Bestaande boiler heeft meer aansluitingen dan de nieuwe (met foto's)

Gebruikersnaam1001

 • #1
Bij het uitbouwen zie ik dat mijn bestaande boiler 3 aansluitingen heeft. Blauw is aanvoer koud naar boiler, de andere twee gaan beide naar de kraan. De kraan heeft een mengknop en een kokend water knop. Het lijkt er dus op dat de kraan een tweetal aansluitingen voor het hete water heeft (heb de kraan nog niet uitgebouwd dus kan het niet zien maar moet haast wel).

De nieuwe boiler heeft alleen een koude ingang en een hete uitgang. Hoe krijg ik dit nu werkend op mijn kraan? Had ik een andere boiler of optie op de boiler moeten bestellen of bestaan er andere manieren om dit te splitsen?

Oude boiler:
1627902677542.pngNieuwe boiler
1627902783520.png

1627902803838.png

1627902978594.png
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #2
Er zit nu zeer waarschijnlijk geen inlaatcombinatie voor de bestaande boiler?
 

Gebruikersnaam1001

 • #3
@Rola ja die zit er wel, hierbij een extra foto

1627904008831.png
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #4
Het lijkt erop dat je of een andere boiler of een andere kraan nodig hebt.
Één warm water slang afdoppen levert m.i. legionella gevaar op, of het moet zijn dat je de kokend water aansluiting niet aangesloten kan laten en geen water ballet krijgt.
 

Gebruikersnaam1001

 • #5
@Rola zou er geen Y koppeling bestaan om de warme aansluiting van de boiler te splitsen naar twee slangen die dan beide naar de kraan gaan? Kan niet verzinnen waarom dat niet zou werken...

Andere kraan is een optie maar dat moet dan een kraan zijn met maar één warmwater aansluiting. Ik weet niet of zo'n kraan op de mengstand op zijn warmst alsnog koud water bijmengt? Want gebruiken nu de aparte heet water knop veel bij het koken. Dat is wel erg handig.
 

Gebruikersnaam1001

 • #6
Ter info, wij hebben verder geen warm water aansluiting vanuit CV in de keuken. Het is dus alleen de boiler.
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #7
De oude boiler had aparte slangen voor kokend water en warm water. Uit de warme kraan wil je natuurlijk geen kokend heet water...

Je zult op zijn minst een geschikt mengventiel moeten gebruiken om het water naar zo'n max 65 a 70 graden te koelen.

IMG-20210802-WA0001_copy_800x951.jpg
 

ABCDE

 • #8
Open riool
 

Gebruikersnaam1001

 • #9
@XanderH top antwoord, bedankt nu snap ik hem!

Dan blijft over de vraag hoe ik het oplos. De nieuwe boiler is regelbaar tussen 5 en 80 graden dus wat dat betreft is een mengventiel niet nodig. Echter omdat de nieuwe boiler maar één heet water aansluiting heeft verliezen we dan de "kokend" (max 80) functie op de kraan, dat zou wel heel jammer zijn.

Is er een manier om de enkele heet water aansluiting op de nieuwe boiler te splitsen naar 1x 80 graden en 1x mengventiel? Dan is het probleem opgelost.

Alternatief is nieuwe set kopen maar die 1500 Euro zit ik niet echt op te wachten. Of de oude boiler repareren dat wordt dan toch weer interessanter. Na doormeten lijkt het erop dat de max temp beveiliging stuk is. Dat onderdeel kost dikke 100 Euro en dan toch misschien de moeite waard. Al is de boiler ook al 10+ jaar oud.

@ABCDE dat was me nog niet eens opgevallen! Dat zou ik toch onderhand wel een keer geroken moeten hebben? Zit er dan verderop alsnog een sifon of gewoon altijd onderdruk op het riool?
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #10
Oh, dus je nieuwe boiler is sowieso niet geschikt voor een kokend water kraan? Dan heb je de verkeerde boiler gekocht...

Als de oude relatief eenvoudig te repareren is zou ik dat eerst eens onderzoeken.
 

ABCDE

 • #11
Kook je nog op gas ofzo? Want met inductie kookt alles veel sneller en dan kun je wellicht zonder zo'n dure kokenwater boiler.

Open riool hoef je niet altijd te ruiken... maar het is gewoon fout.
 

Gebruikersnaam1001

 • #12
@XanderH ik heb gekeken bij het merk dat ik nu heb (Daalderop) maar de losse boilers hebben geen kokendwater aansluiting. Zal eens op zoek gaan naar wat alternatieven.

@ABCDE Jawel wij koken al op inductie. Denk dat we normaal ook niet zo'n kraan genomen hadden maar hij zat al in het huis. En nu is vrouwlief gewend aan thee maken in 3 seconden...
 

Gebruikersnaam1001

 • #13
@XanderH Ik ben nu het volgende van plan maar vraag mij af of ik iets over het hoofd zie. Op deze manier kan ik een goedkope close in boiler (max 80 graden) gebruiken als "kokend" water kraan. Dat het water 80 graden is, is voor thee prima en bij koken zorgt de inductie dat het in no time op 100 zit.

Gaat dit gewoon werken zo?

De boiler aansluitingen zijn 3/8. Het mengventiel heeft 15 mm knel. Is er nog een slimme manier om daar met zo min mogelijk verloopjes te komen?


1628019686603.png
 

ABCDE

 • #14
Nee dat gaat niet werken. 80 is niet prima voor thee. De helft lost dan niet op. Alleen voor groene thee kun je er mee wegkomen.
 

Gebruikersnaam1001

 • #15
Weer wat geleerd... Moet je daar een thee sommelier voor zijn of merkt de gewone sterveling dat ook meteen?

Zal de proef eens op de som nemen met waterkoker en kern thermometer om te zien of mijn vriendin klaagt over de smaak..
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #16
Als je niet van plan bent om een kokendwaterboiler te kopen zou ik me de moeite besparen en gewoon een normale mengkraan monteren.
 
Laatst bewerkt:

Gebruikersnaam1001

 • #17
@XanderH we hebben geen warm water aansluiting in de keuken dus sowieso een boiler nodig. Tel daarbij op dat de kokend water kraan en inlaat combinatie er al zitten en dan kijk ik toch of we het betaalbaar werkbaar kunnen krijgen.
 

ABCDE

 • #18
Nog nooit van 'thee sommelier' gehoord dus dat tweede.

Een echte kokendwaterboiler bewaard water onder druk op 110-120°, dan komt het kokend uit de kraan.
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #19
De meest betaalbare oplossing is kijken of je deze boiler nog kunt terugsturen of verkopen en toch de oude fixen.

Een kokendwater kraan waar max 80 graden uit komt (dat neemt natuurlijk ook vlot af zodra je begint te tappen!) lijkt me geen meerwaarde. Sluit de boiler dan gewoon direct op de warmwaterkraan aan, kun je proberen of je met de normale uitloop thee kunt zetten.
 

Gebruikersnaam1001

 • #20
@XanderH dat vind ik te gevaarlijk. Kinderen of bezoek zetten regelmatig de vrij onduidelijke kraan de verkeerde kant op. Dan is 80 graden over je handen niet fijn.

Meerwaarde is vooral gemak. Bij koken rijst of pasta meteen in pan, pan onder kraan en dan verder op de inductie. Thee direct uit kraan. Maar misschien ook wel vooral dat we het al zo gewend waren... belangrijk punt is inderdaad we l de temperatuur wanneer het uit de kraan komt, dat niet dan niet ver onder de 80 zijn.

De boiler kan overigens nog gewoon terug naar de winkel maar heb hoe dan ook iets nodig om warm water in de keuken te krijgen

@ABCDE was een woordgrap afgeleid van wijn sommelier, oftewel de echte fijnproever. Maar ben zeer benieuwd dus ga morgen de proef op de som nemen en het eens vergelijken.
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu