Aansluiting vaste apparatuur en NEN 1010 (warmtepomp)

Jeroen68

  • #1
Ik heb een 10kW warmtepomp gekocht. Tweedehands. Type plaatje geeft het vermogen.

Wat is dan de maximale waarde waarop je mag afzekeren? We hebben (vreemd op zich) een 3x50A aansluiting. Ik weet dat ik met 3x16 veilig zit. Maar aanloopstromen van pompen zijn hoog. 3x16D zou slim zijn. Maar MAG bijv ook een 3x32A B of C?

Ik vroeg me af wat NEN1010 hierover zegt. En als ik twee warmtepompen heb. Mag ik die dan vast op 1 eindgroep (dan zeker 3x32) aansluiten?

Dank!
 

Bouwtux

  • #2
Hoi Jeroen.

Ik vind die aanduiding wat moeilijk te duiden. Ik denk dat die "10kW" duidt op hoeveel warmte -ie kan opwekken, niet op hoeveel energie hij uit het lichtnet haalt.
Ik zou nog eens heel goed de documentatie bestuderen. Google wellicht? Een warmtepomp die zelf 10kW aan elektra verbruikt is wel een heel grote jongen.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #3
Of je C of D automaten mag toepassen hangt van het kortsluitvermogen er plekke af. Bij een kortsluiting aan het eind van de kabels achter de automaat, moet die voldoende snel uitschakelen. Bij een C of D automaat is er een veel grotere stroom nodig voordat de automaat snel uitschakelt.

Of je 32A automaten mag toepassen hangt af of alle achterliggende materiaal hiervoor geschikt is. Bij een kortsluiting of overbelasting in één warmtepomp, moet de automaat uitschakelen voordat de kabel, tussenschakelaars oid defect raken of gaan branden.

Dit lijken me specialistische vragen, geen huis-tuin- en keuken doe het zelf klus.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
De NEN geeft aan zo klein mogelijk beveiligen, en 2 machines op 1 eindgroep mag wel maar is niet slim.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu