Groot hoekbureau - advies over frame & poten

MariskaW

  • #1
Hi Allen,

Wij hebben het idee opgepakt om zelf een groot hoekbureau te maken, voor thuiswerken & hobbyen.
Wij willen een via hetpast.com de tafelpanelen (18mm) bestellen. Het bureau wordt 300cmx180cm met een diepte van 65cm. De twee panelen worden 240x65 en 180x65. Nu hebben wij vrij weinig kluservaring, maar een bureau van deze maten is niet te krijgen, en al helemaal niet voor een leuke prijs.
Nu vroeg ik me af, hoe ik dit bureau het beste kan ondersteunen. We willen hem gewoon op poten zetten, maar gezien de lengte denk ik dat alleen poten in de hoek en beide lange zijden niet genoeg zal zijn. Hoe zouden jullie dit aanpakken? Is het verstandig om ook nog hout tegen de onderkant te bevestigen om doorzakken te voorkomen? Of zijn we beter uit met extra poten? Of beiden?

Het bureau komt langs 2 muren, maar dat zijn gipswandjes dus ik zou liever een bureau maken dat stevig op zichzelf kan staan, zonder het aan de muren te bevestigen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Ik zou een balk over de volle lengte van de bladen tegen de muur plaatsen met daarvoor geschikte schroeven en pluggen. Dan heb je alvast een volledige oplegging aan die kant. Vervolgens wel verankeren met hoekijzertjes aan de onderzijde.

Ook aan de voorzijde zul je een balk of profiel moeten plaatsen om de doorbuiging tegen te gaan.
 

MariskaW

  • #3
Hi Walker, naast dat de wandjes niet zo stevig zijn is er ook nog een buitenmuur met vensterbank en kachels dus een latje bevestigen tussen de vensterbank en kachel is best lastig. Is er ook een manier om het zonder wandbevestiging te doen?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Een frame onder het blad maken.
Bijvoorbeeld de blauwe zweed verkoopt ook dit soort bureaus, kijk eens hoe zij het doen.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #5
Maar het bureaublad komt dus ook net boven de kachel (radiator?) te hangen? Dat is met massief hout niet zo'n bijster goed idee; je zult dan metalen hoekprofielen moeten gebruiken om te voorkomen dat het hout krom trekt (in zijn breedte).

Mijn advies is om in ieder geval niet de standaard metalen pootjes te gebruiken als het een vrijstaand bureau wordt. Die zijn gewoon niet stabiel genoeg. Je zult dan eerder naar een stevige metalen X- of U-tafelpoot moeten kijken, of ladekastjes eronder zetten die je juiste hoogte hebben (die hebben ze ook bij die blauwe meubelwinkel). Anders zul je zelf iets van hout moeten maken.
 

MariskaW

  • #6
Ik wil het bureau iets van de verwarming af zetten, daarom juist liever een vrijstaand bureau :)
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #7
Dan zul je er overigens nog steeds rekening mee moeten houden. Ik zal vanavond een paar foto's plaatsen van hoe ik mijn (tijdelijke) bureau heb gemaakt.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #8
Hier nog de foto's; doe ermee wat je wilt. Er zullen online vast ook nog wel andere ideeën te vinden die wellicht beter werken voor je. Vanwege een verhuizing had ik snel een bureau nodig wat enigszins acceptabel werkte.

Voor het frame is 44x69 vuren gebruikt behalve voor de linkse poot, dat is beuken dat ik nog had liggen. De plaat is een acacia paneel van 220x60x1,8 cm dat bij een Duitse bouwmarkt met vier Nederlandse vestigingen 55 euro heeft gekost. Om doorzakken te voorkomen zit er een gewalst stalen profiel aan de zijkant van de houten ligger geschroefd; je kunt er daardoor aan die kant op gaan zitten zonder dat er beweging in komt. Het blad zelf zit losjes op het frame geschroefd zat het in de breedte (diepte) kan werken en dus niet krom trekt.

Het belangrijkste is in ieder geval dat je een frame hebt dat van zichzelf al (redelijk) stabiel is, zowel zijdelings als van voor naar achter. Een (lade)kastje helpt daar bij, gezien die van zichzelf al stabiel is. Anders zul je de poten met elkaar moeten verbinden, of iets als schoren moeten gebruiken. Slechts een aantal poten op een plaat schroeven is een slecht idee.

IMG_20220123_030410.jpg IMG_20220123_030449_1.jpg IMG_20220123_030527_1.jpg IMG_20220123_031211.jpg
 

MariskaW

  • #9
@Impie dankjewel voor de tips en de foto's! Dit is inderdaad de richting die wij op dachten - de foto's helpen om het beter voor me te zien :)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu