Aardlek schakelaar

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #21
Wel met de beste bedoelingen, daar twijfel ik niet aan. Het is natuurlijk bijzonder nobel als men vrijwilligerswerk doet (net als wij hier op het forum :mrgreen:). Maar laat dit wel een waarschuwing zijn aan TS dat hij niet zonder risico's bezig is...
 
  • Like
Waarderingen: Crxzeeland

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #22
Volgens mij hoort dit bericht hier helemaal niet thuis, maar bij elektra
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #23
Er is ook al een verzoek gedaan bij de moderators om dit topic te verplaatsen :wink:
 

Pluspool

  • #24
Ik word aardig afgebrand maar jullie hebben allemaal gellijk.het gevaar zie ik zelf ook wel in vandaar het idee van een testkastje curses volden lijkt me eenn goed idee.bedankt voor aangedragen van ideeën en voorstellen. VOORKOMENis beter dan gennezen (iindien nog van toepassing)
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en Jackd

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #25
Is niet als afbranden bedoeld maar we willen je zeker waarschuwen voor de risico's. En ook voor het feit dat een aardlek die aan blijft, geen garantie geeft dat het apparaat in orde is.

Dat je hier energie insteekt als vrijwilliger is natuurlijk bijzonder mooi en je initiatief is niet verkeerd. :prima:

Misschien je inderdaad wat meer verdiepen in de materie en bijv. isolatie weerstanden gaan meten. Kan nooit kwaad.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #26
Bedankt voor de discussie ik durf geen stekker meer in-of uit een stopcontact te halen. :wink:
 

Pluspool

  • #27
Hallo allemaal,bedankt voor de reactie's jullie hebben allemaal gelijk dat het gevaarlijk is vandaar de gedachte over een test kastje.maar mijn eigenlijken vraag is niet beantwoord ,deze was hoe het kan dat de automaat in de groepenkast er uit gaat terwijl de automaat die er voor zit ook af schakeld. Heeft wel iets met selectivietijd te maken.Er zijn geen losse draadjes waar 230V op staat ,de draadjes van het armatuur gaat in de gaatjes van de female stekker.Ook niet echt veilig natuurlijk.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #28
Dat heeft dus alles met selectiviteit te maken. Als je twee dezelfde 16A automaten na elkaar zet dan is het logisch dat ze beiden kunnen afschakelen. Als je de laatste automaat nu vervangt door 6A dan zal die uitschakelen en de 16A aan blijven.
 

Lampje45

  • #29
Alle techniek heeft afwijkingen, dat kan wel op lopen tot wel 10%
Dus als de automaat bijv. in de meterkast min 10 % nauwkeurig is en de automaat in jouw kastje plus 10%, dan zal de automaat in de meterkast er al bij 27 mA uitgaan en het kastje niets doet, omdat die pas gaat bij 33 mA. Dat is dus een verschil 6 mA en jouw kastje doet dus niets. Vandaar dat beveiliging in stappen moet gebeuren die niet zo dicht bij elkaar liggen, en dat is de selectiviteit die Vonkentrekker ook al noemt en met de grote stappen. En is de norm van 16 A naar een volgende stap van 6 A.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

The headhunter

Specialist Elektra
  • #30
De automaat in de verdeler is waarschijnlijk altijd de eerste, deze doet nl. De standaard belastingsstroom van alle apparatuur die ook op die groep zit en de foutstroom van de' testkast'.

Een aardlek mag afschakelen bij 15mA lek en moet geschakeld hebben bij 30mA. Daartussen leveren de fabrikanten ze af en er is niet op voorhand te zeggen of je een 15 of hogere gevoeligheid hebt.

Als je nu een gloeilamp van 40/100w in serie zet met de te beproeven apparatuur gaat de lamp voluit branden bij een kortsluiting in het aangesloten apparaat. Pas daarna kan je dan functioneel beproeven.

Maar meer kan je niet, je kan dus nooit zeggen dat het veilig is! Je kan alleen zeggen dat het werkt en geen kortsluiting heeft.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu