Aardlek mysterie

Mb0erman

  • #1
Ik zit met een vreemd probleem waar ik zelf niet wijs uit word.

Ik ben thuis de elektra deels aan het vernieuwen / uitbreiden. Op groep 1 ben ik nu wat extra WCDs aan het zetten.
Als ik na dat werk groep 1 weer inschakel, knalt de aardlek eruit.
Dan denk je dus: ik heb iets niet goed gedaan bij het zetten van de nieuwe WCD.
Dus haal ik dat weer los en probeer groep 1 opnieuw aan te zetten.
Nu loop ik tegen het volgende aan:
  • Als ik nu groep 1 aanzet en daarna de aardlek, is er geen probleem.
  • Als ik het andersom doe (eerst de aardlek, dan groep 1) dan knalt de aardlek eruit
Wat kan hier een verklaring voor zijn? Ik tast compleet in het duister...
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Wat zit er nog op groep 1 aangesloten? Iets daarvan zal waarschijnlijk problemen geven.
 

Mb0erman

  • #3
Hi Xander! Er zitten diverse andere dingen op groep 1. Grootste verbruiker is de garage. Er loopt vanaf een groep 1 WCD een grondkabel naar de garage, waar we het nodige witgoed hebben staan. Daarnaast heb ik recent nog een ander WCD bijgezet.

Het rare is dat ik alle mogelijke variaties van garage/WCD/ander WCD loskoppelen of aangesloten laten wel heb afgewerkt. Heb geen patroon of logica kunnen ontdekken. Een WCD die de ene keer voor problemen zorgt, kan de volgende poging gewoon worden aangsloten. Heb ook alle apparatuur in de garage afgekoppeld - maakte geen verschil.

Ook als iets anders op groep 1 voor problemen zorgt, snap ik nog niet hoe de volgorde van inschakelen van groep/aardlek een verschil kan maken. Wat zou dat kunnen verklaren?
 

ABCDE

  • #4
Moderne apparatuur wil nog wel eens een klein piekje hebben qua aardlek bij inpluggen. Stapel genoeg apparaten en bij samen aan.. = samen uit.
 
  • Like
Waarderingen: Mb0erman

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
"Witgoed"... samen met een groot aantal algemene stopcontacten. Volgens mij is de kans op overbelasting hier vrij groot.

Ik zou de groep voor de garage op een eigen aardlekautomaat plaatsen. En het liefst de wasmachine ook op een eigen aardlekautomaat, al is dat geen verplichting meer.
 
  • Like
Waarderingen: Mb0erman

Mb0erman

  • #6
@Walker, @ABCDE: bedankt voor jullie inbreng. Garage gaat in de toekomst zeker op een eigen groep. Voor nu heb ik de garage tijdelijk met een verlengsnoer op een andere groep aangesloten, en het probleem met groep 1 komt nog steeds sporadisch voor. Daarnaast heb ik dus alle stekkers van witgoed in garage al eerder losgetrokken, wat het probleem toen niet oploste. Naarnaast stond het witgoed ten tijde van testen meestal gewoon uit.

Vanmorgen sloot ik de losgetrokken aftakkingen van groep 1 (behalve de garage dus) weer aan. Toen ik groep 1 inschakelde, klapte de aardlek. Toen ik een seconde of drie later de aardlek en de groep inschakelde, werkte het wel. Er lijkt me dus ergens nog een variabele in het spel die ik nog niet geidentificeerd heb, maar wat?

Vergezochte theorieen:
-Beschadigde mantel van een fasedraad ergens in het circuit van groep 1?
-Is er enige kans dat dit probleem verklaard kan worden doordat er ergens een nuldraad van groep 1 op de nul van een andere groep is aangesloten? Ik heb al een zo'n geval gevonden en opgelost. Ik ben niet de eerste eigenaar van dit huis, en de elektra is/was een zooitje.
 

ABCDE

  • #7
Als je zonder iets aangesloten te hebben dat probleem hebt is het meestal vocht. Bij inschakelen krijg je dat lek maar knalt ook het vocht weg, dus soms kun je dan weer inschakelen.

Na de aardlekschakelaar nul lenen van amdere aardlekschakelaar maakt elk normaal gebruik onmogelijk.
 
  • Like
Waarderingen: Mb0erman

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Bij dergelijke lastig te reproduceren storingen zou je eigenlijk een isolatieweerstandsmeter moeten hebben. Als je daar een probleem mee meet kun je tenminste gestructureerd gaan zoeken.

Het zou ook nog kunnen dat de aardlekschakelaar defect is en onterecht tript.
 
  • Like
Waarderingen: Mb0erman

Mb0erman

  • #9
@XanderH: de groepenkast is een week terug vernieuwd - zou raar zijn als die aardlek nu al defect is. Kan het ff aan de electricien die 'm heeft geinstalleerd voorleggen.

@ABCDE: Toevallig had ik het er net met een collega ook over, en die kwam met dezelfde suggestie. Wellicht zit er ergens vocht in een leiding? Veel leidingen lopen vanaf de meterkast door de ingegoten betonvloer van de badkamer. We zijn de badkamer aan het renoveren, dus wie weet...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu