Advies gevraagd voor vernieuwen houten vloer

Ilasbosch

  • #1
Ik ben eigenaar van een pand uit ca. 1900 en ik wil de eerste verdieping (60 m2, staat leeg op dit moment) opknappen en er twee kinderkamers en een studeer/hobbykamer maken. De begane grond is verhuurd aan oudere mensen en contactgeluidsisolatie tussen 1 hoog (de kinderen!) en BG is erg belangrijk. Op BG is er een gestukt plafond van enkel-laags gipsplaten (12,5 mm) bevestigd op tengels (niet geïsoleerd).

De vloer van de eerste verdieping bestaat uit 25 mm. dikke houten planken die bevestigd zijn op balken van 7 cm. breed x 19 cm. hoog. De H-o-H afstand van de balken varieert van 72 tot 76 cm. (tussenruimte dus 65 tot 69 cm.). Ik ben bezig de planken te verwijderen aangezien deze deels in erg slechte staat verkeren.

Ik was het volgende van plan:
- na verwijderen planken de ruimte tussen de balken zo vol mogelijk stoppen met steenwol (er ligt al een spijkerflensdeken maar ik heb nog vrij veel steenwol over van een andere klus en dat wil ik erbij leggen);
- platen hout van 22 mm. dik met mes/groef dik bevestigen op de balken (ik denk aan watervast verlijmd underlayment of SpanO-SB5 maar suggesties zijn hier welkom);
- vervolgens platen 2*10 mm. Fermacell + 10 mm. minerale wol. Deze platen raken de muur niet rechtstreeks maar via een isolatiemateriaal.
- uiteindelijk zal hierop dan nog een houten vloer of laminaat komen met de standaard groene platen oid.

Wat denken jullie hiervan? Zou dit afdoende isolerend moeten zijn van 1 hoog naar BG? Verder nog tips, suggesties, opmerkingen?

Alvast vriendelijk bedankt!

Ilas
 

BeeTeeWee

  • #2
Lijkt mij optimaal geïsoleerd hoor. Ik denk dat menige benedenbuur er al voor zou tekenen...

Maar misschien kun je nog iets isolerends op de balken leggen voordat je de platen (waarom zulke dure trouwens?) daarop vastschroeft? In plaats van de groene platen zou je nog kunnen kiezen voor de geluidsisolerende "gold"-kleurige ondervloer, die dempt nog eens met een heel aantal dB's. Zwakke plekken zullen natuurlijk de bevestigingen (schroeven) zijn, die iedere laag toch weer verbindt met de balkenlaag.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
De H-o-H afstand van de balken varieert van 72 tot 76 cm.
Lijkt me vrij duidelijk waarom er zulke dikke platen gebruikt worden.
 

Ilasbosch

  • #4
Bedankt voor reacties. Vrij forse h-o-h maat is inderdaad de reden voor dikte van de platen. Zat zelf ook nog aan 25 mm. te denken maar 22 mm. lijkt voldoende te zijn mits goede kwaliteit platen. En kwaliteit kost nu eenmaal wat. Merk verwijderd, mod.
En bedankt voor tip over goudkleurige ondervloer. Ik weet welke je bedoelt. Neem ik mee in het plan. Zwakke plekken door schroeven denk ik te marginaliseren door "zwevende" Fermacell vloer. Deze is niet middels schroeven met balkenlaag verbonden (voor zover ik de bevestigingsinstructies goed heb begrepen).

Nog andere suggesties?
 

MvanV

  • #5
Volgens mij ben je heel goed bezig. Feramcell geeft heel veel geluidsdemping, goudfolie heel veel. Bijna overdone, maar het is makkelijker het in 1 keer goed te doen.
 

Ilasbosch

  • #6
Kan alleen iemand mij via een PM laten weten waar ik 22 mm. platen met mes en groef kan vinden of Spano-SB5? Tot nu toe kan ik via Google alleen houthandels in de omgeving (Amsterdam) achterhalen waar ze 22 mm. OSB verkopen maar ik zou liever een type hout gebruiken dat iets minder brandgevoelig is. Alleen als het echt niet anders kan (of veel te duur wordt) doe ik OSB (klasse III).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu