Advies gevraagd bij klein drama

Appie Geijn

  • #1
Onlangs is bij ons vrijwel alle keukenapparatuur doorgebrand. Magnetron, kookplaat, vaatwasser en nog het een en ander :?
Het gaat om apparatuur die op 4 verschillende groepen stonden, maar al die groepen zijn aangesloten op de uitbreiding van de groepenkast. Alles wat aangesloten was via de hoofdkast is heel gebleven en veel van wat aangesloten was op de uitbreiding is nu stuk.
Twee elektromonteurs en de schade-expert denken dat er sprake is / was van een 'zwevende nul,' oftewel de nul-draad zat niet goed vast. Een andere oorzaak, zoals blikseminslag, sluiten ze trouwens niet uit. Alles is opnieuw aangedraaid en vastgezet, dus het probleem is verholpen zou je denken. Niet dus.
Vrijwel direct nadat de uitbreiding weer was aangesloten begonnen de keukenlampen te flikkeren en de 'nieuwe' (gelukkig tweedehandse) magnetron gaf de geest. Het probleem zit er dus nog. De uitbreidingskast is trouwens door een elektromonteur aangesloten, was niet nieuw maar een gebruikt exemplaar.

Nou kan ik natuurlijk de hele uitbreidingskast en de aanvoerkabels gaan vervangen maar dat is een hoop werk en het kost een boel centjes, die we nu even nodig hebben voor nieuwe keukenapparatuur. Dus ik doe het liever stap voor stap. Maar het moet natuurlijk wel veilig. En waar begin ik? Wat is de meest logische plek om de fout te zoeken? In de aanvoerkabel? Die is pas een jaar oud, ligt in een vloerbuis in het beton en er zijn geen werkzaamheden aan de vloer geweest. Of in de hoofdschakelaar van de uitbreidingskast? Niet in de beide aardlekschakelaars lijkt me, want de defecte apparaten stonden aangesloten op de beide aardlekschakelaars. Hebben jullie ooit meegemaakt dat een 3F hoofdschakelaar defect is en overspanning veroorzaakt??
uitbreiding groepenkast.jpeg

Ik stuur een ouder fotootje van de uitbreidingskast uit een eerder topic. Voor wie gaat zitten bladeren in mijn geschiedenis: inmiddels is de aansluiting van de inductieplaat goedgekeurd door een elektromonteur, is er een brug geplaatst op de fornuisgroep en zit er ook een bodemplaat in de groepenkast. Maar de rest is nog zoals op de foto.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Als er problemen waren op alle groepen van de uitbreiding dan moet je zeer waarschijnlijk in de groepenkast zoeken. Die problemen die je nu nog ervaart, die lampen en magnetron, zitten die op verschillende eindgroepen?

En ben je zeker dat er niet ergens een verbinding tussen 2 eindgroepen zit in een lasdoos?

Een installateur kan ter plekke e.e.a. voor je doormeten in de installatie. Is dat ook gebeurt of enkel de klemmen in de verdeler aangedraaid?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #3
Vreemde werkwijze van de monteurs. Je wilt een 100% aanwijsbare plaats voor de zwevende nul hebben, voordat je er weer spanning op zet. Niet alleen even de boel nadraaien. Component voor component doormeten, en alle lassen controleren.

Dit is russische roulette.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Een zwevende nul kun je met metingen vaststellen inderdaad. Vandaar mijn vraag of de monteur ook gemeten heeft of enkel de klemmen wat vaster gedraaid.
 

Appie Geijn

  • #5
@Hessie
Ze zijn na werktijd even kort even langs geweest om te kijken wat er aan de hand was. Ik heb ze (nog) niet gevraagd om de boel te herstellen. De ene had destijds de hoofdkast aangesloten en de andere de uitbreiding.

Dat doormeten klinkt logisch, maar hoe pak ik dat aan? Want het probleem treedt niet altijd op. De eerste paar uur nadat de uitbreiding was aangesloten ging alles nog goed...
 

Appie Geijn

  • #6
@Vonkentrekker
ja de lampen en de magnetron zitten op verschillende eindgroepen. Op verschillende aardlekschakelaars ook nog.
Nee er zitten geen draden van verschillende eindgroepen samen in een buis of in een lasdoos. Alles netjes gescheiden. Er zitten helemaal geen onderbrekingen in de draden van de magnetron en de kookplaat, is allemaal uit één stuk.

Ik weet eerlijk gezegd niet wat er precies doorgemeten is.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Zo te horen wordt het tijd om een echte installateur langs te laten komen :prima:
 

ABCDE

  • #8
Klinkt inderdaad als zwevende nul. Maar weten is weten. Zou op zich ook in die hoofdschakelaar kunnen zitten maar losse bedrading is gangbaarder
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu