Aarden kraan in beton

Check

  • #1
Beste medeklussers,

Als je in een badkamer een betonnen wand hebt, die natuurlijk is verbonden met de betonnen vloer waar een aardmat in zit verwerkt, en op de betonnen wand een kraan is aangesloten met kunststof leidingen, moet de kraan dan wel of niet geaard worden?

De kunststofleidingen geleiden ten slotte niet (tenzij via een metalen kern), maar het beton wel. Het beton zou echter via de aardingsmat in de vloer moeten zijn geaard.

Hoe zit dit? Wat is hierin juist?

Hartelijk dank!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
De aardingsmat is een laag, die bovenop de betonnen vloer zit, om te zorgen dat de persoon die erop staat geen spanningen kan krijgen. Dat dan voor geval het ijzer in het beton op een verdieping eronder in contact staat met een elektrische geleider (bijv. in een centraaldoos). Er is door die aardmat op geen enkele manier gewaarborgd, dat het beton(ijzer) zelf geaard (eigenlijk vereffend) is, tenzij dat bij de bouw zo is aangelegd.

Ik zou zelf de neiging hebben de kraan mee te vereffenen, maar kan je niet zeggen of dat verplicht is. Temeer daar niet bekend is of de leidingen al of niet metaal bevatten (in geval van metaal lijkt het me logisch dat de kraan vereffend moet zijn).
 

Check

  • #3
Dank voor je antwoord

Het zijn kunststof leidingen met een metalen binnenkant. Ze worden aan elkaar verbonden met een kunststof t stuk.

In de technische gegevens van de waterleiding staat dat de buizen niet als als aardingsgeleider voor elektrische installaties conform NEN 1010 mogen worden gebruikt.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Check schreef:
In de technische gegevens van de waterleiding staat dat ...
Dat is heel wat anders! Geen enkele waterleidingbuis mag als zodanig gebruikt worden! Dat heeft niets te maken met het al of niet verplicht zijn van vereffening.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
In de betonnen muur zou de wapening kunnen geleiden maar logischerwijze kun je die niet aanraken en je gaat niet met je natte voeten op de muur staan. Muur hoeft dus niet te worden vereffend.

Als je de kraan tegen wapening aan plaatst wordt het een ander verhaal, anders hoef je hem niet te vereffenen.
 

Check

  • #6
Ik begrijp het; niet als aarde gebruiken. Eventueel vereffenen. Veel dank voor jullie snelle reacties.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu