Aantal groepen meterkast

DCB

  • #1
Hoi,

In mijn nieuwe huisje (woonkamer/keuken, 3 slaapkamertjes, badkamertje en zoldertje) heb ik de hele elektra vervangen en zelf een groepenindeling bedacht. Ik bedacht me nu echter onlangs dat er een maximaal vermogen is wat je op een standaard hoofdzekering mag zetten.

Ik heb het als volgt ingedeeld:
WCD BG
WCD 1e
"Licht+" voorkant
"Licht+" achterkant
Keuken
Oven
Vaatwasser
Wasmachine
Perilex inductiekookplaat

Ik heb twee aardlekschakelaarsen een hoofdschakelaar, hoe verdeel ik de groepen over de aardlekschakelaars.

Commentaar op deze indeling? Kan dit allemaal onder de standaard hoofdzekering of moet ik dan een grotere hoofdzekering aanvragen bij het electriciteitsbedrijf = duurder.

Alvast bedankt voor jullie hulp.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Wcd's voor algemeen gebruik in de keuken dienen over ten minste twee eindgroepen verdeeld te worden. Ik tel 9 groepen. Dan komt je één ALS tekort omdat er maximaal 4 groepen op een ALS mogen of je moet het aantal groepen tot 8 beperken zodat je met 2 ALS's af kunt. Verdeel iig de lichtgroepen over verschillende ALS, zodat je bij een aardfout niet gelijk in het donker zit. Een hoofdzekering van 35A zal normaal gesproken voldoen tenzij je een kookplaat hebt van meer dan 7400 Watt of heel veel gelijktijdig wilt kunnen gebruiken. In dat geval heb je 3x25A nodig en een krachtgroep voor de kookplaat. Verder geldt er geen max aantal groepen op een hoofdzekering.
 

DCB

  • #3
Hoi Sander, bedankt.

2 groepen in de keuken ben ik van op de hoogte, licht op 2 ALS is een goede tip.

Ik heb dan inderdaad 8 groepen (telt krachtstrom niet voor 2?). Volgens mij is het niet noodzakelijk om de vaatwasser op een aparte groep te zetten, of is dit wel aan te raden?

Is een extra ALS (ABB) duur? Het zal vooral in de installatiekosten zitten wellicht, omdat dit niet iets is wat ik zelf wil gaan doen, maar beter laat doen.

Bedankt.

ps - Weet je wat de norm is voor de afstand van stopcontacten boven het aanrechtblad tot het aanrechtblad, de spoelbak en het fornuis?
ps2 - Het stopcontact dat op de aparte groep zit is bij een werkblad, dat aan de andere kant van de keuken zit, is dit akkoord? Of moet dit per se boven het het aanrechtblad zijn?
 

Fiesiekus

  • #4
Als je op dat andere werkblad ook je waterkoker, koffiezetapparaat e.d. neerzet, lijkt me dat zeer wel oké. Het gaat nl. om dergelijke stroomslurpers; dat die niet op 1 groep komen en daardoor de groep uitschakelen.
 

DCB

  • #5
Prima, dat was ook mijn logische redenering. Waterkoker en koffiezetapparaat staan idd daar.

Iemand nog deze wtee vragen?

1. Is een extra ALS (ABB) duur? Het zal vooral in de installatiekosten zitten wellicht, omdat dit niet iets is wat ik zelf wil gaan doen, maar beter laat doen.


2. Weet je wat de norm is voor de afstand van stopcontacten boven het aanrechtblad tot het aanrechtblad, de spoelbak en het fornuis?
 

Fiesiekus

  • #6
De ALS zelf kost geen vermogen, maar punt is dat er wel plaats in de kast moet zijn. Dan komen de kosten van de elektricien er nog bij; geen idee.

Voor 2 zijn er volgens mij geen normen qua hoogte/afstand.
 

DCB

  • #7
Bedankt voor jullie reacties!
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #8
Kookgroep = 2x16A op één fase, telt voor één groep, kookplaat tot 7400 Watt.
Krachtgroep = 3x16A op drie fase, telt voor één groep, kookplaat ook >7400 Watt.
Apparaten >3000 Watt , evenals de wasmachine, moeten op een afzonderlijke eindgroep. Vaatwasser is, indien mogelijk, wel aan te raden om apart te zetten.
De plaats van een WCD boven het aanrecht is niet voorgeschreven. Hier gezond verstand gebruiken dus (niet direct bij de kraan).
Zolang er in de keuken WCDs voor algemeen gebruik op ten minste twee eindgroepen zijn, is het in orde, hoeft niet per se boven het aanrecht te zijn.
 

Draadjes

  • #9
Ik lees nog iets over 3 Fase duurder dan 1 Fase.
Ik woon in het zuiden van Nederland en ben afgelopen jaar van 1 Fase naar 3 Fase "geupgrade".

Er zijn wel eenmalige kosten aan verbonden, maar geen extra maandelijkse kosten. Als de aanvoerkabel geschikt is (is zo bij de meeste moderne huizen) vallen de eenmalige kosten ook best mee.
Wellicht even bellen met je netbeheerder, die kunnen met het aansluitnummer (staat op de meter) of soms al op adres vaak snel een indicatie van de kosten geven.

Als je toch alles aan het ombouwen bent kun je beter niet te krap gaan zitten en maar meteen gaan voor 3 Fase. Zeker als je electrisch kookt loopt het verbruikte vermogen al snel op.
 

EKT

  • #10
De standaard hoogte van wcd's bij een aanrechtblad is meestal 1200mm boven de vloer.
 

Xr8

  • #11
Als je 9 groepen nodig bent kun je ook nog 1 alamat overwegen. Dit is een aardlekschakelaar en automaat in een. Als het om een groep gaat dan is dit waarschijnlijk goedkoper dan een ALS en een automaat.

Wil je laten nog een uitbreiden dan kun je een derde ALS overwegen, je kunt dan uitbreiden tot en met 12 groepen. Kost dan alleen een automaat en eventuele installatiekosten.

Succes.
 

Appeltje

  • #12
Je bent nu toch bezig dus ik zou zeggen (als je ruimte hebt): 9 groepen, 3 aardleks, 1 (4 polige!) hs en klaar voor de toekomst! Een dergelijke configuratie kun je nl. zowel vanuit 1 fase als vanuit 3 fasen voeden dus mocht je ooit willen overstappen dan kost het je in ieder geval geen enorme groepenkastverbouwing.

Die HS 4 polig ipv 2 polig nemen zal je ook misschien 10 euro schelen dus das verwaarloosbaar.

Gr. Ries.
 

DCB

  • #13
Ok bedankt!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu