Graag advies bij ontwerp tv-meubel

BigAl

  • #1
Ik wil een sandwich tvmeubel maken van 1 m breed bij 40 diep. De tv van 60 cm breed en 25kg zwaar gaat erbovenop. Het plan was om voor het bovenblad twee 22mm mdf platen te verlijmen zodat dit meer draagkracht heeft en het meubel ook een robuste uitstraling krijgt. Het bovenblad zal alleen aan de uiteinden ondersteund worden, althans dat lijkt me het mooist.

Mijn vragen:

1. Gaat 44 mm mdf niet doorbuigen bij deze belasting?
2. Kan ik de platen verlijmen zonder ze ook nog aan elkaar vast te schroeven?
3. Is het verstandig om het mdf eerst een paar weken te laten acclimatiseren voordat ik dit afwerk zodat er later geen kieren ontstaan?

Of moet ik in het geheel aan een andere houtsoort denken? Ik wil het na afloop zo glanzend mogelijk afwerken met lak en/of verf.
 

renehi

  • #2
1) Nee, ook niet als jij naast je tv gaat zitten op het kastje
2) Ja, echter je kan aan de toekomstige onderzijde een paar schroeven in doen, dus niet in het zicht. Schroeven moeten dan niet te lang zijn :wink:
3) Paar dagen lijkt mij voldoende, je weet nooit hoe het hout bewaard wordtin de bouwmarkten/groothandel e.d.

Multiplex of gewoon vuren houten panelen zijn wat makkelijker verwerkbaar. Hout kun je normaal bijschuren/ zagen /schaven. MDF is wat lastiger moet je eigenlijk in 1 keer goed zagen.
 

H@ns

  • #3
1. Gaat 44 mm mdf niet doorbuigen bij deze belasting?
Als er ook een rug in het kastje komt kan het, zonder rug loop je risico op "kruip" dit is de nare eigenschap van (dikker) mdf om ook zonder belasting door te buigen
2. Kan ik de platen verlijmen zonder ze ook nog aan elkaar vast te schroeven?
Kan, zolang je ze maar zuiver vlak neerlegt bij het drogen
3. Is het verstandig om het mdf eerst een paar weken te laten acclimatiseren voordat ik dit afwerk zodat er later geen kieren ontstaan?
Mdf hoeft NOOIT geacclimatiseerd te worden!!
Of moet ik in het geheel aan een andere houtsoort denken? Ik wil het na afloop zo glanzend mogelijk afwerken met lak en/of verf.
Materiaalkeuze past precies bij de afwerking, elk ander materiaal geeft niet het gewenste (hoog)glans resutaat.
Na het lakken polijsten met een poetsschijf op de boormachine en een druppeltje polijstpasta voor auto's en je hebt het piano-lak effect :P
 

BigAl

  • #4
Bedankt voor de snelle reacties!

Dat kruipen baart me zorgen. Er komt namelijk geen achterwandje op omdat ik het meubel vol ga stoppen met audio/tv apparatuur en een wirwar aan bekabeling.

Wellicht maak ik de bovenplaat in dit geval van 1 plaat mdf en 1 plaat multiplex. Net ergens op internet gelezen dat multiplex meer draagkracht bezit. Alhoewel ik dan alsnog de kans loop dat het mdf de multiplex plaat kromtrekt. En nu ik erover nadenk is het verlijmen van multi op mdf vast ook geen goed plan omdat beide platen verschillende krim en uitzet karakteristieken hebben.

Hmmm, zijn er nog suggesties als ik echt geen achterwandje wil?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #5
Ik heb geen ervaring met de genoemde "kruip" maar je zou een paar metalen strippen kunnen kopen van een 20mm breed, 3mm dik en een paar gleuven tegenover elkaar in de te lijmen zijden kunnen zagen van 10mm diep en dan de strippen mee verlijmen.
 

T2doka

  • #6
1) een volle mdf van 60mm dik gaat na een tijdje doorbuigen als er in het midden geen steun zit.
2) mdf kan gemakkelijk aan elkaar verlijmd worden zonder schroeven te gebruiken, zorg er dan wel voor dat de lijm mooi opengestreken ligt en langs de zijkanten zelfs een beetje uitkomt bij het opspannen van de twee platen.
3)mdf kan direct gelakt, geverfd of vernist worden, maar, als je twee platen op elkaar verlijmt zit je temidden met een naad? Deze zal na een tijdje misschien toch wel weer zichtbaar worden. Beste is om hoekjes en andere kanten die verlijmd worden in het verstek te vergaren.

Multiplex heeft inderdaad meer draagkracht, maar geloof me, kan ook serieus kromtrekken.
Het idee van die metalen strippen is inderdaad een goed idee.
Maar aangezien het tv meubel toch vol zal zitten met toestellen en bekabeling, zou een eventueel rugje toch niet zichtbaar zijn?
Een oplossing zou zijn om eventueel uitsparingen in de rug uit te frezen waar nodig.
Met een tekening van je meubel zou het voor ons nog gemakkelijker, komt er een grond (onderste plank) in je kastje of enkel een omgekeerd U- model?
 

BigAl

  • #7


Onder komt er ook een plank ja. Het ontwerp is niet schrikbarend complex, maargoed hij moet alsnog niet doorbuigen.

Wat betreft die naad van de verlijmde planken, ik dacht dit weg te werken met een vuller. Na wat schuurwerk moet dit toch wel te doen zijn lijkt me.

Die stalen verstevigingen klinken nu nog het best eigenlijk. Ik kan het bovenblad ook maken uit twee dunnere platen mdf en binnenin verstevigingen van wat voor hout dan ook. Vuren balkjes misschien? Dan moet ik de randen wel afwerken met nog wat mdf.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #8
BigAl schreef:
Er komt namelijk geen achterwandje op omdat ik het meubel vol ga stoppen met audio/tv apparatuur en een wirwar aan bekabeling.

Hmmm, zijn er nog suggesties als ik echt geen achterwandje wil?
Mij lijkt zo'n wir war aan kabels nou juist de reden om er wel een achterwand in te zetten. Een paar doorvoergaten en de hele zooi aan draden is dan uit zicht. Kan je aan de achterwand ook nog een stekkerblok bevestigen en een paar tie wrap beugels om alle draden aan op te wrappen.
 

BigAl

  • #9
Ok misschien is zo'n achterwand dan toch wel slim. Maar het gewicht van de tv zit toch echt in de beeldbuis, aan de voorkant. Probleem is nog niet verholpen met zo'n achterwandje lijkt me.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #10
Nou als je daar ook 22 mm MDF voor gebruikt en dat goed vast schroeft / verlijmd met het boven blad van 2 x 22 dan gaat het echt wel goed hoor.
 

BigAl

  • #11
Ok, dan ga ik dat proberen.

Bedankt voor de tips!
 

Kees61

  • #12
Het ding wordt toch al een blok beton van 50 kilo. Een dik achterschot heeft geen zin. 6 mm of 9 mm is dik zat.
De pootjes van de tv zitten ook niet in het midden. Het doorbuigen zal wel meevallen.

Ik zou zelf de zijden laten doorlopen tot beneden, dat scheelt weer een paar naden die je moet wegwerken. En de verbindingen van zijden met blad verstekken. In hoogglans zie je alles.

De plank kan je er later in schuiven zodat het kastje van binnen nog te schilderen is.
Koop wel wielen die het gewicht (kastje plus tv) kunnen dragen .
 

BigAl

  • #13
Het onder verstek zagen van de zijkanten is een goed idee, waar het niet dat ik de planken bij de "dat zeg ik" bouwmarkt ga halen en ze daar waarschijnlijk niet onder verstek zagen.

Er is me al sterk afgeraden om zelf te zagen aangezien je het dan nooit helemaal recht krijgt. Klopt dit?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #14
Zonder goede zaagtafel of handcirkelzaag met geleideplaten zal dat inderdaad moeilijk worden.
Bij een beetje goede zagerij kunnen ze dat echter wel voor je doen.
Moet je wel even een matenlijst maken.
 

T2doka

  • #15
Inderdaad, zonder een goede geleidingsplaat zal je nooit mooi recht kunnen zagen, je kan natuurlijk ook het hout in een hoek van 45 graden frezen, maar een freesmachine zal ook niet direct in de buurt staan waarschijnlijk?

Mocht je van plan zijn van inderdaad de twee buitenzijden onderaan door te laten lopen, moeten je de wieltjes wel onder de zijden bevestigen en niet onder de onderste plaat, want anders komt al het gewicht van je tv op de verbinding van je grond en zijkant te komen.

Het enige wat je nog kunt doen om doorbuigen te verkomen, maar niet echt mooi zal zijn is onder het blad vooraan of in het midden een hardhouten regel te plaatsen.

Ieder open kastje waar een tv op komt zal vroeg of laat met doorbuigen te maken krijgen, zelfs als het kastje tamelijk diep is, zal een rug ook niet veel helpen zeker vooraan niet, wat je kunt doen is het blad uit 3à4 delen te maken dus bv mdf van 12mm dik en deze gebogen verlijmen, zorg er dan wel voor dat de bolle kant naar boven ligt bij het vergaren.

Nog een oplossing is om vooraan nog een dun staandertje te plaatsen tussen blad en grond, zorg er dan wel voor dat er onder het staandertje een steun of wieltje staat.

Indien m'n oplossingen niet duidelijk zijn, wil ik gerust eens een schets maken van wat ik bedoel en deze posten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu