Advies onderstel houten werkbank

konewka

  • #1
Ik ben van plan met een oud eiken tafelblad (ongeveer 200x75x4 cm met ronde hoek) een werkbank in mijn schuur te maken. Naast het tafelblad wil ik balken van 70x45mm gebruiken om het onderstel mee te maken, en heb ik nog plankjes liggen om een tweede laag te maken. Onderstaand een afbeelding van het idee. Van het onderstel heb ik een aparte afbeelding gemaakt, met daarbij de vragen:
1) Zijn balken A en B nodig voor de stevigheid, of kan ik die achterwege laten (het zou mooi zijn als balk A weg kan, zodat ik evt. later nog laatjes onder het blad kan maken zonder dat daar een balk van 7cm in de weg zit)
2) Mist er nog iets / zouden jullie iets anders doen in het onderstel om het geheel stevig te maken qua balken, steunen, houtverbindingen, etc.?

1689158041735.png
1689158311496.png
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Bij 4cm dik eiken zijn balkjes A en B niet echt nodig. Dan is het wel iets lastiger om de poot vast te zetten. Je kan deze bv. een cm infrezen in het blad.

Ik zou bij het plankje eronder wel een balkje B maken, aan beide kanten.
 

konewka

  • #3
@IJkenhout Bedankt! De onderste laag bestaat overigens uit kleinere plankjes van ~20 cm breed, verandert dat de zaak nog? En denk je dat er nog diagonale balken nodig zijn voor stevigheid ergens?

Welke houtverbindingen zou je gebruiken om de zaak vast te zetten, de poot gewoon met houtlijm vastzetten in het ingefreesde gedeelte? En hoe zet ik die "B" op de onderste laag aan de poot vast? Schroeven? Een halfhoutverbinding werkt daar niet toch?

Dit zou het dan worden:
1689230426474.png
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
konewka schreef:
De onderste laag bestaat overigens uit kleinere plankjes van ~20 cm breed, verandert dat de zaak nog?
Juist daarom dat dwarsstukje.

Goed dat je aan de stabiliteit denkt, in principe haal je die uit de schuur. Die twee diagonaaltjes helpen daar bij, en zijn waarschijnlijk voldoende voor de werkbank.

De poot het liefst (ook) mechanisch bevestigen, omdat het verschillende nerfrichtingen zijn.

De steunbalkjes voor de onderste plank kunnen geschroefd worden. Als je een uitdaging wil, maak je er een pen en gat verbinding van :wink: In dat geval de kolom niet teveel verzwakken.
 
  • Like
Waarderingen: konewka

konewka

  • #5
@IJkenhout super, bedankt voor de toelichting!
Mechanisch bevestigen van de poot kan het beste met hoekbeugeltjes denk ik?

En de pen-gat-verbinding ga ik nog even laten voor wat 'ie is, die bewaar ik voor een volgend project. In dat geval (misschien een blonde vraag), op het punt waar de drie balken bij elkaar komen, is het dan een kwestie van schroeven van een centimeter of 10 pakken en van buiten erin boren, zoals hieronder. Gaan de schroeven elkaar dan niet "in de weg zitten"? Of daar ook met hoekbeugels of iets anders werken?

1689246224806.png
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Ik ben geen fan van hoekbeugels. Het ziet er onprofessioneel uit en veel stevigheid geeft het niet. Schroeven in het kopse hout is prima. Opletten dat ze elkaar niet raken.

De balkjes kunnen ook zo, dan heb je minder schroeven in zicht, en het is wat steviger:

1689258867557.png
 

konewka

  • #7
@IJkenhout Ah super, ja dat lijkt me een goede oplossing!
En geldt dat advies van hoekbeugels vermijden ook voor het vastmaken van de poot aan het tafelblad? Zo ja, hoe maak ik die dan goed vast, zonder van boven door het tafelblad te moeten boren? Nogmaals bedankt voor het meedenken!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Een tafelpoot kan je bv. bevestigen met een "Tafelpootbevestiging". Een eenvoudige vorm is een metalen plaat die je op de poot vastschroeft, en het uitstekende deel van de plaat schroef je vast onder het blad.

Maar een stationaire tafel zoals hier kan ook door in het blad de vorm van de poot 1cm in te frezen en dit er met lijm op te zetten. Met hoekbeugels kan op zich wel, er zit verder geen beweging in.
 
  • Like
Waarderingen: konewka

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu