuur, zoals bijvoorbeeld de ontharders, hier intern niet in voorzien, een stankafsluting en een terugslagklep is toch eenvoudig te integreren zou je zeggen......)
Dat hoort in feite bij de afvoerinstallatie en is dan ook in elke situatie anders en moet worden aangepast aan de aard van het afvoersysteem ter plaatse.
 

Kaajee

  • #12
Het betreft de verticale (hoofd) standleiding, 110mm, van 3 boven elkaar gelegen appartementen. Alles van deze appartementen komt hier op uit (toilet, douche, bad...alles)
 

Dimkal

  • #13
Bij hoogbouw heb je te maken met een aansluitvrije zone. Afhankelijk van de hoogte van het gebouw mag je op de onderste verdieping hier niets op aansluiten in verband met de snelheid van het vallende water. Iedere sifon wordt op deze plek volledig leeggedrukt. Voor de bgg is dan een aparte afvoer gemaakt.
 
  • Like
Waarderingen: Kaajee en ADDave

Kaajee

  • #14
Goed punt! Niet zo snel aan gedacht.

Hoe moet/mag ik die norm interpreteren?
Ik lees uit de tabellen dat je tussen de 1 en 2 meter vanaf het punt waar de standleiding de bocht omgaat naar het openbare riool niets mag aansluiten.
Is het dan wel mogelijk om binnen deze afstand bijvoorbeeld eerst 1 of 2 meter horizontaal te maken en daarna pas de sifon/apparaat aansluiten?

Zie hieronder wat ik bedoel. Het rode is dan een stuk horizontaal (40 of 50mm) van 1-2m met aan het einde dan de sifon.
riool.jpg
 
Laatst bewerkt:

Dimkal

  • #15
Nee, dat mag niet in de aansluitvrije zone mag helemaal niets aangesloten worden, dus ook niet met een langere liggende leiding. Hoogste (H) aansluiting tot 10mtr hoog 1mtr. als vrije zone aanhouden daarboven dien je 2mtr als vrije zone aan te houden.
Zie voorbeeld filmpje vanaf 2.53min
 

Kaajee

  • #16
Dus eigenlijk ontkom ik er niet aan om een aansluiting pasbop minimaal 1-2 meter hoogte van de vloer of bocht te maken.

Of zijn er nog andere mogelijkheden?
De ontharder komt ongeveer op hetzelfde niveau te staan als waar de standleiding de grond in gaat (ik weet (nog) niet waar de bocht naar de straat zitz wellicht zit die nog dieper.
 

ADDave

  • #17
Je kan hem ook in het liggende stuk in de kruipruimte maken. Hier geldt echter hetzelfde als bij het staande deel. 1 of 2 meter afhankelijk van de hoogte.
 

Kaajee

  • #18
Ik heb niet (echt) een liggend gedeelte, althans dat is er wel, maar dat zit op 2 meter hoogte. De ontharder moet in de kelder komen te staan, beneden mijn woongedeelte en dus onder de liggende leidingen. Ik de hoek van die kelder gaat de standleiding de grond in, richting publiek riool.
 

Kaajee

  • #19
Ik denk dat ik er wel mee weg kom.
Net even wat gemeten:
De dakgoot loost ook op deze standleiding, zit op 10 meter hoogte.
Bovenste/hoogste appartement loost dan dus af op ongeveer 7 meter hoogte.
De 110mm standleiding gaat de grond in en zal waarschijnlijk ook nog wel op enige diepte liggen, dus kan ik er nog wel minimaal een halve tot 1 meter bij optellen.
De ontharder kan tot 120cm hoogte (vanaf regelventiel) aangesloten worden. Ventiel zal op minimaal 50cm hoogte komen. Als ik dan op 1,5 meter vanaf de onderzijde standleiding een t-stuk (110-50) monteer, zou het goed moeten komen, lijkt mij, toch?
Zit ik binnen de marge van 1 meter aansluitvrije zone.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu