Aardlek buitenlamp

Status
Niet open voor verdere reacties.
Wederom een elektro vraagje. Op 1 groep zitten 4 buitenlampen (met sensor)

Eén daarvan geeft storing op de ALS, niet constant, het kan zijn dat die een halfjaar goed werkt en dan opeens de aardlek laat knallen. Ook als ik de lamp met de hand aan- en uitschakel, kan het zijn dat de ALS bij de 5e keer knalt en de daarop volgende keer bij de 40e keer schakelen of helemaal niet.

Deze lamp hangt onder een dak overstek van circa 2,0m, de ALS gaat erook uit bij dit mooie droge weer. Vocht is volgens mij niet het probleem. De lamp hangt bij onze voordeur. Achter onze voordeur zit onze groepenkast, de andere buitenlampen zitten op zo'n 10 á 20 m verwijderd van de groepenkast.

Heeft iemand nog een idee, of kan ik beter de bedrading in de muur controleren/vervangen :?

PS de lamp heb ik al vervangen voor een andere exemplaar met het probleem blijft
 
Koppel die lamp eens af en hou het een tijdje in de gaten. Dan ben je er zo achter of het in de lamp zit of in de bedrading.
 
Vooral bij buitenlampen denk je aan vocht bij deze problemen.

Kijk ook eens naar een brandspoortje. Dat kan heel klein zijn, maar een bron van ellende. Ontstaat vaak door vocht.
 
Sorry voor de late reactie; met dit mooie weer niet veel achter de peecee gezeten :cool:
Ieder geval ik zal het es even zonder lamp proberen en daarna met zo'n normale lamp aan fitting. Als die daarop geen storing geeft dan ligt het aan de soort lamp en anders a/d bedrading.

Overigens vocht is echt uitgesloten; de lamp hangt direct onder een overkapping van 2meter en ik heb afgelopen week een andere lamp geprobeerd die op een andere locatie geen storing gaf op bij de voordeur wel weer.
 
Hmm afgelopen weekend nog uitprobeerd en wat bekabeling nagelopen. Maar blijkt dat in de muur ergens een 'illegale' koppeling zit. In de nabij gelegen inbouwdoos, gaan namelijk blauw/zwart/geel-groen naar de buitenlamp. Maar bij de buitenlamp aangekomen heeft de bedrading de kleuren rood/grijs/zwart :? Is wel lekker bezig geweest de vorige huiseigenaar.

Nu maar de bedrading afgekoppeld, welke naar de buitenlamp gaat en later breek ik die wand wel open.... wanneer ik tijd over heb...
 
Die andere kleuren hoeven niet per se fout te zijn, kan gewoon oude bedrading zijn, vroeger gebruikte men andere kleuren:

(Oud) Groen - (Nieuw) Bruin - Fase (230 V)
(Oud) Rood - (Nieuw) Blauw - Nul
(Oud) Zwart - (Nieuw) Zwart - Geschakelde draad
(Oud) Grijs - (Nieuw) Groen / Geel - Aarde draad

Als ze maar correct aan elkaar gelast zijn....
 
Je wou toch niet beweren dat wanneer je in een oud huis met nog prima functionerende oude bedrading, een nieuw buitenlampje wilt monteren, je het gehele huis opnieuw gaat bekabelen?
 
Blijft staan dat de stelling van @headhunter te kort door de bocht is en niet waar in algemeenheid......

Wellicht ziet TS nog ergens een lasdoos over het hoofd.....
 
Helaas zie ik geen inbouwdoos over het hoofd. Ik heb namelijk de gehele begane grond afgelopen jaren opnieuw behangen en ik kan zo de aanwezige inbouwdozen aanwijzen (alle oude behang verwijderd).

Ieder geval in ons huis zit gewone kleur bedrading (zwart/blauw/ge.gr.). Met uitzondering van een paar uitbreidingen, zoals de buitenlamp. Ook in de kelder heeft de vorige eigenaar een extra stopcontact gemaakt, aarding vond daar plaats door de aarde aan te sluiten op de aanwezige koud water leiding :roll:
 
renehi schreef:
Ook in de kelder heeft de vorige eigenaar een extra stopcontact gemaakt, aarding vond daar plaats door de aarde aan te sluiten op de aanwezige koud water leiding :roll:

In NL is dit uit de boze en is dus niet meer toegestaan, hoe is het bij u in D.?
 
Ook niet toegestaan. Regels zijn wel anders m.b.t. aarding, maar dit mag ook niet in DLD. Zelfde reden, waterleiding kunnen bijtijds uit kunststof bestaan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan