Aansluitschema inductie kookplaat, hoe stekker aansluiten

R573790*

  • #1
Hallo,

In mijn keuken heb ik een perilex WCD geplaatst die op een krachtgroep (3 fasen uiteraard) is mijn meterkast is aangesloten. Op deze WCD wil ik mijn inductieplaat aansluiten. De kookplaat heeft aan twee fasen genoeg. Zie het plaatje hoe de meegeleverde losse kabel moeten worden aangesloten op de kookplaat.

BU = blauw
GY = grijs
BN = bruin
BK = zwart
GN/YE = aarde

Alleen BN en BK worden dus als fasen gebruikt. GY wordt bij de aansluiting op de kookplaat met een brug verbonden met de nul. Mijn vraag is waarom moet ik uberhaupt de GY draad gebruiken als deze niet als fasedraad gebruikt wordt? En, als er toch al een brug is tussen BU en GY, waarom moet dan bij de losse draden rechts op het plaatje de BU en GY nogmaals verbonden worden? Kortom, kan ik de GY draad niet gewoon ongebruikt laten.

Op de draden rechts sluit in mijn perilex stekker aan (die in de WCD gaat) en daar zitten losse pinnen in. GY en BU kan in in de stekker niet verbinden en aansluiten op de correcte pin. Dat mag natuurlijk ook niet, maar dat betekent wel dat ik een losse lasdoos moet gebruiken als ik echt GY moet aansluiten zoals op het schema is weergegeven.

Extra vraag: mag ik de pin in de perilex stekker die niet gebruikt wordt omdat er maar 2 fasen nodig zijn verwijderen (dat kan)? Leek mij beter omdat anders toch een niet afgedopte pin in de stekker zit.

 

CV__

  • #2
Die grijze gewoon op klem 1, dan zit die daar mooi geparkeerd.
 

R573790*

  • #3
Bedankt voor je reactie. Ja, dan zit grijs mooi vast in het plaatje aan de linkerkant, maar dan zit ik rechts nog met het probleem hoe ik de nul in de perilex stekker aansluit aan het pinnetje omdat aan deze kant van het schema de nul en GY met elkaar verbonden moet worden. Twee draden (nul en GY) verbinden en dan in de perilex stekker aansluiten op het pinnetje van de nul lukt niet.

Vandaar dat ik me afvroeg op ik de GY draad niet helemaal weg kan laten. Uiteraard wel met de brug bij de kookplaat aansluiting.
 

CV__

  • #4
Dan in de stekker gewoon grijs op L3.

Helemaal weglaten kan ook. Door de faseverschuiving gaat er toch niet meer dan 16A door de nul.

Die brug moet er wel inzitten.

Verder een absurd schema. Normaliter wordt er voor dit scenario een vieraderige kabel afgebeeld.

En voor 1-fase aansluiting via kookgroep (zoals de titel ook nog suggereerd) deugd het schema ook niet, maar wellicht is de plaat daar helemaal niet geschikt voor. Vermoedelijk wel, maar dan zou de brug er uit moeten en grijs in de stekker op een eigen pen.
 

R573790*

  • #5
Tja, vier draden was misschien logischer geweest. Aan de andere kant, met vijf draden kan je met twee fasendraden en twee nuldraden de kookplaat ook aansluiten op een kookgroep ipv op een krachtgroep.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #6
Een dubbele adereindhuls op grijs en blauw persen en dan in de klem van de Perilex gaat niet lukken?
 

CV__

  • #7
Dan moet je eerst de reeds aanwezige aderafwerking afknippen en zit je met lengteverschil. Hulzen en tang heeft bijna niemand in huis.

1-fasig aansluiten via kookgroep en 2L2N zou zonder brug moeten en via twee pennen van de stekker. Anders 32A door een enkele pen. Werkt wel hoor... tot het begint te smeulen...

Maarja, er staat natuurlijk niks over Perilex...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu