Accu schroefboor vraagje van een leek

Lootje

  • #1
Ik wil een (goede!) accu schroefboor kopen. Wat zijn belangrijke punten om op te letten? hoeveel volt e.d? Het is voornamelijk voor huis, tuin en keuken klussen, maar heb een enorm GROTE verbouwing van mn nieuw huis eraan komen , dus een zwaarder klusje is wel een must.

Dan nog een "domme" vraag. In al die handige klusprogramma's zie je van die schroefmachines waar de schroef dmv een soort magneetje aan de bit vast blijft zitten? Hoe werkt dat? Dat wil ik ook :D
 

Fiesiekus

  • #2
Gebruik de zoekfunctie van dit forum; over accuboormachines is al veel geschreven. Zo'n magnetisch bitje kan je overal kopen. Werkt wel op ijzeren schroeven; niet op koperen schroeven :wink:
 

Kees61

  • #3
Als ik zo'n ding zou kopen, dan moest er meteen een reserve batterij bij zitten.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Koop een machine die niet te zwaar is qua gewicht en voltage, ook voor grote klussen hebt u geen zware machine nodig maar wel een goede met een hoog koppel.
Het voltage hoeft niet hoger te zijn dan 9,6 of 12 volt, daarboven wordt de machine zwaar, groot en moeilijk hanteerbaar vooral in kleinere ruimtes.
Koop een accuboor met elektronische en mechanische toerenverstelling en twee accu's.
 

Lootje

  • #5
Ok dank je.

Dan nog 1 vraagje, Als ik kijk naar de specs van sommige apparaten (bv dewalt of makita) dan zie ik bij boorcapaciteit voor hout grote verschillen, en dat bij machines die qua prijs en vermogen redelijk te vergelijken zijn, m.i.

Soms is de capaciteit 25mm en bij andere wel 35 of 38mm.

Wat houd de boorcapaciteit precies in? En is het belangrijk om hier op te letten?

En met een hoog koppel word toerental bedoelt? Wat is bv een redelijk koppel?
 

Fiesiekus

  • #6
Neen, koppel is het (uitwendig) produkt van kracht en afstand. Het geeft ongeveer aan hoeveel kracht er door de boor op het hout (bijv.) wordt uitgeoefend.

Bij mechanische omschakeling neemt het koppel toe als je een lager toerental instelt.
 

Eye_in_the_Sky

  • #7
Mijn ervaring is dat je voornamelijk kleine gaatjes boort en heel veel schroeft. Echt grote gaten boor je met de grote boormachine.
Juist voor het schroeven vind ik een instelbare slipkoppeling wel handig. Je stelt de maximale kracht in en zo voorkom je dat je dwars ergens doorheen schroeft.
 

Lootje

  • #8
Maar weet iemand dan misschien wat een redelijk ok koppel is? Goed genoeg om een 30mm schroef probleemloos in één keer in hout te schroeven.

is dit goed genoeg: Max. aandraaimoment : zacht 18/hard 30 Nm.

of is dit beter? Max. aandraaimoment : zacht 20/hard 36 Nm

Of is het verschil tussen deze 2 te verwaarlozen? de ene is een 12v de ander een 14,4v,
 

Kloek77

  • #9
Dat eerste is niet te zeggen, hangt o.a. van de schroef en de houtsoort af.
30Nm is al meer dan genoeg voor de meeste klussen.

Koop een lichte, kleine en makkelijk hanteerbare machine, daar hebt u veel meer plezier van dan een zware.
Voor rond de 150 euro heeft u een goede machine met twee accu's.
 

Djerikp

  • #10
Ik persoonlijk geef de voorkeur aan Lithium Ion accu's (vaak aangeduid met Li-Ion). Deze accu's kennen geen geheugen effect en ontladen niet zo snel. Daarnaast zijn ze ook razendsnel bij te laden.

Zeker als je zeer wisselvallig of incidenteel een accu boormachine gebruikt is het handig dat hij zichzelf niet ontlaad.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu