UTP wcd aansluiten met vast bedrade UTP kabel

PMKoning

  • #41
Nou, LSA tooltje binnen evenals 2 toolless keystones (1tje als backup besteld) en een WCD waar de keystone in kan klikken.

Eerst natuurlijk toch nog even met de originele WCD aan de slag en eureka!
Hij doet het!! :hup::lol::lol:

Dus enthousiast de achterkant van de wcd in elkaar schroeven, binnenkant in de inbouwdoos en stekker er weer terug in..... en plots weer niets :oops::evil:

Nog wat geprutst met de kabeltjes, wat bewogen, nog een keer helemaal los, ingekort en nog een keer ingedrukt, maar niets hoor, geen verbinding meer. :x

Uiteindelijk dus maar overgestapt op de keystone (een toolless, dus inleggen, sluiten en klaar, maar toch nog maar even extra aangedrukt met de LSA tool, die heb ik nu toch liggen).
Keystone en stekker aan elkaar, en ja hoor, verbinding!

Maar, voor wie dit wellicht later nog eens terug leest, in tegenstelling tot mijn wellicht (onterechte) verwachting duurde het de volgende keren dat ik de UTP kabel instak soms tot wel 15 seconden voordat de VOIP telefoon die ik wil aansluiten het signaal "verbonden" gaf.
Oftewel, achteraf gezien deed misschien de originele WCD het toch, maar ben ik niet geduldig genoeg geweest (in de verwachting dus van een "instant" reactie... :oops:).

Kortom, voor wie ook nog eens een dergelijk projectje gaat doen en netjes UTP wil aanleggen.
Volg het advies van de ervaren heren hier en leg altijd meteen een zo hoog mogelijke versie van de dan beschikbare UTP kabel met massieve kernen aan!!

Ga dus niet net als ik de mist in en aanklooien met kant-en-klare UTP kabels met aangegoten stekkers, maar doe het meteen goed.
Lesson learned!

Heren (gemakshalve daar maar even vanuit gaande hier op basis van de schermnamen :roll:),
Bedankt weer!
:bedankt::bedankt::hup::super:
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en Krunnie

Ronny

Specialist Verwarming
  • #42
Schroefverbindingen zou ik niet gebruiken, die zijn inderdaad ooit gemaakt voor telefonie/ISDN/CAT3 enz.
De wijze van aansluiten op de wandcontactdoos is goed, maar je moet de verbindingen altijd aandrukken
met een LSA+ tool en niet met een schroevendraaier. Je zou in dit geval de andere kant (die nog nieuw is)
kunnen gebruiken en de kabel daar opnieuw op aan kunnen sluiten met het juiste gereedschap.
Dit is niet ideaal met soepele kabels maar het lukt misschien wel.

Plaats anders even een foto van de andere kant van de kabel met de RJ45 connector,
misschien kunnen we daar ook iets aan zien. Let er ook op dat b.v. AMP soms andere kleuren gebruikt...

Edit: we waren samen aan 't typen zo te zien, mooi dat het is gelukt.
 
  • Informatief
Waarderingen: Jules1962

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #43
Fijn dat het is gelukt! :super:

Ik denk inderdaad dat je wat ongeduldig was met de wcd want het gebeurt eigenlijk nooit dat aders nog los komen wanneer ze goed vast zaten. Je hebt inderdaad altijd een LSA tool nodig voor dit soort werkzaamheden, dan komt het zelfs met soepele aders nog wel goed :prima:
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #44
Mijn verhaal over de contactdoos met schroefverbindingen stamt nog uit de tijd nog vóór de 1Gb verbindingen, met 100Mbit ging dit gewoon goed, maar met 1Gbit zal dit dan inderdaad niet meer toereikend zijn, als ik zo de verhalen lees.
Ook hier weer een leermoment voor mij, dat met 1Gbit verbindingen contactdozen met schroefverbindingen ook niet (meer) volstaan.:icon-study:

Voor 1Gbit in gewone huishoudens is cat 5E doorgaans voldoende, mits de sectieafstanden niet groter dan 100 meter zijn.

Hieronder tot slot wat interessante theorie over cat5E en cat6.

CAT5e en CAT6 zijn geschikt voor snelheden tot 1000 Mbps, of een gigabit per seconde. Dit is meer dan voldoende voor de snelheid van verreweg de meeste internetverbindingen. De kans is klein dat u op dit moment een internetverbinding heeft waarmee u een snelheid van maximaal 500 Mbps kunt behalen.

Het belangrijkste verschil tussen CAT5e- en CAT6-kabels zit in de bandbreedte die de kabel kan ondersteunen voor gegevensoverdracht. CAT6-kabels zijn bedoeld voor bedrijfsfrequenties tot 250 MHz tegenover 100 MHz voor CAT5e. Dit betekent dat een CAT6-kabel meer gegevens tegelijkertijd kan verwerken. Zie het als het verschil tussen een snelweg met 2 en 4 rijbanen. Op beide kunt u dezelfde snelheid bereiken, maar een snelweg met 4 rijbanen kan veel meer verkeer tegelijkertijd verwerken.
 
  • Like
Waarderingen: Boertje125

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #45
ps.
stukje tekst is alweer van enige tijd geleden denk ik
hier is vorig jaar glas opgeleverd in de gemeente minimaal 50% van de huishoudens zijn aangesloten
er zijn 2 smaken 500 en 1000 Mbps verschil is maar 5 euro dus veel mens hier in de omgeving hebben die snelheid wel hoewel waarschijnlijk nauwelijks benut
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #46
Bij ons in Dieren hebben we alweer enkele jaren glasvezel, we hebben zelfs nog lagere keuzes, 100, 200, en de 500 (oudere abonnementsvormen) minimaal 200 tot aan 1Gbit/s (nieuwere abonnementsvormen). 500 en 1Gbit is meer voor huishoudens met kinderen, die dan met z'n allen tegelijk zwaar willen gebruiken, lijkt mij, dan heb je aan dergelijke snelheden en bandbreedtes ook niet te weinig. Maar voor mij alleen, 200Mbit is voor mij ruim voldoende, ooit en maandje geprobeerd, 4 euro verschil, maar voor mij is500 Mbit te veel.
Om snel binnenshuis snel grote hoeveelheden van pc naar pc over te pompen is intern 1Gbit/s geen overbodige luxe, en dat gaat bij mij prima over cat5E.:prima:
 

Karel Klus

  • #47
@PMKoning Ik overweeg om ook een kabel te trekken met aan de ene kant een connector en aan de andere kant een wandcontactdoos. Ik vroeg me hierbij ook af of het wel goed zou gaan met de afwijkende volgorde van de kleuren in de connector ten opzichte van de wandcontactdoos.

Het scheelt me het nodige uitzoek- en prutswerk na het lezen van deze conversatie. Met name de puike toelichting van @XanderH (reactie #34) vond ik zeer verhelderend.
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

XanderH

Specialist Elektra
  • #48
:super:

Om het nog maar even samen te vatten: sluit je op een contactdoos, keystone, patchpanel o.i.d. aan waarop een kleurcodering volgens 568B is aangegeven? Niet meer nadenken en die gewoon volgen.
 
  • Like
Waarderingen: Karel Klus

Karel Klus

  • #49
Ik heb mijn cat 5e kabel met een 100% koperen kern met succes aangesloten op een cat 5e wandcontactdoos met LSA-strip.

Ik heb de kleuren bij de letter b gebruikt. Met de nieuwe LSA-tang ging dit makkelijk.

LSA staat overigens voor 'Lötfrei Schraubfrei Abisolierfrei' (geen solderen, geen schroeven en niet verwijderen van de isolatie).
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu