Aardlek in oude bedrading (pvc in stalen buis) - wat nu?

Vanmiddag bleef ineens een van de aardlekschakelaars eruit springen. Het blijkt te worden veroorzaakt door de groep die de hal, bovenverdieping en zolder voedt.

Nogal haastig alle stekkers eruit gehaald, alle lampen losgedraaid/afgekoppeld, badkamerventilator ontkoppeld, beltrafo uit de groepenkast gehaald en nog slaat de aardlekschakelaar uit. Mijn idee is dat er ergens in de stalen buizen een doorslag zit.

Inmiddels is alles wat belangrijk is (computers/modem) met verlengkabels provisorisch aangesloten. Verder doet niets het boven. Met de multimeter zie ik niets (geen weerstand van fase of nul aarde), maar dat zegt niet zoveel want het kan best zijn dat met de veel hogere netspanning de isolatie ergens doorslaat.

De situatie is als volgt:
- elektra in de basis anno 1941 - schakelmateriaal recenter
- pvc draad (oude kleuren) in stalen buizen
- weggewerkt in stucwerk en vloeren/plafonds van Norma-betonprofielen
- gezien de betonprofielen kan er praktisch niet door de vloer worden geboord

Vooralsnog is het plan om een dezer dagen in de centraaldozen van deze groep telkens een afgaande draad in de voeding bij te prikken, totdat de aardlek eruit gaat. Op die manier hoop ik het slechte stuk leiding te vinden. Lukt dat niet, dan zal al het draad moeten worden vernieuwd. Buizen vervangen is eigenlijk geen optie, dat zou een renovatie van het halve huis inhouden.

Mijn vragen:
1 - is het volgens de huidige regels toegestaan om nieuw draad te trekken in bestaande stalen buizen?
2 - heeft de installateur apparatuur (anders dan multimeter) om doorslag op te sporen?
3 - zijn er tips en trucs om nieuw draad zonder beschadiging door stalen buizen te trekken?

En verder zijn alle tips natuurlijk welkom!

Alvast dank voor jullie aandacht en ideeën.
Gr, GF
 
Heb je de aardlekschakelaar zelf uitgesloten? Deze kan natuurlijk ook stuk zijn, waardoor deze te gevoelig is geworden. Komt wel eens voor.
 
Antwoord op vraag 2: Ja, een "Megger".
Weet je zeker dat de aardlekschakelaar zelf niet kapot is? Als je de groep loskoppelt zou hij in moeten blijven. Springt hij toch uit, dan is hij kapot. Een nog betere test is om hem op een andere groep aan te sluiten (aardlekschakelaars wisselen) en zien of het probleem dan ook mee omwisselt.
 
De aardlekschakelaar doet het op de andere twee groepen (koelkast en oven, vier jaar geleden nieuw aangelegd) die hij beveiligt goed. Geen uitval, maar dat is natuurlijk geen sluitend bewijs dat de gevoeligheid goed is.

Gistermiddag toen ik op onderzoek uit was na het uitvallen van de aardlekschakelaar, rook ik ergens op de overloop een vage schroeigeur. Die was helaas niet precies te lokaliseren.

Mooi dat er een isolatietester bestaat. Mijn plan is nu om de centraaldozen van de verdachte groep open te maken en een installateur met zo'n megger te laten komen om stap voor stap de isolatie te testen. Dan zien wat er gerepareerd moet worden.
 
Heb je alle centraaldozen van deze groep al opengemaakt en gecontroleerd?

Volgens dit draadje mag je de oude stalen leidingen laten zitten. Maar het lijkt me een uitgelezen moment om de draden in de leidingen (in ieder geval voor deze groep) te vervangen voor de huidige standaard kleurcodering.
 
Dank voor de verwijzing, Walker! Het zijn hier 'gewone' stalen buizen zonder langsnaad o.i.d. Dat scheelt dus weer.

Over het beschadigen van de draad bij het trekken maakte ik me al zorgen, dat zal dus met het nodige gevoel moeten gebeuren (evt. met z'n tweeën).
 
Oorzaak gevonden, leek me wel zo aardig om dat even terug te melden.

Ik vond met de multimeter al een verdachte weerstand op de fasedraad. Op de lekkende groep zat ook de hal. In de centraaldoos daar begonnen met zoeken. Toen ik de lasdop van de fasedraden afhaalde, was de weerstand weg (>20MOhm). Koppelde ik de draad naar de lichtschakelaar bij de voordeur aan, dan ging het weer mis.

Enfin, schakelaar eruit, een hoop gruis en vocht onder in de inbouwdoos. Bedrading zat muurvast. Een gipsplaat met 2cm EPS weggesloopt en de buis kaalgehakt. Dat wil zeggen: de roest, want van de buis was bijna niets meer over.

Je kunt je voorstellen dat zo'n roestende stalen buis met water vermengd met wat zouten (van de oxidatie) een prachtige condensator vormen.

Nu de boel weer aangesloten, even provisorisch met een enkele schakelaar i.p.v. wissel. Het horizontale stuk in het plafond is nog heel, morgen met de multitool dat even recht afzagen en dan een nieuw stukje PVC met nieuw draad maken, afsmeren met kalkmortel en het wordt weer wat.

Bedankt voor het meedenken iedereen!
 
Nog wat foto's, zodat jullie kunnen zien hoe hard zoiets kan roesten. De hele raaplaag was uit elkaar gedrukt. Nu is alles weer schoongehakt, maar in de hoek (rechts op tweede foto) zit nog een verrotte gasleiding (niet meer in gebruik). Daar moeten we dus ook nog wat mee.

87585_DSC_8623_1.jpg
87585_DSC_8625_2.jpg
87585_DSC_8626_1.jpg
 
Had ik al gezegd dat je roestige leidingen niet opnieuw moet gebruiken? :mrgreen:

Bedankt voor de foto's. Maakt een hoop duidelijk.
 

Gerelateerde klussen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu