Aanvoer en retourleidingen samengebundeld - mag dat?

Wamelis

  • #1
Dag mensen,

Op de foto is een tros leidingen te zien, het gaat hier om unipipe radiatorleidingen die vanaf de verdeler de wand in gaan:



Ik heb ze even met kabelbinders gebundeld tijdens het leggen, en vraag me nu af of het kwaad kan om het zo te laten. De tros verdwijnt straks achter het plafond.

1) Geeft dit een probleem met warmteoverdracht? Ik kan niet goed inschatten hoeveel warmte op deze manier door geleiding van de aanvoer naar de retour verloren gaat. Is het signicant, of praten we over hooguit een procentje langzamer opwarmen van de radiator?

2) Gaat dit goed qua expansie? Of is het nodig om de kabelbinders los te halen, zodat het leidingen vrijer kunnen bewegen?

3) Achter de voorzetwand lopen deze leidingen zo'n 6 meter door tot aan hun eindpunt. Die leidingen moet ik nog zo compact mogelijk vastzetten (er is weinig werkruimte, als ik afstand tussen de leidingen laat ontstaan er heuveltjes waar lucht in kan blijven staan).
Het liefst zou ik daarom dezelfde trosmethode gebruiken voor die 6 meter. Dus dezelfde vragen, maar dan voor een flinke lengte ipv het kleine stukje dat nu zo ligt?

Dank!
Wim
 

Fiesiekus

  • #2
Lijkt me allemaal geen probleem. Mijn CV-slangen zitten aan vloerbalken gebeugeld; om de 60 á 70 cm ongeveer.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu