Advies gevraagd over grootte van dakramen in zolderkamer?

Charliefox

  • #1
Zie foto. De meidenkamer (slaapkamer 2 op de tekening) wordt gesplitst met een tussenwandje. Net rechts naast de schuine dakbalk op de foto. De huidige dakramen van 55x78 blijken in praktijk te klein. Ondanks dat we destijds rekening hebben gehouden met minimaal 10% vloeroppervlak aan raamoppervlak.

We willen dus 2 grotere dakramen op de bestaande plekken. Balken moeten daarvoor omgelegd worden. Maar nu eerst bezig met 2 dakramen scoren op MP, staan er zat op.

Ik denk aan de maten 94x118, 94x140, 114x140. Zijn er limieten voor de grootte? Qua draagkracht van het dak? Het kamertje is nl niet zo groot en staat ook nog op het zuiden. Aan de andere kant zou het wel weer fijn zijn om, staand in de kamer, naar buiten te kunnen kijken (dat kan nu nl niet).



 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Omdat je 2 ramen hebt zou ik eerder voor een tussenmaatje gaan: 78 x 98, of 78 x 118 cm. Voor extra daglicht en stahoogte zou ik de bovenste aftimmering horizontaal plaatsen, ipv haaks op het dakbeschot. Heb ik zelf ook gedaan:

 

Charliefox

  • #3
Dank voor de tip van dat horizontaal plaatsen! Die kende ik nog niet en ga ik zeker overbrengen. Heb inmiddels al gebeld met degene die de huidige dakramen er 4 jaar terug in geplaatst heeft.

Het gaat 2 keer de 114x118 worden. Gangbare maat en is meer dan genoeg (gebruikt) verkrijgbaar op MP. Volgens de man geen probleem qua gewicht en zo.

Uit de balk onder de huidige ramen wordt een stuk gezaagd zo groot als de 2 nieuwe dakramen naast elkaar. En dan komen er 3 verticale balken (slapers). In het midden tussen de 2 dakramen 1 balk en aan elke buitenkant van de ramen een balk.

Ramen kunnen desgewenst ook nog lager geplaatst worden dan de huidige. De oude sparing maakt ie dan dicht. Maar gaat maar over een klein stukje.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Dan heb je iig tussen de dakramen aangepast gootstukken nodig. Anders krijg je lekkage.
 

Charliefox

  • #5
Dank voor de reactie, maar ik snap die niet. Wat zou er veranderd moeten worden? Waarom gootstukken aanpassen?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Het koppelgootstuk tussen de beide dakramen is anders dan een standaard gootstuk. Standaard tussenafstand is 100 mm, maar er zijn ook andere breedtes verkrijgbaar. Google maar even.
 

Charliefox

  • #7
Sorry, maar ik begrijp je echt niet. Googlen waarop dan? Er zit nu geen koppel gootstuk tussen. De huidige ramen zijn gewoon 2 onafhankelijke ramen op zich. Dat willen we met de 2 grotere 114x118 ramen ook gaan doen. Dus ook 2 ramen elk voor zich op een eigen plek met zoveel tussenruimte als technisch nodig is.

Kun je misschien wat meer uitleggen zodat het voor mij (en eventueel andere lezers) ook duidelijk is. Ik ben namelijk niet zo ervaren.
 

Charliefox

  • #8
Ah, ik meen de verwarring te begrijpen: https://www.google.nl/search?q=koppelgootstuk&espv=2&source=lnms
De 114x118 komen niet vlak naast elkaar. Er komt sowieso een slaper tussen en daarbij willen we ze juist niet vlak bij elkaar hebben. Ze komen ongeveer op de plek van de huidige ramen, maar dan (blijkt sinds enkele dagen) iets lager. Uitsparing boven het raam wordt dan gedicht. En ook waarschijnlijk iets meer uit elkaar omdat er anders onvoldoende tussenruimte over blijft.

Sorry voor de verwarring.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu