Aansluiting perilex inductiefornuis

Deesys

  • #1
Dag Klusidee, beste klusssers,

Vandaag kom ik bij jullie voor wat advies over het aansluiten van een vrijstaand inductiefornuis (Inventum VFI6042RVS) op een perilex wandcontactdoos.

Mijn situatie in de meterkast:
Fornuisgroep 2x16 ampere oftewel 2x 1 fase kookgroep (230V)
Vanuit die fornuisgroep lopen 2 fasedraden (bruin) en 2 nuldraden (blauw) naar perilex wandcontactdoos, samen met een aardedraad (groen/geel). Zie foto wandcontactdoos voor de aansluiting.

1617554861562.png


Ik heb het fornuis via marktplaats gekocht en er zit reeds een perilex stekker aan, maar die is aangesloten voor een 3-fasen aansluiting, welke ik dus niet heb. Dit is het advies:

1617554896257.png


Zie hier de foto van de huidige aansluiting op het fornuis:

1617554916185.png


Dit is een visualisatie van de huidige aansluiting met kleuren van de kabels zoals op de foto hierboven:
1617554938573.png

Tot slot, de hamvraag: klopt onderstaande visualisatie van de nieuwe aansluiting van kabels op het fornuis op basis van mijn meterkast en perilex wandcontact doos?

1617554951318.png


Alvast bedankt voor jullie waardevolle inzicht!
Groet
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Ik snap je gedachte en ja dit klopt. Bruggetje tussen 4 en 5 moet je weghalen en tussen 2 en 3 plaatsen.

Maar.... Je moet ook zekerstellen welke ader op welke pin van de stekker zit. De perilex contactdoos is namelijk geen gestandaardiseerd schema. Het zou dus kunnen zijn dat bij de vorige gebruiker de nul in de contactdoos juist onderin zat ipv bovenin en dan ga jij alsnog de bietenbrug op.
 

Deesys

  • #3
Ja dat is het risico inderdaad. Het is een vaste zwarte stekker dus het lijkt dat ik ‘m open moet snijden. Of is er een alternatief?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Nee niet open snijden. Dan sloop je hem.

Heb je een multimeter? Of desnoods een batterij en klein gloeilampje (fiets of zaklamp)? Dan kun je het nameten.
 

Deesys

  • #5
Even om te checken of ik je begrijp. Om te controleren welke ader op welke pin zit van de perilex stekker kan ik een batterij/lampje (of multimeter) gebruiken, waarbij je de een tegen de pin houdt, en de ander tegen het uiteinde van de stekker (of twee draden van multimeter).

Heb ik ‘m zo goed begrepen?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Ja met de multimeter inderdaad weerstand meten met de ene meetsnoer op de pin van de stekker en de andere meetsnoer de uiteinden van de draden af gaan tot hij bij eentje piept. Dit dus voor alle pinnen doen.

Met een batterij met lampje kun je hetzelfde doen alleen moet je dan ook nog een stukje draad van het andere contact van het lampje naar het vrije contact van de batterij doen. Zodat je dus een stroomkring maakt.
 

Deesys

  • #7
Check! Dit ga ik morgen controleren.

En als dit goed blijkt, dan kan ik de draden van het fornuis dus aansluiten zoals in het laatste plaatje van mijn eerste post?
 

ABCDE

  • #8
9V blokje.. pen van stekker op de tong, 1 pool van 9v blokje op de tong.. andere pool van 9v blokje op einde van kabel. Gans geen lampje nodig :)

Maar euh.... dit ziet er uit als een Inventum fornuis. Sluit je aan met kookgroep dan moet je ook het vermogen limiteren tot 7,4 kW en bij die fornuizen van Inventum komt het er dan op neer dat je hele kookplaat op 3,7 kW genekt wordt.
 

ABCDE

  • #9
Ik zou overigens het Perilex stopcontact aanpassen zodat je niet in het apparaat allerlei rare kleuren krijgt. Dus bruin L1, Zwart L2, blauw N1, grijs N2
 

Deesys

  • #10
ABCDE schreef:
Maar euh.... dit ziet er uit als een Inventum fornuis. Sluit je aan met kookgroep dan moet je ook het vermogen limiteren tot 7,4 kW en bij die fornuizen van Inventum komt het er dan op neer dat je hele kookplaat op 3,7 kW genekt wordt.
Hmmm, ik had al vermoedens dat dit een probleem zou kunnen zijn, maar in de handleiding staat dat met aansluiting op 2x 1 fase nog relatief goed gebruik gemaakt kan worden van de verschillende kookplaten tegelijkertijd.

Hier is verder ook niet veel aan te veranderen behalve het aanschaffen van een ander vrijstaand inductiefornuis met oven die beter zou werken op 2x 1 fase.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu