Advies zonnepanelen plaatsen

Gsm

  • #1
Op ons dakterras van 9 meter lang met aan de ZW en ZO kant een stalen hek wil ik nog wat panelen plaatsen aan de buitenkant, op de ZW kant 4 panelen en op de ZO kant 3.
Ik kan kiezen tussen panelen met micro omvormer of alle panelen aansluiten op één omvormer binnen maar dan moet ik een pv kabel aanleggen van ±10m lang.
Wat is de beste manier ?
En welke keuze is met één omvormer binnen beter, parallel of in serie ?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Als de panelen niet allemaal in hetzelfde vlak liggen is 1 omvormer niet de beste oplossing.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Optimizer ertussen en en het maak niets meer uit.
Met microomvoemees moet je 230 bekabeling leggen op het dak, dus bekabeling moet er toch gemaakt worden.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Ik zou inderdaad voor optimizers gaan in jouw geval.

Heb je een 3 fasen aansluiting dan zou ik altijd voor een drie fasen omvormer gaan.
 

Freakie

  • #5
Ik zou met 7 panelen zeker niet voor een 3 fase omvormer gaan. Veel te weinig panelen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Hoezo te weinig panelen?
Het kan juist heel gunstig zijn om naar 3 fasen te gaan en het is toch afhankelijk van het vermogen van de kring niet het aantal.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Gsm

  • #7
Ik neem het advies over dus met optimizers.

@The headhunter klopt ik moet altijd kabels leggen maar wat ik bedoel, als ik PV kabels moet leggen van 10m lang geeft dat waarschijnlijk veel verlies en dat wilde ik voorkomen.
Maar met de optimizers is dat geen probleem begrijp ik.

@Vonken_trekker ik heb geen 3F aansluiting

Even een aanvulling, ik heb al 7 jaar 5200Wp op het dak liggen icm een SMA SB5000TL-21 omvormer die aangesloten zit op een 20A zekering. Werkt goed en nooit problemen gehad.
Voor de 7 nieuwe panelen moet ik een nieuwe leiding aanleggen met een 16A zekering maar kom ik dan niet in de knoei met de 35A hoofdzekering ? Ik verwacht het van niet maar toch.

Dan de vraag is het beter om achter elk paneel een optimizer te plaatsen of per 2 panelen ?
In dat geval heb ik 4 optimizers nog ipv 7 en een omvormer ergens binnen.
 

Freakie

  • #8
@The headhunter .

Natuurlijk is het aantal panelen wel belangrijk. Wat bepaalt anders het vermogen van de kring. Met 7 panelen zit je aan max 3.150 Watt. En dan heb je grote panelen van 450 Wp.

Probeer maar eens een 3 fase omvormer te vinden het lekker doet met 3.150 Wp
 

nico923

  • #9
een pv kabel van 10 m lang is een no go en word sterk afgeraden. veel te veel weerstandverlies. Omvormer zo dicht mogelijk bij de panelen en een stopcontact. 2 aparte omvormers met het juist e vermogen of optimizer. Ik zou iig wel zorgen dat je gescheiden de opbrengst kan lezen dan weet je meteen de verschillen in opstelling. (als dat je interesse heeft tenminste :prima:
 

nico923

  • #10
citaat> Even een aanvulling, ik heb al 7 jaar 5200Wp op het dak liggen icm een SMA SB5000TL-21 omvormer die aangesloten zit op een 20A zekering. Werkt goed en nooit problemen gehad.
Voor de 7 nieuwe panelen moet ik een nieuwe leiding aanleggen met een 16A zekering maar kom ik dan niet in de knoei met de 35A hoofdzekering ? Ik verwacht het van niet maar toch.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
als je omvormer 5000 wp is en je panelen 5200wp dan kom je tekort aan vermogen De verliezen hebben er voor gezorgd dat het altijd goed is gegaan maar op die omvormer kan niets meer bij Je zal met meer panelen ook een eigen omvormer erbij moeten plaatsen Ook een optimizer kan dat niet verhelpen.
voor 16A zekering heb je ongeveer 3600w op 1 fase beschikbaar 20A +16A = 36 dus te weinig
In de praktijk zal je dat nooit halen door verbruik en opbrengst van elkaar af worden getrokken
Alleen als je maximaal oplevert zonder enig verbruik (wat alleen op papier voor komt) zal je zekering er uit gaan Maar je mag ook theoretisch nooit onderverzekerd zijn Ik zou toch even een erkend installateur / elektricien raadplegen
 

Gsm

  • #11
Een 3f omvormer wordt het niet, kosten voor zo´n omvormer plus aansluitkosten van 1x35 naar 3x25A

2 omvormers gaat ook niet lukken want om de PV kabels zo kort mogelijk te houden moet één omvormer in de slaapkamer worden geplaatst en dat is niet wenselijk.

Aan de huidige installatie doe ik niets, die blijft zoals die nu is.
Theoretisch leveren de huidige panelen die op het ZZW liggen 22A maar in de praktijk heb je altijd verlies en haal je dat niet en daar gaat het eigen verbruik nog vanaf.
Het verlies met de 5kW omvormer hebben we toen goed besproken, het bedrijf kon het vermogen terug schroeven om zo onder de 20A te blijven maar de verwachting was dat het niet nodig was en dat is in de afgelopen 7 jaar ook gebleken. Zekering is er nog nooit uitgegaan.

De 7 panelen die ik erbij wil zullen ±350Wp worden dus 2450Wp en dat levert theoretisch ±10A op.
Maar de panelen komen niet op het zuiden en worden onder een hoek van 60° geplaatst wat inhoud dat de opbrengst ±90% zal zijn wat ±9,5A oplevert
Totaal dus ±30A en daar gaat het verbruik nog vanaf.
Volgens mij moet dat kunnen met een 35A hoofdzekering

Blijft nog de vraag om elk paneel z´n eigen optimizer te geven of één optimizer per 2 panelen ?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu