Acrylverf klontert

Icer

  • #1
Ik heb perfectionverf gekocht van de Gamma. Er stond nergens aangegeven dat dit een acrylverf is. Achteraf ben ik niet tevreden over de verf, reden: de eerste keer verven ging goed, toen ik de tweede keer wilde verven lag er een dik vel over de verf (niet anders te verwijderen dan door te roeren). Dit terwijl er maar 3 weken tussen de verfbeurten zat en ik de aanwijzingen voor het bewaren van de verf heb gevolgd zoals op de website van praxis staat. (pot sluiten, omkeren, op kamertemperatuur bewaren).
Nu heeft de verf door dat dikke vel allemaal klontjes en kan ik er niet meer goed mee verven. Zelfs na licht aanlengen met water en blijvend roeren wordt het niet helemaal egaal en zie je op de kozijnen kleine klontjes.

Hoe dit op te lossen? Doordat het een acrylverf is moet ik nu ook deze soort verf blijven gebruiken omdat Alkydverf niet hecht op acrylverf.

Dus:
- hoe kan ik de acrylverf beter bewaren?
- kan ik nog overstappen op alkydverf?
- zou er een reden zijn om acrylverf te blijven gebruiken (op geur en milieuvoordelen na, hoe belangrijk ook)
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Tja, u koopt Gamma verf en volgt de aanwijzingen van Praxis op...

Buiten dit staat op elke verpakking duidelijk aangegeven dat dit een terpentine verdunbare ( alkyd ) - of watergedragenverf ( acryl) betreft. Ook bij het reinigen van gereedschap komt u tegen: met terpentine of water.

Dat klonteren is natuurlijk reden om met de aankoopbon en de verf naar de betreffende bouwmarkt terug te gaan. Watergedragenverf moet ook zonder om te keren minimaal een jaar over kunnen staan in een koele omgeving.

a: Acrylverf: bus goed afsluiten en al-dan niet omgekeerd bewaren.
b: U kunt overstappen op terpentineverf, maar dan moet u de huidige laag volledig dood ( mat) schuren. Dat gaat niet meevallen, want watergedragen verf is thermoplasties en bij verwarming ( doorschuren) wordt ze rul. Afbijten is de beste remedie.
c: De redenen om watergedragen verf te gebruiken geeft uzelf al aan. Ter aanvulling mag daarbij dat u meerdere lagen op 1 dag kunt aanbrengen, dus sneller werken.

U kunt de huidige verf ook nog door een nylonkous ( panty) zeven. Hierna een proefstrookje maken om het resultaat te beoordelen. Let vooral op de droging en of de verf niet schift ( uit elkaar trekt), want ik ga er wel vanuit dat u niet per abuis terpentine bij de waterverf heeft gemengd.
 

Icer

  • #3
Bedankt voor de uitgebreide reactie. Daar heb ik wel wat aan, dat met die panty daar had ik nog niet aan gedacht.

Trouwens Perfectionverf kun je alleen maar bij de Praxis kopen (niet bij de gamma), maar dat terzijde

Ik heb de verfbus 4x bekeken en nergens staat dat het gaat om verf op waterbasis (acryl) of iets vergelijkbaars. Het enige dat ik kan vinden is: bevat minder oplosmiddelen, nu weet ik wat dat betekent maar toen ik het kocht nog niet, ik ben via de website van de fabrikant erachter gekomen welk soort verf het is.

Ik ga zeker met de bus verf terug naar de praxis, misschien ligt het inderdaad aan de verf

Ik hoop dat de verf nu wat minder snel droogt, want dit gaat wel heel snel, je bent onderaan het kozijn en de bovenkant is al zo goed als droog. De verf schift nog niet. En natuurlijk heb ik de verf niet verdunt met terpentine maar met gewoon kraanwater.

Bedankt voor je reactie. Ik ben benieuwd of er meer mensen vergelijkbare ervaring hebben met het bewaren van watergedragen verf.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Leuk dat u erzelf achter komt waar u de verf hebt gekocht, en dat u er geen terpentine bij hebt gemikt maar water. Als u dat even bij uw vraag vermeld dan hoeven wij wat minder te gissen.

"Minder oplosimiddelen" kan ook terpentineverf betekenen, dus dat is geen vanzelfsprekendheid.

Met watergedragen verf moet u snel werken. Bij kamertemperatuur is het nog wel te doen, maar enkele graden daarboven doet het oplosmiddel water snel verdampen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu