UTP wcd aansluiten met vast bedrade UTP kabel

PMKoning

  • #1
Dag klussers,

ik heb een lange UTP kabel doorgetrokken van de switch in de meterkast naar een nieuw aangelegde UTP WCD (van een bekend Duits merk) in mijn verbouwde werkkamer een etage hoger.
Deze UTP kabel had aangegoten stekkers waarvan ik er aan één zijde de stekker heb afgeknipt voor montage in de WCD en de andere zo in de switch heb gestoken.

Ik heb vanzelfsprekend de aansluitvolgorde zoals opgegeven in de WCD en volgens protocol B bedraad, maar desondanks krijg ik geen signaal op de poort. Ik vermoed dus dat de codering aan de andere kant op de aangegoten stekker anders is.
Iemand die dat kan bevestigen? Zijn alle UTP kabels hetzelfde bedraad in ons landje? Of is daar nog verschil, in?

Wat is dan de beste oplossing?
Gegoten stekker aan de andere zijde afknippen en zelfde volgorde aanhouden als op de WCD?

Zoals altijd, dank voor de tips!
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Doorgaans is de volgorde hetzelfde.

Oranje wit
Oranje
Groen wit
Blauw
Blauw wit
Groen
Bruin wit
Bruin

Belangrijkste is dat de volgorde aan beide uiteinden van de kabel hetzelfde is. Als je goed kijkt kun je in de stekker vaak wel zien wat de volgorde is.

Heb je anders wellicht foto's van de stekker en de aangesloten wcd?

En zijn de verbindingen in de wcd goed gemaakt? Geen slechte contacten? Heb je soepele of massieve aders?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #3
De meeste routers en switches schakelen tegenwoordig automatisch om tussen 568B en 568A adervolgorde. Dat zou niet het probleem moeten zijn.

Was dit een UTP kabel met soepele aders die je in een contactdoos voor massieve draden hebt gestoken? Dan heb je vaak geen goed contact. De contactmessen van de contactdoos moeten door de isolatie heensnijden en dat gaar vaak niet goed bij soepele aders. Die drukken plat maar snijden niet in.
 

PMKoning

  • #4
Als ik het goed heb zijn het soepele aders, dus dan denk ik inderdaad dat het niet goed gaat met het maken van de "snij" verbinding in de WCD, daar had ik idd ook al m'n twijfels over toen ik er net nog weer naar aan het staren was... ;-O
Nog suggesties om dat te verbeteren? Gewoon de ader einden die in de connector zitten bloot maken en in de klemmen steken? Dan zit er zeker geen kunststof meer tussen.

Bijgaand een afbeelding zoals het nu zit (poging 2), volgens het aansluitschema in de WCD zit het dus allemaal "bij elkaar" in de kleur groepen, dus oranje-wit, oranje, groen-wit, groen, blauw, blauw-wit, bruin-wit, bruin.
Of "lees" ik het dan verkeerd in de doos?

Het lijkt me dat als ik het volgens deze volgorde aansluit en er in de aangegoten stekker in de switch de "standaard" volgorde t, het met wel goed verbindingen nog steeds niet goed gaat toch?

2020-10-05 13.11.02.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
De beste oplossing is om de kabel te vervangen door één met massieve aders...

Het valt me op dat er nog lange stukken draad uitsteken na de connector, dit moet je ook vermijden. Deze draad is niet meer getwist en gevoelig voor storingen van buitenaf. Het lijkt me stug dat dit er voor zorgt dat je helemaal geen verbinding krijgt, maar je weet het nooit... Misschien eens proberen om de aders kort af te knippen zoals het hoort?

Bruin en blauw is ook wel erg ver onttwist het laatste stukje.

Waarmee heb je de aders gemonteerd? Een goede patchtool knipt namelijk automatisch dit uiteinde af...
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
In Europa wordt inderdaad B doorgaans gebruikt dus de volgorde klopt. Je zou ervan uit mogen gaan dat het in de stekker sowieso klopt.

Ik denk dan ook dat het aan de verbindingen ligt. Inderdaad een goede patch tool gebruiken die ook de uiteinden meteen afknipt. Anders de kabel vervangen door eentje met massieve aders.

Heb je toevallig een kabeltester? Tegenwoordig verkopen ze die zelfs bij de gele bouwmarkt voor ik geloof twee tientjes. Die tester klik je aan weerszijden op de kabel en die laat per ader zien of er verbinding is. Kan namelijk ook goed zijn dat er maar 1 of 2 aders slecht contact maken. Druk ze anders allemaal nog eens stevig aan.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #7
Of een contactdoos met schroefverbindingen, die zijn er ook.
 

PMKoning

  • #8
Ik heb het idd zonder patchtool gedaan, vandaar dus ook de langere eindjes nog. Was wel van plan die dus af te knippen direct achter de connectoren, maar omdat het dus nog niet werkte, had ik die nog even laten zitten.
Begrijp ik goed dat je de twist zover mogelijk tot aan de eigen connector moet laten zitten? Heb ik niet bij stil gestaan...:roll:

Kabeltester heb ik op mijn werk dus zal ik eens meenemen en dan de boel doormeten.

Vervangen van de kabel wordt heel erg lastig :oops:, zit wel in een buis, maar met dermate veel bochten (kon niet anders door diverse muren) dat doortrekken eigenlijk geen optie zal zijn.
Ik hoop dus dat met wat kunst en vliegwerk er toch een signaal te krijgen zal zijn.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
De twist inderdaad zoveel mogelijk intact laten. Des te minder storing krijg je.

Hoe heb je de aders dan in de contacten geduwd? Mocht met de tester blijken dat er enkele aders geen contact maken dan misschien ook maar even een patch tool kopen of lenen....
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #10
Als je gaat meten en je meet geen contact, dan ook meten voor het connectie punt,
goeie kans dat de soepele draad daar doorgesneden is en geen contact maakt.

Solderen is een laatste (niet ideale) optie, maar doe dat netjes en het werkt gewoon.
 

PMKoning

  • #11
@Vonkentrekker - ik heb een setje met een hele fijne schroevendraaier, daarmee kon ik de draadjes er redelijk makkelijk induwen.

Ik ga even verder knutselen!
Dank!!
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en Krunnie

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #12
kabels en kastjes worden niet standaard niet in de zelfde kleurenvolgorde bedaard
daar moet je rekening mee houden als je een stekker afknipt

1601909755942.png


bij wandcontacten zitten alle paren doorgaans naast elkaar
de logica achter het draaien van de groen en blauw snap ik niet want dat maakt het aanzetten van de stekker lastiger
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #13
Een schroevendraaier gaat de aders ook niet zo netjes langs de mesjes duwen als een patch tool dat doet. Ook die dingen kosten tegenwoordig niet veel meer als je geen professioneel spul nodig hebt. Of misschien kun je er eentje lenen.

Kan ook zijn dat je aders kapot hebt geduwd met de schroevendraaier. Dan de kabel weer loshalen, iets afknippen en opnieuw proberen met een patch tool.

Volgorde in de stekker zou je nog kunnen checken maar ik verwacht dat die is zoals boven al beschreven.
Klopt inderdaad dat het onhandig is dat je blauw en groen moet wisselen als je een stekker eraan wilt knijpen. Ik probeer de aders tussen de vingers stevig in vorm/positie te knijpen zodat ze redelijk op hun plek blijven als je de stekker erover schuift. Dan eerst nog even checken of de volgorde intact is gebleven en alle aders diep genoeg erin zitten voordat de tang erop gaat .
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #14
Ik blijf het aankrimpen van die stekkers een gepriegel vinden.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #15
Zo te zien zijn de contactpunten ook wat verbogen.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #16
@Boertje125 de RJ45 connector komt oorspronkelijk uit de telefonie wereld. De middelste twee draden waren ooit bedoeld voor het telefonie signaal, net als bij de kleinere RJ11 die op telefoons zit. Pas later zijn ze met Ethernet over deze connector begonnen maar toen hadden ze de kleurvolgorde al bepaald. Daardoor zitten de groene en blauwe paren niet logisch.

@PMKoning krijg je ook geen verbinding op lage (100 Mbit/s) snelheid? Bij die snelheid worden alleen de paren groen/groen-wit en oranje/oranje-wit gebruikt. Bij gigabit snelheid alle vier de paren.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #17
als hij een standaard kabel heeft gebruikt krijgt hij geen verbinding groen en blauw zijn dan immers verwisseld ten opzichten van de wcd
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #18
Ik blijf soepel draad in die 'draadmesjes' een drama vinden. Deze zijn niet voor elkaar bedoeld, soepel draad heeft veel te snel de neiging om op de overgang naar de mescontacten af te breken, of wat Krunnie in antwoord #3 aangaf, de mesjes vaak niet door de isolatie komen, waardoor het contact al niet meer goed is of gaat haperen. Massief draad daarentegen zal met de juiste punch tool (dogger) gewoon goed in de messen gedrukt worden zonder vóór de messen af te breken.
Met soepel draad zou ik, zoals eerder aangegeven, een contactdoos met schroefaansluitingen nemen, waarschijnlijk iets duurder, maar een betrouwbaardere methode voor soepele aders, en je kunt bij fouten deze nog herstellen zonder aan aderlengte in te boeten.
Wandel anders eens een keer bij een pc boer naar binnen i.p.v. een bouwmarkt.
 

PMKoning

  • #19
Ik begrijp het dat wordt dan dus iets in deze categorie. Lijkt me idd ook een heel stuk makkelijker werken.
Ik zie wel dat deze schroefverbindingen in principe alleen maar tot CAT3 gaan? Of heb ik simpelweg nog niet goed genoeg gezocht?
Ik vond de beste resultaten met de zoekterm "contactdoos schroefverbinding" overigens, maar misschien is er nog een betere term?

1601980673330.png


Wat betreft de kleurcodering ben ik inderdaad nog wel even benieuwd naar de aansluitvolgorde; zoals @Boertje125 aan geeft lijkt het met dat aan beide zijden van de verbinding de volgorde gelijk moet zijn?
Of regelt de WCD dat dan onderliggend zelf nog ofzo? (lijkt me van niet, maar toch...)
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #20
De contactdoos "regelt" dat intern. Je mag ervanuit gaan dat de kleurcodering bij de aansluitklemmen klopt.

Met zo'n schroef WCD hobbel je achteruit in snelheid en technologie. Er is meer cross-talk dan bij een WCD met snijklemmen. Probeer het probleem bij de basis op te lossen (kabel met harde kern) en niet een lapmiddel er aan te plakken. Netwerksnelheden worden in de toekomst alleen maar belangrijker. Je doet nu een investering voor de komende 10, 20 jaar.
 
  • Like
  • Informatief
Waarderingen: XanderH en Jules1962

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu