Aarding badkamer lange leiding

Pim555

  • #1
Na wat gelezen te hebben op dit forum zie ik dat je tegenwoordig de aarding op de badkamer van de CD in die ruimte naar een CAD moet leiden. Op de CAD sluit je dan vervolgens alle metalen delen en de aardmat met afzonderlijke aansluiting aan.

Nu is mijn huis uit 1973. Ik heb geen aardlekschakelaar en nog aparte aarddraden van de meterkast naar de badkamer. Wat is er mis met de aarding op de badkamer (dus alle metalen delen) op deze aparte aardleiding aan te sluiten ? (afgezien van het feit dat het niet conform regelgeving is)?

Mvg,
Pim.
 

Gerrit

  • #2
De inzichten zijn wat veranderd. Bij een lange leiding uit de meterkast kan een verhoogd potentiaalverschil optreden. Vereffening vanuit de centraaldoos is beter omdat je dan alles op hetzelfde potentiaal op aardniveau hebt.
Als de voorziening die jij hebt goed voldoet (na meting) hoef je hem niet te veranderen.
 

Fiesiekus

  • #3
Als de bestaande situatie zo is, geen probleem. Bij het grondig badderkamerverbouwen (is dat het geval?) zou ik dan wel het CAD met de CD verbinden, anders niet.
 

Pim555

  • #4
Ok, dat is duidelijk.

Heb ik nog een vraag. Mag je de wasmachine aansluiting voor een ander doel gebruiken, bv verlichting of badkamermeubel stopcontact. En zo ja, moet je dan de aarde van dat punt ook verbinden met de CD om de potentiaalvereffening goed te doen? Je knoopt dan wel in feite de aardes van 2 verschillende groepen aan elkaar...
 

Gerrit

  • #5
De aardes zijn (als het goed is) altijd al met elkaar doorverbonden. Die extra verbinding zorgt vvor een extra potentiaalvereffening.

Je mag dus de aansluiting wasautomaat voor iets anders gebruiken en de aarde moet je dan doorverbinden naar het centraal aardpunt.
 

Pim555

  • #6
Ok, dat is nu dus gebeurd. Moet je een drain ook aarden? Ik meen ergens gelezen te hebben dat dit niet hoeft maar in de handleiding van de drain staat van wel.

Verder heb ik nog een vraag over het plaatsen van schakelaars in de badkamer. Als ik het goed begrijp dan mag dit alleen als je een aardlekschakelaar hebt. Verder mogen de schakelaars alleen in zone 3 zitten. Wat is precies de definitie van zone 3? Is dat een bepaald afstand van de waterleiding of vanaf de rand van een "natte cel" (bv douchecabine).

Mvg,
Pim.
 

Fiesiekus

  • #7
Zie hier Elektra in badkamer douche en dan m.n. de groene tekst. Dus zone 3 is van 60 cm tot 2.40 m tot een hoogte van 2.25 m.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Drain in beton moet verbonden worden met de potentiaalvereffening.

Zone indelingen worden gemeten vanaf de douchekop en vanaf de vloer tot een hoogte van 2,25m.
Zoek maar eens op ZONEINDELING ik heb ooit eens de tekeningetjes gepost.
Schakelaars is mits de zones gerespecteerd worden geen probleem.
Wandcontactdozen moeten achter aardlek.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu