Advies gevraagd vloerverwarming B.G. en radiatoren 1e etage.

Ocsurias

  • #1
Beste allen ten eerste zal ik mij even voorstellen, ik ben Paul, 34 jaar oud en hobby klusser, omdat ik dat leuk vind en omdat ik redelijk handig ben en zo dus vaak wat geld kan besparen op klussen in en om het huis.

Ik heb nu vloerverwarming op de begaande grond en radiatoren op de 1e etage en een C.V. ketel op zolder, gezien ik binnenkort de verdeler moet vervangen zou ik ook meteen wat advies willen om het wellicht wat logischer in te delen.

Nu heb ik de thermostaat in de woonkamer, en loeien de radiatoren boven dus totdat de huiskamer warm is. (de vloerverwarming is natuurlijk trager dan de radiatoren in opwarmen)

A) Is het mogelijk om met 2 thermostaten te werken (één op de begaande grond op de vloerverwarming en één op de eerste etage voor de radiatoren) of iets dergelijks? (ik lees wel dat je bijvoorbeeld speciale vloerverwarmings thermostaten hebt)

B) Is mijn aansluit schema een beetje redelijk of kan het beter? (efficiënter)

Schets van mijn opstelling:


Alvast heel erg bedankt, alle hulp en ideeën zijn zeer welkom!

Met vriendelijke groet,
Paul
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Op dit forum is dit al diverse malen behandeld.
Even googlen op "etageregeling" en je krijgt al snel antwoord op je vragen.
 

Ocsurias

  • #3
Aha zo heet dat dus, bedankt! ik ga het opzoeken :-)
 

Ocsurias

  • #4
Ik heb het artikel gelezen en het is mij volledig duidelijk, nu toch nog een vraagje aan de experts:
Is er eigenlijk nog sprake van verschil in kwaliteit tussen de verschillende merken vloerverwarming verdelers & pompen?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #5
Er zit zeker (groot!) verschil in verdelers en de daarop gemonteerde pompen.
Pas in ieder geval een label A pomp toe en geen label B of slechter (worden helaas nog steeds aangeboden maar mogen volgen EU regels al sinds 1-1-2013 niet meer gebruikt worden)
Verder zit er ook verschil in de appendages gemonteerd op de verdeler en de dikte van het gebruikte materiaal.
Ik zou je aanraden de goedkopere merken en typen te mijden, tenzij je binnen ca.10 jaar de verdeler weer wilt vervangen.
In het bijzonder bij toepassingen op stadsverwarming wordt er behoorlijk gezondigd tegen de regels, waardoor die installaties aanzienlijk meer energie consumeren.
Koop in ieder geval geen gebruikte verdeler met oude pomp.
 

Ocsurias

  • #6
Wederom enorm bedankt voor de reactie, ik begrijp dat er hier geen merken genoemd mogen worden dus ik ga zelf proberen een beetje uit te zoeken welk merk ik dan zal moeten kopen.

Wat mij wel opvalt is dat er verdelers zijn in verschillende materialen, mijn huidige verdeler is van staal en dat is ook de reden dat ik moet vervangen (roest in de buitendraad van de aansluiting van het blok) Ik las wel dat de stalen verdelers vaak chemisch bewerkt zijn en verzinkt etc. tegen door roesten maar is dat ook echt wat waard?

En waarom geen RVS in een woonhuis? (ik begreep dat dat voornamelijk voor stallen gebruikt wordt) Kunstof vind ik dan weer een beetje eng omdat het gewoon niet stevig klinkt.


En dan nog als laatste vraag, mocht ik voor de oplossing gaan met een zone klep voor mijn verdeler is het dan raadzaam een bypass ventiel daarvoor te plaatsen? (zit er nu volgens mij niet op)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu