Afbladderend schilderwerk - hoe voorkom ik dit?

Boukehj

 • #1
Hallo,

Ziehier het schilderwerk dat ik 2 jaar geleden heb uitgevoerd. Het betreft een (toen nieuw) boeideel van multiplex (voor buiten). Ik heb merkverf gebruikt (2x gronden, 2x afverven) en ben eigenlijk wel verbaasd dat nu de verf loslaat. Ik ga dit jaar opnieuw schilderen, maar hoe ga ik voorkomen dat hetzelfde opnieuw gebeurt?

 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
  Rondom geschilderd?
  Ik dacht dat volgens de verwerkingsvoorschriften een naad tussen de plaat en de muur moet zitten, maar dat kan merkafhankelijk zijn. Dit om te voorkomen dat de plaat kops vocht opzuigt.
   

  Kees de schilder

  Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #3
  Multiplex bestaat uit gelamineerd kruiselings gelijmde lagen. Indien hier vocht in kan dringen wijken de lagen van elkaar wat het eerst aan de oppervlakte zichtbaar is door springen van het hout ( dus geen gebrek in kwaliteit van de verf ).

  Zijn de kopse kanten met sealer behandeld of minimaal 2 x gegrondverfd? Zo ja, dan niet voldoende.

  Ruimte tussen steen en hout is wenselijk zeker daar waar contactvlakken bestaan maar kan geen beletsel zijn indien de kopse zijden goed zijn geseald.
   

  Boukehj

  • #4
  Ja, ik had rondom gegrond voordat het boeideel er tegenaan ging. Er is idd te weinig ruimte tussen boeideel en metselwerk.

  Het is alleen de verf die afbladdert. De plaat is geheel intact.

  Zou het genoeg zijn om te schuren, te ontvetten opnieuw te verven?
   

  Kees de schilder

  Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #5
  1x gegrondverfd? 1 x is op kopse lagen onvoldoende. Een randsealer werkt nog beter.
  De verflaag laat los omdat het vocht door constante toevoer niet snel genoeg door de verflaag aan de buitenlucht kan worden afgegeven. De balans van opname en afgifte is verstoord.

  U ziet dat de verf bij de randen barst en niet ergens in het midden. Dit betekent dat er een vochtbrug bestaat tussen de muur en het hout.Dit moet u opheffen, anders blijft het probleem zich voordoen. Het hout mag nergens contact maken met de muren.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
  verwerkingsvoorschrift
  Beetje laat, maar bij dit merk dienen de kopse kanten minimaal 10 mm vrij te zitten
   

  Kees de schilder

  Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #7
  Merk? Multiplex is toch een handelsnaam?
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu