Tips accu slagmoersleutel

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #1
Ik wissel ieder najaar en voorjaar van 6 auto's de wielen naar winter/zomerbanden. Dat doe ik nu met een goedkope slagmoersleutel met snoer. Best een zwaar ding en je pakt hem er niet snel even bij voor andere montage werkzaamheden.

Nu heb ik al het accu gereedschap van het Japanse merk met het LXT platform. Daar zou ik een slagmoersleutel van willen kopen.

De goedkoopste versies hebben koolborstels en kunnen 190Nm aan en naar mate het duurder wordt, wordt het brushless en lopen de maximale aandraaimomenten ook op tot honderden Nm's.

Maar wat zou ik nodig hebben voor wielenwissels? Meer dan 120 Nm komt niet voor bij de betreffende auto's maar ook al zet je ze op moment vast dan gaan ze in de loop der tijd volgens mij wel vaster zitten. Losdraaien kost dan meer dan 120 Nm lijkt me.

Ik stel me zo voor dat je de wielen met de sleutel aandraait tot hij begint te ratelen en dan direct stopt om hem dan met de momentsleutel aan te trekken (doe ik met de huidige slagmoersleutel ook). Losdraaien zou wel helemaal met d'r slagmoersleutel moeten kunnen.

Wie heeft tips voor waar op te letten?
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #2
Ik heb de DTD154ZJ zeker niet de goedkoopste gaat officieel tot 175nm, maar mijn banden op 120 nm krijg ik er helaas niet mee los (5ah accu). Met 6 auto's zo ik dus voor een iets sterkere kiezen.

Waar op te letten:
* meerdere standen, bij het vast zetten zet je hem dan op een lagere stand dan het gewenste moment, dan kun je zorgeloos aandraaien en daarna met momentsleutel exact op moment aanhalen.
* ze trekken kortstondig erg veel stroom, met een grotere accu haal je er daardoor meer kracht uit dan met een kleinere. Minimaal een 5ah accu is wel aan te raden.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Ik heb er een van het blauwe merk uit Duitsland met 450Nm en zelfs dan krijg je ze regelmatig niet los.
Daar heb ik ook nog een lichtere versie van ( de 1e waarmee ik dacht ook wel even snel de banden te verwisselen 210Nm) maar die is alleen te gebruiken voor het indraaien van schroeven en zeker niet voor dit soort werk.
Ook al mag het officieel niet toch voorzie ik elke keer de schroeven van een klein beetje kopervet zodat alles beter blijft draaien.
Maar zelfs met de zware uitvoering heb je altijd wel een paar bouten die je niet los krijgt en waar de langere moersleutel voor nodig is om ze even los te schrikken.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
Een slagmoersleutel is net iets anders als een slagschroevendraaier zoals degene hierboven.
Draait meestal langzamer, maar slaat harder. Verder eigenlijk hetzelfde.

De goedkope supermarkt heeft er twee, de goedkope gaat tot 400Nm en de dure tot ruim 1300Nm. Die getallen zijn soms twijfelachtig, maar dat geldt vaak ook voor prof merken, op o.a. youtube zijn vergelijkingsvideo's te vinden, ook van die blauwe uit Japan of Duitsland.

ps. waarom geen lucht?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Een slagschroevendraaier heb ik ook, de dtd170 maar die is niet geschikt inderdaad.

Goed om jullie adviezen te lezen. Ik hoef dus niet te verwachten dat ik met een instap model wielbouten los rammel.

De versie met snoer die ik heb geeft op 320 Nm los te kunnen draaien en hem lukt het altijd wel. Vastdraaien doet ie met 100 Nm dus ook ideaal.

Luchtsleutel heb ik ook maar vind het vaak zo'n gedoe om de compressor vol te pompen voor een paar boutjes aan te draaien (ik heb een grote meneren conpressor met 100L vat).

Ik ga me eens orienteren op de sterkte modellen die bijvoorbeeld een 1000 Nm in de specificaties hebben staan.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Pomp je dat vat met de hand op? :roll:
Stekker erin en tegen de tijd dat de banden klaarliggen is ie er al lang klaar voor. Maar als ik er de ruimte voor had, zou ik ook (nog) meer gereedschap hebben. :klusjesman:
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Als het instelbaar moet zijn: De DTW300
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Jackd schreef:
Stekker erin en tegen de tijd dat de banden klaarliggen is ie er al lang klaar voor
Klopt maar soms heb ik ook wel eens andere bouten die los moeten en dan wil je meteen iets kunnen pakken om hem te lossen
 

Bramb

  • #9
De DTW700/701 werkt prima voor wielbouten.
 

Sander 1972

  • #10
Heb hier enkele slagmoer sleutels, o.a dtw700 je kan beter de verende borging nemen(701) is gemakkelijk in kracht in te stellen. En maar zou het niet volledig aantrekken met zo'n sleutel, maar het laatste stukje met een momentsleutel.
Het fijne van deze machine met losdraaien is dat die stopt als de weerstand er af is. Zodat je er voor kan kiezen om het laatste stukje met de hand te doen
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

stefan9

  • #11
Ik gebruik een blauwe duitser die 180Nm zou moeten halen voor het losdraaien van moeren die met 110Nm zijn aangedraaid. Dat lukt, maar soms duurt het wel even voor ze losgaan. Een iets zwaardere zou beter zijn, maar voor 2 wissels per jaar goed te doen.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #12
Dan ga ik het van de winter ook wat langer volhouden, misschien lukt het bij mij dan ook net wel :)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu