Aardlek slaat uit na forse regenbui.

Dickvoortman

  • #1
Ik heb 8 groepen van 16 ampère in mijn meterkast. Achter 1 groep zit meer zaken als vriezer die ik niet op een andere groep kan zetten. Verder zit mijn tuinverlichting hierop en die vormt het probleem, omdat bij een forse regenbui de Aardlek van 4 groepen er uit slaat. Waar het lek in de bekabeling van de tuin zit kan ik niet achterhalen. Wat ik zou willen doen is met 1 schakelaar de volledige bedrading (4 aderig) naar de tuin kunnen afschakelen. Met vakanties of tijdens regenbui wil ik de tuinelectra in ieder geval afschakelen, zodat de Aardlek er niet uit vliegt. Een aardlekschakelaar is denk ik geen optie omdat ik in de meterkast 16 ampère heb. Wie heeft er een oplossing voor mij ? Welke schakelaar zou ik dan er tussen kunnen zetten ?

Alvast bedankt voor de suggesties.

Dick
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Je moet niet een oplossing zoeken om het stroomlek niet op te hoeven zoeken, eerst de oorzaak van de aardlek wegnemen.
Daarna kan je met schakelaars de boel afschakelen.
 

Techno tim

  • #3
@ The headhunter Helemaal mee eens eerst probleem oplossen.
Wat is wel doe is het buitengebeuren vaak op een eigen aardlek zodat bij storing/aardlek de rest van de installatie goed blijft.
 

Atmoz

  • #4
De oorzaak moet natuurlijk gezocht en verholpen worden. Daarnaast kun je nu al zoeken naar een oplossing hoe af te schakelen, het beste is zoals tim zegt het buitengebeuren op een eigen aardlek.
Als dit bezwaarlijk is zou ik ervoor kiezen om de buiten aansluitingen bij een groep te zetten die niet zo kritisch is, in ieder geval geen diepvries, koelkast, alarminstallatie of wat dies meer zij hoeft te voeden.
Vraagje: wat is de functie van die 4 aders die je noemt?
Aarde hoef je niet af te schakelen. Blijft over waarschijnlijk fase, nul en een schakeldraad. Deze laatste krijgt zijn spanning van de eerder genoemde fase. Als je dus de juiste plek om te schakelen kiest heb je een standaard 2 polige schakelaar nodig voor de fase en de nul.
Of heb je een 3 fase aansluiting naar buiten?

Nogmaals: oorzaak opsporen en verhelpen is prioriteit nr. 1.
 

Dickvoortman

  • #5
De 3 aders betreffen inderdaad de 0, fase en schakeldraad. Het probleem is dat ik wellicht geen eigen Aardlek kan plaatsen, omdat de zekering in de meterkast waarop de tuin ook zit maar 16 ampère is. In de meterkast zitten 4 groepen op 1 Aardlek, dus kritische zaken apart zetten is bijna niet te doen. Maar is er ook een 3 polige schakelaar om dit te regelen ? En wat bedoel je met het zetten van de 2 polige schakelaar op de juiste plaats ?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
OP een bepaald punt in de installatie word je fase om een schakelaar heen gelegd en komt de schakeldraad erbij. voor dat punt hoef je maar 2 draden te schakelen om de boel te scheiden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu