AEG Arctis diepvriezer wil niet opstarten na stroompanne

Dremeysen

  • #1
Goedenavond,

mijn AEG Electrolux arctis No frost is uitgevallen na een blikseminslag in de buurt (uiteraard net toen we met vakantie waren) en zo goed als helemaal ontdooid. Na een poging nog te redden wat er te redden viel (niet veel) bleek dat het toestel verder bleef opwarmen. Ik heb de kist dan maar leeggemaakt en een tweetal uurtjes open gezet om verder te ontdooien, maar als ik nu probeer het toestel weer aan te zetten, krijg ik voortdurend het akoestisch alarm te horen dat aangeeft dat de binnentemperatuur te hoog is - uiteraard is die dat. Maar telkens ik het alarm reset door op het daartoe voorziene knopje te duren (dat overigens ook ineens de snelvriesfunctie activeert), begint de vriezer na vijf minuten opnieuw te piepen. Ik hoor het toestel in tussentijd wel zoemen, maar de motor slaat volgens mij niet aan: binnenin blijft de kast net even warm en het rooster aan de buitenkant achteraan blijft net even koud. Als ik me niet vergis, betekent dit dat het gas niet wordt rondgepompt. Het zwarte vat achteraan is wel nog tamelijk warm; is het mogelijk dat dat eerst moet afkoelen voor ik de vriezer opnieuw kan opstarten en ben ik gewoon te snel geweest? Of zit het toestel eerst in een 'ontdooi-cyclus'? Enfin, ik vat het niet: mijn vorige toestel kon ik na een panne gewoon weer aanzetten en dat was dat. Nu had dat wel geen no frost-technologie; ligt het misschien daaraan?
Ik ga vanavond nog eens proberen. De resultaten post ik eerstdaags.
Groetjes,

D. Remeysen.
 

Dremeysen

  • #2
Even een stand van zaken.
Voorlopig geen vorderingen: ik hoor de motor aanslaan, maar die springt dadelijk weer af en dan gaat het akoestisch signaal weer. Het snelvriezen activeren heeft geen effect, tenzij de deur open staat, maar als ik die sluit, begint de vriezer onmiddellijk weer te piepen.
Dit begint op een technische storing te lijken, vind ik.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Compressor zit vast(zwarte pot) meestal einde oefening.

Wat je zou kunnen proberen is als de motor bromt een tik te geven tegen die pot met een rubberhamer in de hoop dat de boel losschiet, maar meestal si dat dan maar van korte duur.

Ergens zit ook nog een aanloop condensator, mogelijk is die stuk, zoek die eerst eens op.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu