Advies bij zelf maken van houten bedframe

RensS

  • #1
Ik ben van plan een bed te maken naar voorbeeld van een model wat ik op het internet ben tegengekomen. Ik heb echter geen ervaring met het zelf maken van meubels, en wil voordat ik begin dus kijken of jullie mij wat advies willen geven.

Voornamelijk over wat voor soort hout ik moet gebruiken, wat voor verbindingen, schroeven, hoe ik voorkom dat het bed gaat kraken etc. Het formaat wil ik 160x220 maken, ben lang. Als het even kan wil ik het doen met alleen amateur gereedschap, dat wil zeggen een handzaag, accuboor, schuurmachine.[/b]
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Dit ontwerp is prima geschikt voor een beginner. En ook goed te doen met je gereedschap. Al heb je wel een paar dingen extra nodig zoals bij voorkeur een beitel of een rasp/vijl.

Je kan het beste beginnen met het maken van een tekening. Hier zet je alle maten in. Daar kan je een zaagstaat van maken.

Houtsoort voor dit ontwerp moet een hardhout soort zijn. Vanwege de ranke afmetingen. Waarschijnlijk is er meranti gebruikt. Eiken is beter. Als je een lichtere houtsoort wilt gebruiken, zullen de profielen waarschijnlijk wat dikker moeten vanwege de sterkte.

Ik heb in mijn (zelfgemaakte) bed lattebodems uit Zweden gelegd. Daar kan je ze zelf niet voor maken. En bij een iets uitgebreidere (duurdere) ligt het ook nog eens veel beter. Ik heb voor mijn bed een restpartijtje tweedehands eiken vloerplanken gekocht. Een bed met voor 70 euro aan hardhout is niet verkeerd :)
 

RensS

  • #3
Dankje. Ik ben even bij de Gamma wezen kijken, maar daar hadden ze alleen hardhouten balken tot 210cm...wat net wat te krap is. Kan jij mij zeggen waar ik het besta kan kijken voor het soort hout wat ik nodig heb? Ik heb namelijk echt geen idee waar ik naar op moet letten.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Quoten van berichten die er direct boven staan is onnodig op Klusidee.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Bij een houthandel.

Meranti zullen de meeste bouwmaterialengroothandels ook wel op voorraad hebben verwacht ik.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu