Advies nodig bij meubel.

Peter_db

  • #1


Beste klussers,

Op bijgevoegde foto zien jullie een tv meubel dat ik wil gaan maken. Ik heb wel vaker kleine meubels gemaakt maar voor deze heb ik nog een paar vragen.

1. Ik wil het frame gaan maken van vurenhout (33*69). Is dit aan te raden of gaat het hout teveel werken? Hout komt trouwens bij de houthandel vandaan.
2. Ik ga het meubel verven. Is het dan aan te raden om de knoesten in het hout te verwijderen of te laten zitten?
3. de schuifdeurtjes zit ik het meest mee. Ik ben van plan om twee sleuven aan de onderkant/bovenkant te frezen. Onderop het deurtje wil ik dan twee glij viltjes met spijker monteren aangezien de sleuf aan de binnenkant geverfd wordt. Aan de bovenkant wil ik dan de binnenkant bekleden met plak vilt. Het enige nadeel is dat de sleuven dan vrij groot worden. Heeft iemand een goed idee wat ik hiermee kan doen. Ik wil in ieder geval geen dikke rail in het zicht. Een hele dunne zou wel kunnen.

4. Wat voor soort ladegeleiders kan ik het best gebruiken voor de laatjes. Ik wil ze er echt superstrak in hebben. Mijn huidige dressoir heeft aan de zijkant een sleuf die over een houtje glijdt. Goedkoopste oplossing maar lijkt me moeilijk om precies pas te krijgen. Graag jullie gedachten hierover.


Alvast super bedankt!!

Peter
 

Pirke

  • #2
1) hout bij de houthandel is vochtig +-20%. Goed laten ontvochtigen of verwerken in droge werkplaats.
2) Vuren kan. is gemakkelijk te bewerken en zuigt niet zo veel lak. De knoesten zijn wat lastiger. Selecteer je hout hierop. Dus het beste eruit zoeken. Let ook op of het recht is. Knoesten kun je plamuren en schuren.
3) Je vraag over het vilt kan ik niet zo veel mee. Ik zie soms dat ze een soort van borstel monteren waarop deurtjes schuiven. Maar is hout op hout eigenlijk niet goed genoeg gleidend. Er vanuitgaande dat je de sponning goed in de meubelwas zet en houdt?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #3
Waarom maak je het meubel niet van MDF?
 

Peter_db

  • #4
Alvast bedankt voor de antwoorden!
@Frank. de zijkanten en de deurtjes maak ik van mdf.

@pirke als ik het hout koop bij de houthandel kan ik het dan binnen laten drogen? zo ja hoe lang dan. als ik het binnen verwerk hoeft het dan niet te drogen?
ik ga de sponning ook verven net als de deurtjes. lijkt me dat dit gaat slijten. vandaar de vilt.

alvast bedankt!
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #5
Dan zou ik hem toch geheel van MDF maken.Heb je geen last van noesten, geen verschil in werking, oppervlaktes zijn gelijk en strak. Gebruik voorgegronde MDF. Iets duurder maar wel strak af te werken.

Vwb de laatjes het wordt strak doordat je de maatvoering van het frontje tov de opening goed op maat hebt. Millimeter speling rondom houden.
Eerst maak je de ladegeleiders in positie in de kast. dan meet je de lades uit en daarna de frontjes.

Begin alles maar eens te tekenen. Voor de horizontale onder de laatjes gewoon een plaat over hele breedte x diepte nemen voor het verband in de kast.
Voor boven de laatjes is een strook van bijv 10cm breed voldoende daar er nog een bovenplaat opkomt.

Als je alles getekend hebt op schaal, een zaagplan maken en daarmee naar de bouwmarkt waar ze grundiert verkopen en op maat laten zagen.
 

Peter_db

  • #6
@frank
Ik wil niet met alleen mdf werken. Heb al veel gemaakt met mdf en graag wat met echt hout. Wat ik alleen niet wil is dat de balkjes die ik aan elkaar zet met deuvels en lijm uit elkaar gaan trekken zodat je er een spleet ontstaat. Vuren is hier in de buurt goed te verkrijgen. Grenen trouwens ook. Is grenen eventueel beter geschikt. Aangezien ik het meubel ga verven maakt de tekening van het hout me niet uit.

Thanks
 

Peter_db

  • #7
Nog een vraag trouwens. Kun je deuvels zonder problemen gebruiken in mdf en vurenhout of is dat te zacht?
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #8
Is geen probleem.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #9
Als je vuren wil gebruiken voor het frame zou ik naar een goede houthandel gaan waar ze cls of sls balkjes hebben liggen en niet naar een bouwmarkt waar ze vuren hebben staan.
Staand hout trekt vaak erg krom of wringt doordat de temperatuur tegen het plafond hoger is dan aan de grond.
Bovendien heeft cls of sls minder fouten
 

Pirke

  • #10
Vuren en grenen zijn toch twee namen voor hetzelfde. Of niet? Is toch beide sparren
 

Bprosman

  • #11
Vuren is van de Spar, Grenen van de Den.
De Spar is diegene waar wij elk jaar "Oh Denneboom" tegen zingen :)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu