Aarde getest, maar begrijp resultaat niet

Turbo MacKwek

  • #1
Omdat ik op verschillende plekken bij het vernieuwen van de elektra zag dat de aardedraden in de dozen gewoon waren doorgeknipt, toch maar even alle geaarde stopcontacten in huis en schuur getest.

Een installateur gaf me de tip om dat eenvoudig met een tweepolige spanningstester te doen. Een uiteinde tegen de aardepen en de andere in de gaten van het stopcontact.
Als de aarde aangesloten was, zou er ook tussen aarde en fase 220volt moeten staan. En dan zou de aardlek in de meterkast dus uit kunnen springen. Dat begreep ik allemaal. Of dacht ik te begrijpen.

Maar er zijn een paar stopcontacten die WEL aangeven dat er 220 volt staat tussen aardpen en fasedraad, maar de aardlekschakelaar knalt er daar NIET uit. En dat begrijp ik niet. Iemand?

De meterkast is net nieuw, dus ik neem even aan dat het daar niet aan ligt.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Wat is de meetstroom van je tester?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
De meetpen die je daarvoor gebruikt is waarschijnlijk zo'n eenvoudige tweepolige spanningstester. Die hebben een PTC elementje in serie met de LED's, om te zorgen dat de ledjes niet kapot gaan van de 230V spanning.

De werking is ongeveer als volgt.

Eerst even wat een PTC (positive temperature coefficient) doet: die heeft een (relatief) lage weerstand als ie koud is, en als ie warm wordt een hoge weerstand.

Als de PTC koud is en je begint met meten, dan loopt er in eerste instantie een flinke stroom door de meetpen en door de LED. Hoe groot die stroom precies is weet ik niet, maar in elk geval groot genoeg om de aardlekschakelaar te laten springen.

Doe je datzelfde tussen nul en fase, dan zie de LED even fel opflitsen om vervolgens een 'normaal' lichtniveau aan te houden. De PTC is warm geworden en begrenst de stroom door de LED en dus door de meetpennen.

Heb je nu met die meetpen net een meting gedaan tussen fase en nul en kort erna doe je er eentje tussen fase en aarde, dan is de PTC in de meetpen nog warm en daardoor loopt er een beduidend kleinere stroom doorheen. Klein genoeg om de aardlekschakelaar niet te laten springen.

Je moet de meetpen dus altijd de tijd geven af te koelen voor je de volgende aardlektest doet.

Deze meetmethode is niet de meest nauwkeurige maar werkt in elk geval alleen als je weet hoe die meetpen functioneert. Ik heb het ook wel eens gebruikt en het is me ook wel eens overkomen dat de aardlekschakelaar er bij een spanningscheck onbedoeld uit ging. :wink:

Een voor de aardlekschakelaars minder slopende testmethode is dat je alle spanning van het systeem afschakelt (hoofdschakelaar uit) en een ohmmeting doet. Daarbij bevestig je een lange draad aan het centrale aardpunt (meestal een blokje in de meterkast) en meet steeds tov. dat punt. Vanzelfsprekend met de universeelmeter op een laag ohmbereik. Je gaat dan alle wandcontactdozen (en andere te checken punten) langs en hoeft niet steeds de aardlekschakelaar weer aan te zetten.
 

Turbo MacKwek

  • #4
Dank je, ik denk dat ik het antwoord begrijp. Ik heb idd zo'n goedkoop metertje als jij beschrijft.

Begrijp ik het goed dat er dus hoogstwaarschijnlijk geen probleem is met de geteste aarde? Hij geeft immers wel 220 volt aan. En als ik em koud zou testen zou ie dus waarschijnlijk wel eruit springen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Dat mag je aannemen. Maar ik kan je echt niet van afstand zeggen dat je aarde op alle geteste punten in orde is.

Dat zul je zelf moeten testen, eventueel mbv. de andere door mij genoemde testmethode.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu