Aardedraad bevestigen aan fitting

Hank86

  • #1
Goedeavond,

Ik ben bezig een zelfgemaakt lampje te maken voor mijn kleine zoontje. Ik heb gekozen voor een doorvoerstekker met schakelaar, zodat ik een geaarde draad aan het lampje kan bevestigen. Met een reguliere schakelaar kon ik de aardedraad niet kwijt nl. Ik vroeg mij af of het veilig is als ik de aardedraad bevestig aan de ijzeren ophangbeugel van de fitting? Het lsmpje is verder van hout, op de fitting en de muurbeugel na. Wil het graag veilig houden, vandaar benieuwd of dit goed is en ook uitslaat iets losmaakt!
Alvast bedankt voor het meedenken.
20201024_203330.jpg
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Als de fitting dubbel geïsoleerd is is de aarde niet toegestaan, en zelfs gevaar verhogend.
 

Hank86

  • #3
Oke! Jeetje, goed dat ik het vraag dan. Hoe weet ik of de fitting dubbel geïsoleerd is? Het is een simpele handson fitting van de bouwmarkt.
20201025_212844.jpg
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Dat is vrij simpel, staat er in de handleiding iets over de aarde en is er een aarde aansluiting?

op het tekeningetje staan maar 2 draden, lijkt mij een dubbelgeisoleerde fitting.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Deze is dubbel geïsoleerd dus inderdaad geen aarde nodig. Eigenlijk dus nog makkelijker voor je :wink:
 

Hank86

  • #6
Oke! Ik had op de binnenzijde een aardeteken bij een gaatje gevonden (zie foto), en dacht daarom dat ik de aarde kon aansluiten. Er zit geen handleiding bij. Beter dus aarde weghalen?

Betekent dubbel geïsoleerd dat als iets losmaakt, het niet onder stroom komt staan?

20201026_201424.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Dubbel geïsoleerd betekent simpel gezegd dubbel beveiligd. Net als een snoer waarmee je de lamp aansluit; de aders hebben zelf isolatie (blauw en bruin) en daar omheen zit nog een mantel (zwart of wit). Mocht er dus iets mis gaan dan raak je nog niet direct spanning voerend koper aan.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #8
Gewoon doen wat de fabrikant zegt en aarden. Als de fabrikant er een teken bij heeft gezet om te aarden dan zullen zij het beter weten dan anonieme mensen op het internet (inclusief mijzelf :mrgreen:)

fitting.jpg
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
Je kunt hem gerust aarden, al lijkt het mij niet nodig gezien je dit beugeltje wegwerkt en de lamp en deze volgens mij niet aangeraakt kan worden?

Leuke is ook weer dat diezelfde fabrikant op de verpakking aangeeft dat je maar een 2 aderige snoer hoeft te gebruiken...
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
Volgens mij moet je die fitting aarden, wanneer hij op een metalen frame wordt geschroefd. Want in dat geval bestaat het risico dat als een van de draden uit de schroefjes van de fitting losschiet, het hele frame onder spanning komt te staan.

Maar hier zit de fitting in hout geschroefd, en dat is een hele goede isolator (mits droog). Dus naar mijn mening niet nodig die fitting te aarden.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu