(Advies) Gezocht: Scharnier met 90gr. bocht

WeBe2

  • #1
Wegens kapot: ik zoek een scharnier met op één vd beide helften een 90 graden bocht (zie plaatje), voor bevestigen van vlizotrapluik (bovenkant luik). Dit maakt dat de bevestiging aan de bovenkant van het luik zit als deze dicht is terwijl het draaimechanisme wel aan de onderkant zichtbaar is.

Weet iemand hoe dit heet en/of waar zoiets verkrijgbaar is?

Ik heb al verschillende winkels gevraagd en uren online gezocht maar er lijkt geen specifieke naam voor zo'n ding te zijn anders dan "scharnier met hoek" o.i.d.
Ik kan de reparatie op zich ook met gewoon een "platte scharnier" doen maar het mooist zou zijn als ik de scharnieren beide kan vervangen met hetzelfde type (maar dan zonder metaalmoeheid :-) ) Het huidige scharnier is ong. 50x180mm.

Scharnier Vlizotrap - Copy.jpg
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Een standaard scharnier in een zetbank?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Een staartgeheng buigen. Maar dan zitten de bevestigingspunten wel op andere plaatsen ivm de beperkte breedte.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Of een back flap scharnier zelf buigen.
 

WeBe2

  • #5
Dank voor de tips!

Ik kreeg in de kluswinkel de tip om niet zelf te buigen omdat dat een zwak punt veroorzaakt. Waar het buigt is idd precies waar het nu is geknapt. Is dit iets dat volgens jullie straffeloos zou kunnen? De kracht is wel ongeveer die kant op, dus ik ben bang dat het dan heel snel weer recht buigt en het luik dan niet meer past.
Wellicht heeft iemand hier ervaring mee?

(De huidige lijkt wel fabriekshalve al te zijn gebogen, maar goed die is nu ook geknapt (wel pas na tientallen jaren))

Werkidee is nu een "kruisheng" en dan de lange zijde in het zicht onderaan op het luik (thanks @Rola voor de term staartgeheng, dat zoekt makkelijk.) Zonder te buigen dan dus.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Als het materiaal te dik is, dan scheurt het idd bij haaks omzetten. Inslijpen, omzetten en de naad dichtlassen om een sterk en gebogen scharnier te verkrijgen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu