Aansluitwaarde Elga?

Turbo MacKwek

  • #1
Ik google me suf, maar kan het niet vinden.
Vorig jaar is er bij mij een Elga geplaatst, door de installateur is die in het nog vrije stopcontact aangesloten naast de cv ketel. Ik weet dat de Elga natuurlijk een grootverbruiker is, maar hoe hoog is zijn maximale piekvraag? Heeft ie een compleet eigen groep nodig, zoals vaatwassers , wasmachines en ovens? Je zou toch verwachten dat een installateur in zo'n geval even checkt toch voordat ie dat ding inplugt... Het toeval wil dat dat stopcontact een compleet eigen groep in de meterkast heeft, dus het gaat sowieso goed.

Ik moet namelijk nog een wcd aanleggen voor (nieuwe) vriezer en kleine (ook nieuwe) magnetron. En dan is de vraag of die op dezelfde groep als de Elga kunnen (vermoed van niet, maar zou wel de makkelijkste optie zijn als het wel kan)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Welke Elga heb je ?
En wat vermeld de typeplaat?

Gewoon een nieuwe groep erbij maken gaat het altijd goed .

En hoezo heeft de installateur het niet gecontroleerd dan? Gaat het fout?
Waarschijnlijk wis hij dat het stopcontact een eigen eindgroep is.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #3
Als ik ga googelen op 'Elga' dan lijkt het een hybride warmtepomp van Remeha, in technische specificaties staat elektrisch vermogen 1060W dus een krappe 5A.

Link verwijderd, mod.

Dit zou wat mij betreft op één groep kunnen met een magnetron.

Of je er ook een vriezer bij wilt, laat ik aan jou over: buiten-spullen zijn altijd gevoelig voor aardlekstroom en als de aardlekschakelaar van de vriezer uitschakelt, vriest hij niet meer tot je hier achter bent...
 
Laatst bewerkt door een moderator:

ABCDE

  • #4
The headhunter schreef:
Waarschijnlijk wis hij dat het stopcontact een eigen eindgroep is.
Een ongebruikt stopcontact op eigen groep bij de CV ketel? Dat is wel heel apart.
 

Turbo MacKwek

  • #5
@AvDijk dat is em idd.
het is idd een remeha kastje binnen naast de CV (dat volgens mij vooral het regelwerk doet) en een toshiba airco unit buiten, die dus samen 1 stekker hebben. Het is vooral die laatste neem ik aan de stroomverbuik vraagt?

Typeplaatje kan ik niet vinden, maar op de energielabelsticker staat bij SCOP-kW: 2,9. Ik vermoed dat dat betekent dat ie dus echt wel graag een eigen groep wil hebben en daar maar beter niks bij kan.

Die 1060w elektroisch vermogen. Ik dacht dat dat het vermogen aan warmte was dat ie levert, niet het vermogen aan elekriciteit dat ie van het net vraagt? Maar ik ben zeker geen kenner...

@ABCDE : idd heel apart. Een meer dan honderd jaar oud huis, waarin de spaghetti aan groepen stukje bij beetje is aangepakt. Nadat we voor alle buitenstroom (schuur, werkplaats) een aparte groep hadden laten aanleggen, bleef alleen het stopcontact van de cv-ketel nog over op de oude groep. Dus nee, dat kon ie niet weten.
 

ABCDE

  • #6
SCOP is een dimensieloos getal en elektrisch opgenomen van 1 kW kan goed kloppen voor zo'n kleine warmtepomp.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #7
je moet kijken wat voor buitendeel je hebt dit bepaalt de afzekering van de unit.
Je moet op je buitenunit kijken, is deze 220 of 380 dat bebaalt wat voor groep en afzekering je moet hebben.
Dat je een zuivere aparte groep nodig hebt is een PRE. Je buitenunit bepaalt je kabeldiameter en je afzekering en je waarde C of B karakter en maximale aanloopstroom.
Dit is bij een 220 unit hoger als bij een 380 unit.
Dus maw je buitenunit bepaalt.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #8
Om de zorgen te verminderen een screenshot van de link met gegevens:
Screenshot_2021-05-08 Technische-Gegevens-elga pdf.png

Het ding 'trekt' dus maximaal 5A op 1 fase, inclusief aansloopstroom, en maakt hier met hulp van buitenlucht maximaal 5kW warmte van.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #9
De elga kan prima op een groep waar ook andere apparaten opzitten, het toestel is zo ontwikkeld dat deze inprincipe naast elke ketel gemonteerd kan worden de stroomopname is niet dusdanig groot dat deze op een aparte groep moet.
Idealiter gezien is het natuurlijk het mooiste dat deze wel op zn eigen alamat zit met verder niks erbij zodat mocht het apparaat sluiting geven oid er nergens anders iets uitvalt
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu