Aansluiting inductiefornuis - aanpassingen in meterkast

Gijs28

 • #1
Hallo

Ben van plan een inductiefornuis in de keuken te plaatsen. Het fornuis is nog niet aangeschaft maar de aansluitwaarde zal rond 10 kW zijn. Mijn
elektra aansluiting is 3 x 25 A dus zwaar genoeg volgens mij. Er zit momenteel geen perilex aansluiting in de keuken, dus de bedrading naar de huidige oven zal moeten worden aangepast.

Graag wil ik weten welke technische aanpassingen er moeten plaatsvinden in de meterkast. Ik heb een foto toegevoegd. Wat moet er worden bijgeplaatst?

Hoor het graag van de experts.

Met vriendelijke groeten

Gijs


meterkast.jpeg
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #2
Het makkelijkste is een 3P+N B16/30mA aardlekautomaat:


hager-haco-aardlekautomaat-4161849-new.jpg

Een 3P+N B16 automaat achter een 4P 30mA aardlekschakelaar is ook een optie maar dat kost 2x zoveel ruimte.

In het gedeelte van de groepenkast wat we zien heb je hier sowieso geen ruimte meer voor, maar links buiten de foto zitten zo te zien nog enkele behuizingen. Kun je daar iets mee? Anders zul je de kast moeten uitbreiden.
 

Gijs28

 • #3
Bedankt voor de snelle reactie. De kasten aan de linkerkant zijn bijgeplaatst ivm laadpunt elektrische auto. Daar kan ik dus weinig mee. Begrijp dus dat er vanuit de hoofdschakelaar een aansluiting moet worden gemaakt op de te plaatsen aardlekautomaat (in een uitbreiding van de bestaande kast) en dat dan vanuit daar de perilex kabel kan worden aangesloten.
 

ABCDE

 • #4
Wellicht die mini kastjes tbv autolaadpunt vervangen door een 220x330 kast.
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #5
Die kasten voor de autolader zitten dus al vol? Het feit dat ze "voor een autolader zijn" maakt niet per definitie dat je er geen groep voor een fornuis in kwijt kunt. :wink:

Hoe ziet de ruimte rondom de groepenkast er verder uit? Je zou in theorie rechts ook zo'n mini verdelertje kunnen plaatsen met de aardlekautomaat voor het fornuis. Wordt wel een hele kermis van bijgebouwde kastjes dan... Als je twee volwaardige behuizingen kwijt kunt zoals @ABCDE oppert lijkt dat me een nettere oplossing. Misschien geeft dat zelfs nog ruimte voor toekomstige uitbreidingen.
 

Gijs28

 • #6
Dit is een foto van de laadpunt kastjes. In principe is er ruimte voldoende (te maken) voor een grotere behuizing aan die kant waarin alles in zou passen.
Vroeg me overigens af wat het kleine blokje is boven de hoofdschakelaar (waar de witte draad aan de voorkant uitkomt)?

meterkast2.jpeg
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #7
Die 2 kastjes vervangen door een grotere 220x330 behuizing zoals de rechter lijkt me een chique oplossing. Dat geeft je 24 modules ruimte. De 2 automaten voor de laadpaal nemen daarvan 8 modules in beslag, de aardlekautomaat voor de kookplaat nog eens 4. Dat geeft dus nog eens 12 modules uitbreidingsruimte. Heb je het bij de volgende uitbreiding makkelijk. :wink:

Dat witte blokje boven de hoofdschakelaar meet stroom, waarschijnlijk voor de loadbalancing van de laadpaal.
 

Juul..

 • #8
Heb je er ook aan gedacht hoe je de bedrading gaat aanleggen? Naar je oven zal nu hoogstwaarschijnlijk een 16mm buis lopen, daar mogen officieel gezien geen 5 draden van 2,5mm² doorheen...
 

Gijs28

 • #9
In de meterkast waar de buis uit de vloer omhoog komt is de diameter 19mm. Weet helaas niet of dit alleen het eerste gedeelte is en dat wellicht verder in de vloer dit toch 16 mm is. Heb wel foto's van de leiding voor het storten vd vloer (de meest linkse leiding). Ik ga dit nog verder uitzoeken.
Alternatief kan zijn om via de kruipruimte een nieuwe leiding te trekken. Is 5 draden in een 16 mm echt not done/onveilig?
IMG_3685.JPG
 

ABCDE

 • #10
Nee als het gewoon makkelijk gaat geen probleem. Die 'regel' is een interpretatie van het algemene voorschrift; 'Gij zult rekenening houden met het kunnen draadtrekken zonder beschadigingen'
 

Gijs28

 • #11
Mooi. Gaat een 5x2,5 mm xmvk kab el er makkelijker doorheen?
 

ABCDE

 • #12
Nee tenzij zonder bochten...

Door buis met bochten trek je draad. Beste afgerold draad (dus niet uit het midden van de doos gekruld).
 

Gijs28

 • #13
Ik wilde vandaag even de 2 verdelerkasten van het laadpunt openmaken. Ik krijg dit echter niet los. De schroeven kan ik wel draaien maar het deksel komt niet los. Lijkt alsof de schroeven op een bepaald punt blijven hangen. Zal wel iets over het hoofd zien. Wat doe ik verkeerd.
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #14
Kwartslag naar links draaien en dan kun je volgens mij het deksel eraf trekken.
 

Gijs28

 • #15
Dank je! Ik draaide steeds te ver door.
 

Gijs28

 • #16
Ik zou graag nog even advies willen hebben over de plek voor de aftakking voor de aardlekautomaat. Ik neem aan dat dit deze ook achter het laadpunt moeten worden geplaatst ivm met de load balancing? Is doorlussen vanaf de aansluitzijde van de 3 aardlekschakelaars naar de aardlekautomaat OK?meterkast3.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #17
Wat zijn nu je plannen qua behuizing?

Als er een grote kast naast komt zou ik daar zoiets onderin plaatsen:
hager-vision-verdeelklemmenset-4167132.jpg

Van de hoofdschakelaar naar die klemmen en dan van die klemmen naar de laadpaal, de bestaande aardlekschakelaars en de nieuwe aardlekautomaat. Telkens maar doorlussen wordt het ook niet makkelijker van.
 

Gijs28

 • #18
Er komt een nieuwe behuizing dus het opbouwen zoals je voorstelt is dan het mooiste.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu