Aansluiting lichtgewicht beton terras op buitenmuur

CharlieVV

  • #1
Ik ben van plan de bedekking van mijn huidige terras (rubberen tegels op bitumen met slechte aansluiting op buitenmuren) te vervangen door lichtbeton (Beamix 111) op zwaluwstaartplaten met staalmatten. Het terras wordt daarbij iets vergroot en wordt zo'n 250 x 400 cm. Daarbovenop zal worden getegeld. De 250 cm wordt benut voor afschot, zodat het water van de buitenmuur afloopt en aan de rand van het terras wordt afgevoerd.

De aanhechting met de buitenmuur zit erg slordig in elkaar (bitumen met houten latjes vastgetimmerd op buitenmuur, zo'n 15cm boven terras, met op de bovenkant van het latje een 3 cm randje bitumen. Maar slecht afgewerkt, zonder kit tussen randje en muur waardoor het aan alle kanten kiert en los is gaan zitten. desondanks geen problemen met vochtdoorslag naar binnen...

Mijn vraag: als ik het terras kaal strip en vervang door de lewis platen met lichtbeton er bovenop, met daarbovenop tegels op afschot (16mm per meter), wat kan ik dan het beste doen? De waterafvoer komt aan de kant van de tuin, dus weg van de buitenmuren, en is direct op het riool aangesloten.

Optie A - Kantstroken aan de randen gebruiken bij het storten van het beton en de kier later opvullen met zuurvrije rubber kit? dit heeft mijn voorkeur, maar ik twijfel of de kit de krimp en groei kan opvangen van zo'n stuk gestort beton. volgens mij moet het kunnen.

Optie B - Een loodslab in de muur 'invoegen' (hoe hoog?) en tot onder het beton laten lopen? Nadeel hiervan vind ik dat het lelijk is, omdat wij regelmatig op het terras zitten en ik niet tegen 15 cm loodslabben wil aankijken. Bovendien zitten de loodslabben dan vast in het beton; lastig bij eventuele latere reparaties.

Optie C - bitumen laag van onder beton laten oplopen tegen de muur tot aan een loodslab, en de loodslab hier overheen vouwen.

Optie D - iemand een beter idee? Verstandig om bitumen te laten zitten en daarbovenop de et lichtgewicht beton storten met staalmatten? En hoe dan met de aanhechting op de buitenmuur?

Alle hulp welkom. ik ben binnenkort vrij en wil dan flink aan de slag (als het niet stormt...)
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Kan je geen tekeningetjes maken ik kan je helaas niet helemaal volgen.
Foto´s van de bestaande situatie mag ook.
 

CharlieVV

  • #3
Situatieschets bestaande situatie:
Hieronder van links naar rechts de rubberen terrastegel
daaronder loopt de bitumen afdekking door, schuin naar boven, en vastgemaakt aan de buitenmuur met houten latje.


                                 [ 'buitenmuur huis'
                             _  [
         houten latje [_][
                               / [
___________        /  [
   terras-        ]       /   [
_tegel______]___/    [
bitumen laag
TERRAS                          HUIS


Situatieschets geplande bouw:
Hieronder van links naar rechts: de lichtbeton terrasvloer (op Lewisplaten), tegen de buitenmuur aan, met dus de vraag of een kitrand dan de rek en strek waterdicht kan opvangen.

                                    [ 'buitenmuur huis'
                                    [
                     kitrand?   [
                                  \ [
__________________\[
_lichtbeton__________[
zwaluwstaartplaten
TERRAS                             HUIS

Hoop dat dit verduidelijkt...;-)
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Hier kan ik wat mee. :P
Ik zou het maken zoals ze een dak maken. Dus van het vlak van het dak een strook opzetten tot boven het een of ander. Of dezelfde hoogte als waar nu de lat zit.
Die houtenlat kan je vervangen door een aluminium muurprofiel.
Voor een langere waterdichtheid van het dak, geen kit, is het beste met bitumen omhoog te gaan tot achter het muurprofiel.
Ook kan je vanuit dat profiel met andere materialen naar de bovenkant van de tegels.

Die loodslap hoeft geen 15 cm hoog te zijn. Deze moet vrijhangen tot even voorbij de boven kant van de tegels. Lood heeft ook de functie dat het water van binnen, de spouw, naar buiten wordt geleid.
 

CharlieVV

  • #5
@Wgb, dankjewel. Duidelijk verhaal.

Bedoel je met "strook opzetten" een bitumen strook? Vast kleven aan terras ondergrond en aan muur en dan met alu muurprofiel vastzetten? Gaat dat niet scheuren onder een 90-graden hoek?

Ik heb in plaats van een spouwmuur een vaste muur. Het huis is van begin 20e eeuw. En er zitten geen loodslabben in. Kan ik volstaan met een alunminium strip zonder loodslab erboven en dan de strip aan de bovenkant (het grijzige gedeelte op jouw plaatje) met "siliconen, polysulfide of gemodificeerde bitumen" afdichten?

Tot slot, hoever moet ik de opgezette strook op het dak/terras laten doorlopen? En doe ik dat het lieft onder de zwaluwstaartplaten, onder/ussen het te storten beton, of bovenaop het gestorte beton, maar voordat ik de tegels leg? En hoe zet ik dan de tegels vast in dat laatste geval? Kan ik die op bitumen verlijmen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik nam aan dat je op die zwaluwplaten een beton aanbrengt. Deze wordt glad afgewerkt en vervolgens met een bitumen in baanvorm waterdicht wordt afgewerkt.
Daarop komen dan de tegels wel of niet in de specie.

De strook zet je op zoals op de tekening. Niet scherp vouwen het materiaal buigen zoals het buigt.
Deze strook laat je zo'n 15cm op het dakvlak uitkomen.
Die bitumen kan je los laten hangen op het vlak wordt deze vast gebrand.
Dat lood zit zo bij een de spouw, bij jouw niet van toepassing, en ik wilde laten zien dat je het muurprofiel onder het lood moet plaatsen.
Voor die bitumen stroken kan je voor het zicht iets mee monteren.
Het muurprofiel kan je afdichten met een goede kit. Wel een goede vooral als er de hele dag de zon erop staat. :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu