Achterdeur aanpassen

Bachatero

  • #1
Ik wil in mijn achterdeur mijn slot vervangen door een krukbediende driepuntssluiting.
Nu is de PC of steekmaat van het huidige slot 55 mm. Maar ik kan op internet nergens een driepuntssluiting met een steekmaat van 55mm vinden.
Kan dan vervolgens een driepuntssluiting met een steekmaat van 72mm gebruiken???
De afdekplaten aan de binnen en buitenzijde dekken dat toch oude gaten van het slot met PC maat 55mm af. Of is dit te simpel gedacht.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Klopt.
 

Bachatero

  • #3
Hoi Rola,
Wat klopt er volgens jou nu, dat het te simpel gedacht is en dus niet kan of moeizaam gaat, of dat het wel kan.

Als het wel kan, kan ik alleen het slot gat verplaatsten naar een afstand van 72 mm t.o.v. het gat van de kruk?

Dank.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Slotgat moet groter worden.
2 extra inkassingen voor de onder en bovenschoot erbij maken.
Groef voor de voorplaat.
Krukgat blijft op dezelfde plaats, gat voor de cilinder moet verplaatst worden.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Minimale deurdikte voor een meerpuntssluiting is 54 mm. Een 38 of 40 mm dikke deur heeft meerdere beperkingen:
- De deur trekt veel sneller krom waardoor de overbrenging van de kruk/sleutel naar de boven- en onderhaak letterlijk in de knel komt
- De sponning moet groot genoeg zijn om de sluitkommen van de extra schoten in te kunnen plaatsen. Daarbij geldt dat er ook wel voldoende hout rondom de sluitkom moet zitten. Dat heb je niet bij een sponning van 40 of 42 mm.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Komt er aan de buitenkant ook een kruk?

Ik heb zo eentje wel eens gehad maar weer snel teruggebracht naar de winkel. Doordat ie krukbediend is, gaat het slot er ook af als je aan de buitenkant de kruk naar beneden doet. Maar misschien zijn er wel meerdere soorten.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #7
Een krukbediende meerpuntssluiting kan alleen met aan beide kanten van de deur een kruk. Neem je buiten een duwer dan kom je automatisch bij een cilinderbediende variant terecht. Om de deur op slot te doen moet je de kruk omhoog trekken en dat gaat niet als je buiten alleen een duwer hebt.

Verder kun je alles aanpassen in je deur. Het gat voor de kruk blijft altijd op dezelfde hoogte, het gat voor de cilinder zal dus moeten zakken.

Afhankelijk van de gekozen deurschilden wordt normaliter alles netjes afgedekt.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Je hebt ook sleutelbediende MPS-en, incl. een zgn "fast out" functie. Uiteraard praat je dan wel over aangepast deurbeslag, met gescheiden stift en gescheiden functies binnen/buiten.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
Krukbediend is prima geschikt voor een achterdeur.
Als de deur wat krom is, dan is dit beter dan een sleutelbediende.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #10
Dat snap ik niet: een meerpuntsluiting frees je altijd recht (met een mal) in de deur. Nooit met een zijgeleiding langs de deur. De infrezing is dus altijd recht, ook als is de deur krom.

Daarnaast werkt een krukbediende meerpuntsluiting dus niet als je aan de buitenzijde geen kruk hebt maar een knop of duwer, tenzij je een speciaal slot koopt (wat veel duurder is dan een standaard meerpuntsluiting).
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #11
@Bertplezier: je hebt ook deuren die afhankelijk van het jaargetijde wat krommer of rechter worden.
Het is en blijft hout.
Als je geen kruk wilt aan de buitenzijde, zoals bij een voordeur, dan moet je een sleutelbediende mps gebruiken. Bij de meeste achterdeuren zit gewoon een kruk aan de buitenzijde, dan kan je een krukbediende mps toepassen, maar het hoeft niet. Sleutelbediende mps zijn bij een aantal merken wel duurder dan krukbediende.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #12
Prijsverschil tussen kruk- of cilinder bediend is er inderdaad. Ik heb vorig jaar 7 meerpuntssluitingen (SKG ***) laten monteren en de cilinderbediende was geloof ik net geen € 10 duurder. Op de totaalprijs bij een deur van scharnieren + cilinder + beslag + slot is het prijsverschil dus verwaarloosbaar.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
Gaat de MPS van slot af als je de kruk omlaag doet of kan dat alleen met sleutel?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #14
Ik heb vorig jaar allemaal Nemef meerpuntsluitingen gekocht en laten monteren door de timmerman. Het waren cilinderbediende en krukbediende versies.

Bij de cilinderbediende versie moet je de sleutel 2 x volledig rond draaien. De eerste slag is voor het uitdraaien van alle haakschoten en de tweede slag is om deze te blokkeren.

Bij de krukbediende versie trek je de klink omhoog waardoor de haakschoten naar buiten schieten. Vervolgens komt de klink weer in de neutrale stand terug (horizontaal). Je kunt nu de sleutel 1 x volledig rond draaien om de haakschoten te blokkeren. De kruk kun je dan niet meer omlaag duwen en de deur zit op slot. Draai je de deur niet op slot met de sleutel, dan kun je de klink gewoon omlaag duwen en schieten de haakschoten weer naar binnen. De deur kun je dan weer openen.

@ IJkenhout: antwoord op je vraag:
Om de krukbediende meerpuntsluiting op slot te doen heb je dus echt de sleutel nodig. Trek je de klink omhoog dan kun je deze ook weer simpel omlaag duwen en gaat de deur weer open. Tenzij je een speciale uitvoering koopt die vele malen duurder is dan deze versie. Dat is hierboven al beschreven in de post van gebruiker Walker.

Door de werking van de krukbediende meerpuntsluiting (je moet de kruk omhoog trekken anders komen de haakschoten niet naar buiten en kun je de deur niet op slot draaien) werkt deze sluiting alleen met een kruk aan beide kanten. Een knop of duwer aan de buitenkant kan dus niet.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #15
Dank voor de uitleg.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #16
En er is dus nog een variant: Sleutel(of knop) bediend, waarbij je met de binnenkruk meteen alle schoten ontgrendeld. Echter deze zijn alleen op aanvraag leverbaar.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu