Aansluitingen nieuwe keuken voorbereiding

A

Anonymous

Gast
  • #1
Hoi ik krijg een nieuwe keuken en moet dar e.e.a. voor voorbereiden aan leidingen en nou zit in met het volgende.

Ik overweeg een aansluiting te maken op de afvoer voor een vaatwasser en natuurlijk een water aanvoer leiding:-)
Mijn vraag hoe dik moet deze minimaal zijn?

Ik kan prima een leiding kwijt achter de kastjes van max 35 mm. Ik heb iemand ooit eens horen vertellen dat het 40 moet zijn.

Mijn 1e vraag is dus kan het met die maat PVC leiding die net onder de standaard 40 mm zit? (30 of 32 mm)

Moet ik nog bijzocere voorzieningen treffen? Voorlopig worden deze extra leidingen gewoon afgedopt!

Kan ik keuken afvoer en vaatwasser samen op een stuk 40mm pijp naar de aanwezige standleiding aansluiten?. Is dan een beluchter noofzakelijk?

Vast bedankt!

Bert
 
A

Anonymous

Gast
  • #2
In de meeste inbouwkeukens sluit men de afvoerslang van de automaat aan via een koppeling onder de spoelbak. Zo is de boel gelijk belucht en loopt het via pijp 40 of 50 weg.
 
A

Anonymous

Gast
  • #3
Hoi, dat was iets wat ik ook al overwogen heb maar daar zijn 2 dingen die dat in de weg staan:

A) Ik wil op die plek eventueel mijn overstort van de close-in aansluiten.

B) Tussen die speolbakken en de plek waar eventueel de afwasser komt zit nogal wat afstand en daar zit ook het kook eiland tussen in. Vandaar mijn idee van een extra aansluiting.
 
A

Anonymous

Gast
  • #4
Bert, het is verstandig een 40 mm leiding te gebruiken, 32 mm gaat misschien ook wel, maar waarom risico nemen?

Als het enigszins kan zou ik een stukje uit de wand freezen (bij mij heb ik de hele leiding ingefreesd) zodat de leiding er toch achter past. Let op: achter de vaatwasser mag geen leiding zitten!

Het makkelijkst is om één 40 mm leiding te maken, alsof je gewoon je afvoer vanaf de gootsteen maakt, dan echter ca 15 cm lager.

Je koopt dan een vaatwasser-sifon, dat is een sifon met een aftakking, liefst een model met ingebouwde beluchter. De vaatwasser wordt dan op een aftakking van de sifon aangesloten, BOVEN het sifon!

Trouwens, ook de toevoer- waterleiding mag niet achter de vaatwasser zitten, die kun je het beste ook in het aanrechtkastje situeren, dan kun je er goed bij. En meestal is het geen bezwaar van dat kastje de achterwand af te halen, om alles goed aan te kunnen sluiten.

Denk eraan voor die kraan een belucht type te nemen (wasmachinekraan). Neem voor het sifon bij voorkeur een die uit allemaal losse (klem) stukken bestaat, heb je later problemen met je afvoer dan kun je overal goed bij!

Gebruik voor de bochten geen 90 graden, maar liever 2 x 45 graden achter elkaar, dan gaat een eventuele ontsoppingsveer er beter doorheen!
 
A

Anonymous

Gast
  • #5
Ja op het moment dat ik mijn antwoord tikte waren er alweer reacties!

1. Er bestaan verlengstukken voor een afvoerslang.

2. Apart kan natuurlijk ook, maar nooit achter de vaatwasser!

3. Je zult de vaatwasser dan een eigen sifon moeten geven, kies meteen een belucht type, dan trek je niet het sifon van het aanrecht leeg.
 
A

Anonymous

Gast
  • #6
Hoi Kees,

Dank voor je antwoord.

Is er een technische reden waarom die aansluitingen er niet achter zoudern mogen zitten?

Im mijn geval heb ik een verdiept werkblad tot op 73 cm. Daardoor heb ik 16 CM ruimte achter bijn kastjes? 45 graden bochten is bij mij eigelijk standaard ook in mijn water leidingen :)

Een beluchte sifon is een goeie tip!
Zal ik naar kijken :lol:
 
A

Anonymous

Gast
  • #7
Bert, de belangrijkste reden waarom de leidingen niet achter de vaatwasser mogen zitten is natuurlijk de ruimte die de vaatwasser in neemt bij een normaal aanrechtblad van 60 diep boven kastjes van 55 cm diepte. De vaatwasser neemt die volle 55 cm in beslag. Dat zou dus in jouw geval niet gelden!

Maar indien je de aansluiting achter je vaatwasser zet, moet je de aanvoerslang, de afvoerslang en de elektra aansluiten vóór je de vaatwasser erin schuift, anders kun je er niet meer bij! En het is de vraag of die leidingen daar lang genoeg voor zijn. Maar waarschijnlijk lukt dat wel, ik zou het toch even controleren bij het model dat jij erin wilt zetten.

En dan is er het praktische bezwaar. Bij het erin schuiven kun je niet zien of de slangen goed zitten, dus niet afgekneld worden... En als er iets mis is, kun je niet kijken wat er met bijv de kraan aan de hand is.

Zorg er in dat geval beslist voor dat je een stopkraantje in je waterleiding monteert, ergens waar je er wél goed bij kunt, zodat je in geval van problemen je toevoer naar de vaatwasser kunt afsluiten zonder ook elders in huis zonder water te komen zitten!

Overigens zou ik er zelf toch de voorkeur aan geven om in elk geval het stopkontakt bij het aanrechtkastje ernaast (op plintniveau) te monteren en daar ook de kraan (via een gat in de achterwand) te zetten, maar dat is eigen keuze...
 
A

Anonymous

Gast
  • #8
Hoi Kees ,

Stroom zou ik zowieso al aan de plint van het kastje er naast doen. Wat ik even niet zie is het verschil in aansluiten er achter of er naast.

Ik neem aan dat je dat bij beiden moet doen voor je m er in schuift? En de kraan bereikbaar houden ja dat was ook al het plan:) Maar zoals ik in het begin al aan gaf. '

Ik wil alleen wat basis voorzieningen aan brengen voor het geval ik er ooit een wil plaatsen. Ik zal in ieder geval rekening houden met jouw opmerkingen!

Tnx
 
A

Anonymous

Gast
  • #9
Hallo,

Ik had ook zo'n aansluiting bij op de buis boven de sifon onder de spoelbak. (Standaard aansluitset vaatwasser). Beviel niet. Elke keer als de vaatwasser pompt hoor je gegorgel in de wasbak. Nu met ieder een eigen sifon is dat over.
 
A

Anonymous

Gast
  • #10
Bert,

Ernaast betekent: achter het kastje dat ernaast staat, en dus van dat kastje de achterwand (gedeeltelijk) weghalen, of zodanig maken dat je het makkeijk vanaf de voorkant kunt verwijderen, om erbij te kunnen. Je kunt dan de aansluitingen doen terwijl/nadat de vaatwasser in de ruimte is geschoven en altijd bij toe en afvoer komen als er iets niet goed is. Als je bijv water onder je kastje door krijgt en je wilt even kijken of dat bij de afvoer vandaan komt, moet je de hele vaatwaseer uit monteren, indien toe- en afvoer erachter zitten.

Indien achter een kastje ernaast hoef je alleen daar even te kijken... Maar het is een keuze, je hebt blijkbaar de ruimte, dus je kunt het zelf bepalen. Bij mij zit alles (vaatwasserafvoer, boiler, boilerafvoer, gootsteenafvoer) in één aanrechtkastje van 50 cm breed!

Ik heb daarvoor een (belucht) sifon met twee aftakkingen gebruikt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu